Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Načini postenja

26.2.2012
Natisni

Obstaja več načinov postenja, najbolj učinkovita in primarna pa sta postenje z vodo ali sokovi.

 

 

 

Enodnevni post

 

Eden od načinov za začetek je, da se postimo za en dan, vendar redno, en dan vsak teden. Lahko se postimo od vse hrane, ali samo od trde.

 

Enodnevni post lahko poteka z:

  • vodo
  • svežimi sadnimi sokovi
  • svežimi zelenjavnimi sokovi
  • surovim sadjem
  • surovo zelenjavo

 

Med postenjem se je potrebno izogibati kuhani zelenjavi, kuhanim celim zrnom, izdelkom iz moke, testeninam, rastlinskim beljakovinam, sojinim izdelkom, mlečnim izdelkom, jajcam, mesu, hitri hrani, pripravljeni hrani, kemikalijam, sladkorju, kofeinu, umetnim aromam, sladilom, itd. Med postenjem ne smemo uživati zdravil, nikotina ali alkohola.

 

 

Post ob vodi

 

Postimo se lahko od enega do štirideset dni. Priporočeno je spiti 2 litra ali več vode na dan.

 

Pri vodnem postu je priporočeno 10-dnevno postenje. Deset dni na vodi bo imelo enak učinek kot trideset dni na sokovih. Vendar pa je postenje z vodo veliko zahtevnejše, še posebej za ljudi s hitro prebavo, hkrati pa veliko bolj učinkovito v boju proti raku, saj tkiva čisti bolj »agresivno«. Vodni post se mora začeti s sokovi in tako tudi končati. Takšen način je najučinkovitejša metoda za dosego popolnega čiščenja s postom.

 

 

Nasveti

 

Med vodnim postom se moramo izogibati vodi neposredno iz pipe, saj vsebuje preveč trdnih snovi. Destilirana voda je najboljša za čiščenje zaradi svoje naravne, magnetne lastnosti in sposobnosti črpati in izločiti velike količine strupov. Opevane sposobnosti mineralne vode so zavajajoče, saj so anorganske snovi v tovrstni vodi kot velike skale na celičnih membranah, zaradi česar jih je nemogoče vsrkati. Najboljša je destilirana voda, lahko pa uporabimo tudi izvirsko vodo ali filtrirano vodo.

 

Voda ne vsebuje nobenih kalorij oziroma hranilnih vrednosti. Kadar se postimo ob vodi, telo nima druge možnosti, kot da se za gorivo obrne nase. Tukaj pa po navadi nastanejo težave, saj smo več let telesu dovajali "napačno" gorivo. Življenje s tem gorivom pa je prve dni postenja zahtevno in terja veliko poguma in moči. Vendar brez skrbi, telo zelo hitro okreva. Že po nekaj dneh ne čutimo več lakote in lahko začnemo uživat novo moč. Med postenjem je dobro počivati, uživati čim več svežega zraka in hoditi na sprehode.

 

 

Post ob sokovih

 

Postenje ob sokovih je varno in omogoča telesu, da se očisti strupov, medtem pa močno izboljša zdravstveno stanje. Prednost sokov je, da ohranjajo visoko raven energije, saj iz sokov dobimo dovolj hranilnih snovi za izvajanje običajnih aktivnosti. Postenje ob sokovih prebavnemu sistemu odvzame nekaj bremena in sprosti nekaj energije za pospešeno celjenje, vendar pa je voda pri tem veliko bolj učinkovita. Sokovi se hitro vpijejo in ne vzamejo dosti prebavne energije in telesu puščajo dovolj energije za celjenje in pomlajevanje. Sokovi so polni vitaminov, mineralov, encimov, antioksidantov, fitokemikalij in dovolj nizkokalorični, da prisilijo telo k odstranitvi umazanih odpadkov ter nam omogočajo živahno telesno zdravje in jasnost uma.

 

 

Za prvo postenje in postenje z namenom zdravljenja bolezni, večina strokovnjakov priporoča sadni post. Sokovi iz sadja in zelenjave so napolnjeni z zdravilnimi in čistilnimi lastnostmi, ki telesu omogočajo nežno in varno razstrupljanje. Post ob sokovih je postala učinkovita odskočna deska za post ob vodi. S sadnim postom se je že na tisoče posameznikov ozdravilo resnih bolezni kot so rak, levkemija, artritis, visok krvni tlak, bolezni ledvic, kožnih okužb, jetrnih bolezni, alkoholizma in kajenja.

 

Post ob sokovih običajno traja 30 dni. Ta dolžina je ravno pravšnja, saj se po 30-ih dneh zdi, da se postimo že celo večnost. Če pa se postimo manj kot 30 dni pa bomo verjetno zamudili najboljše izkušnje postenja. Od količine popitega soka je odvisna tudi intenzivnost čiščenja. Z uživanjem manjše količine soka oskrbujemo telo z manj kalorijami, s čimer se poveča izločanje strupov iz telesa. Bolj intenzivno kot je čiščenje, večje je tudi nelagodje. Najboljše je uživati citruse, ki dajejo dovolj energije in vsebujejo zelo malo kalorij. Imajo tudi večjo čistilno moč, kot težji sokovi. Razmerje med sokom in vodo naj bo 1:3 oziroma 1:5 (1 del soka in 5 delov vode).

 

 

Priprave na post

 

Na post se pripravi dobro, preberi čim več literature in post prilagodi glede na svoje potrebe in zdravstveno stanje. Nekaj splošnih pravil pa je, da se v času posta izogibamo težkim vrstam dela, veliko počivamo, dihamo čim več svežega zraka in hodimo na sprehode. Med postom telo preplavijo strupi in takrat so jetra, ledvice, pljuča in imunski sistem še posebej obremenjeni. Če ne moremo opraviti dolgega posta pa lahko več manjših postov ravno tako dela čudeže.

 

Veliko uspeha in izvrstnega počutja vam želim ob postu!

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke