Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Mlečni ali veganski jogurt – kako si ga narediš doma

13.7.2015
Natisni

Jogurt nastane s pomočjo izbranih mlečnokislinskih bakterij v procesu fermentacije mleka ali rastlinskega napitka. Jogurt je tako lahko mlečni ali rastlinski, primeren tudi za vegane. Obstajajo dokazi1, da naj bi prve mlečne izdelke pripravljali že pred vsaj 4.500 leti. Jogurt si lahko brez težav pripraviš sam doma in njegove priprave te bomo naučili tukaj, sedaj :-).

 


Kot večina domačih izdelkov, ima tudi doma narejen jogurt svoje prednosti: 

 • Lahko ga narediš kolikor želiš.
 • Vanj daš sestavine, ki si jih sam preveril in so ti všeč.
 • Je cenejši.
 • Ni odpadne embalaže.

Fermentacija mleka – čarovnija, ki mleko spremeni v jogurt
 

Fermentacijo mleka sprožimo s pomočjo različnih starter kultur kot so Bifidubacterium bifidum, Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus. 


Kaj potrebuješ za doma narejen jogurt?
 

Domači jogurt lahko narediš na več načinov. Mi bomo opisali način s posodo My.Yo za izdelavo jogurta, ker je priprava sila enostavna in nam je zaradi praktičnosti zelo všeč. Priprava jogurta s takšno posodo ima kar nekaj prednosti:

 • Brez merjena temperature (brez takšne posode moraš temperaturo jogurta stalno nadzirati s termometrom).
 • Posoda deluje brez elektrike – zadošča vrela voda (nekatere naprave za izdelavo jogurta za delovanje potrebujejo elektriko in naprava mora biti prižgana več ur).
 • Zamudno razkuževanje in gretje kozarcev ni potrebno.
 • Notranjo posodo lahko opereš v pomivalnem stroju.
 • Zunanji del posode enostavno obrišeš samo s krpo.
 • Dodatna korist: posodo My.Yo lahko uporablaš tudi za shranjevanje toplih in hladnih jedi (kot termovko).

Fermenti
 

Za izdelavo jogurta potrebuješ probiotične kulture. My.Yo ferment  (jogurtov prah) vsebuje milijone probiotičnih kultur Lactobacillus acidophilus in Bifido kultur ter balastno snov inulin. Pridobivajo ga iz agavine rastline (primerno za vegane!) in ima ekološki certifikat. 
 

My.Yo ferment je primeren za kravje mleko (pasterizirano, trajno mleko, kuhano mleko, mleko brez laktoze), sojin napitek in ovčje mleko).  Primeren je tudi za vegane, saj vsebuje rastlinsko balastno snov. Je brez umetnih ali živalskih dodatkov in 100% naravno.

 


 

Dlje časa, kot pustiš jogurt fermentirati oz. počivati, boljša bo konsistenca. Doma narejen jogurt lahko ima drugačno konsistenco kot kupljen. Lahko se ti zgodi, da bo manj kremast. Bo pa domač in zdrav :-). Manj kremasti so tudi jogurti narejeni iz rastlinskega mleka, vendar imajo ti jogurti druge prednosti, kot je ta, da ne vsebujejo kazeina – mlečne beljakovine, ki jo nekateri slabo prenašajo.
 

Poleg zadovoljstva, ki ga doživiš ob pripravi lastnga domačega jogurta, je domač jogurt cenejši kot kupljen (napravica kot je My.Yo se amortizira že po 10 kratni uporabi) in imaš popolno kontrolo nad uporabljenimi sestavinami. Uporabiš lahko ekološko kravje mleko ali ekološki rastlinski napitek (sojino, mandljevo, kokosovo mleko...). Še več, če boš mleko pustil fermentirati dovolj dolgo, bodo bakterije porabile vso laktozo, vrsto sladkorja v mleku, ki nekaterim povzroča težave.


Priprava domačega jogurta:

 1. V notranji posodi zmešaš 1 vrečko My.Yo fermenta ali 100 do 150 ml jogurta (z živimi bakterijami!) z 1 litrom mleka. Mleko mora biti ogreto na sobno temperaturo.
 2. Zapreš pokrov notranje posode.
 3. V spodji del posode vliješ ¾ l (1l pri pripravi kefirja) vrele vode. Vstaviš notranjo posodo v zunanjo in pokriješ s pokrovom.
 4. Pustiš stati 12-14 ur (pri kefirju 24 ur) in jogurt je gotov! Tako preprosto je to :-).
 5. Notranjo posodo lahko daš v hladilnik in jogurt te bo počakal 7 dni. 

Priprava brez My.Yo posode:
 

Zmešaj 1 vrečko fermenta z 1l mleka in pusti stati 12-14 ur (kefir 24 ur) pri temparaturi 37-42°C.


Ponovna izdelava jogurta/kefirja:
 

Pri ponovni izdelavi jogurta ali kefirja daš v 1l mleka 100-150 ml ne preveč hladnega jogurta, ki si ga že pripravil s pomočjo fermenta. Če uporabljaš posodo My.Yo dodaš ¾ l vroče vode (pri kefirju 1l) in pustiš stati 12-14 ur (pri kefirju 24 ur).


Domač jogurt prinaša podobno veselje kot domača marmelada. Nanj si pač ponosen in tudi veš kaj vse vsebuje. Če pa se z domačo pridelavo jogurta nimaš časa ukvarjati, pa te v Normi čakajo fantastični mlečni in sojini jogurti iz preverjenih, ekoloških sestavin.
 

 1. Clark,Stephanie, Costello, Michael, Bodyfelt, Floyd, Drake, MaryAnne. The sensory evaluation of dairy products
Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke