Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Nahranite in razstrupite telo s sokovi

14.2.2017
Natisni

S sokovi najhitreje nahranimo celice in žleze

 

S sočenjem izstisnemo iz vlaknin sadja in zelenjave sok, ki vsebuje rudninske snovi, vitamine in encime. Sokovi so lažje prebavljivi in hranilne snovi v kri prehajajo mnogo hitreje, kot če bi jih zaužili v obliki trdne hrane. Hranila hitro preidejo v krvni obtok in oskrbijo celice, tkiva, žleze in organe s hrano, telo pa se tudi lažje znebi odpadnih snovi in neželenih toksinov.  Pri neposrednem uživanju sadja se zaradi vlaknin absorbcija zmanjša na 17 %, prebava pa traja kar 3-5 ur. Odstranitev vlaken in pitje soka pa absorbcijo poveča na 68 %, za prebavo pa je potrebnih le 10-15 minut.

 

Dodaten razlog, zakaj pijemo sokove je, da lahko stisnjenega soka  popijemo več kot bi lahko pojedli zelenjave za isto količino soka. Težko namreč na enkrat pojemo 10 korenčkov, medtem ko zlahka popijemo 2 dcl soka iz iste količine soka.

 

 

Razstrupljanje s sokovi

 

Telesu se pri razstrupljanju s sokovi ni potrebno ukvarjati s prebavo ter novimi strupi iz hrane, temveč se lahko osredotoči samo na »popravilo« svojega sistema. Za razstrupljanje telesa priporočamo postenje ob sokovih. Dovolj je že kratkotrajno postenje, ki obsega popolno vzdržnost hrane od 16 do 18 ur nekajkrat tedensko oziroma občasno dan ali dva popolnoma brez hrane.

 

Kratkotrajno pomanjkanje hrane oziroma krajše postenje zniža raven hormona IGF-1, ki je inzulinu podoben rastni dejavnik. Zaradi manj zaužite hrane in torej posledično manjšega vnosa kalorij se zniža raven tega hormona v krvi, kar sproži sposobnost organizma, da se sam zdravi in popravi nepravilnosti v svojem delovanju ter poveča odpornost proti nekaterim najbolj nevarnim boleznim naše civilizacije.

 

Kako izpeljemo postni dan?

 

Post pričnemo s suhim ščetkanjem, masažo trebuha in velikim kozarcem tople vode, ki ji lahko dodamo limonin sok.

 

Če zjutraj ne greste na veliko potrebo, si naredite klistir.

 

Cel postni dan pijemo veliko vode, ki naj ne bo mrzla. Kadar nas zebe, si pripravimo zeliščni čaj.

 

Ko je lakota zelo velika, pijemo zelenjavno-sadne sokove (ne smutije!), s tem, da naj bo sadja zelo malo. Tudi z zelenjavo, ki vsebuje veliko sladkorja (korenje, rdeča pesa), ne pretiravamo, saj bomo po njej zelo lačni.

 

Zvečer si lakoto lahko potešimo z rastlinskim napitkom (»mlekom«), lahko si ga segrejemo, če nas zebe.

 

Na postni dan se odpravimo na sprehod, tudi v slabem vremenu, saj gibanje pospešuje razstrupljanje. Lahko obiščemo fitnes, vozimo hišno kolo ali skačemo po trampolinu, plavamo, tečemo ali kolesarimo.

 

Uporabimo le ekološke sokove

 

Sočimo lahko sami, a pri tem nujno uporabimo le ekološko sadje in zelenjavo, saj ne želimo, da v naš limfni obtok preide le nekaj malega rudninskih snovi ter vitaminov in obilica pesticidov. S sokovi iz konvencionalne zelenjave in sadja nismo naredili prav veliko dobrega. Ravno nasprotno.

 

Prav tako ne kupujte že pripravljenih konvencionalnih »sokov«. Konvencionalni sokovi so narejeni iz najcenejšega sadja in zelenjave! Na kmete z nizkimi cenami pritiskajo proizvajalci sokov. Zato kmetje za voljo čim večjega pridelka uporabljajo velike količine kemikalij. Da bi proizvajalci le-te vsaj malo omilili, sadje operejo oziroma olupijo v lugu ter tako odstranijo vsaj del pesticidov in drugih škodljivih snovi. S temi postopki pa sadje tudi oropajo vsega, kar je v njem koristnega. Zaradi nižjih stroškov shranjevanja in transporta sok takoj zgostijo in pasterizirajo. Končni proizvajalec nato le še doda vodo in dodatke.

 

Pri ekološki pridelavi proizvodnja poteka znatno drugače. Uporabljeno sadje in zelenjava že v osnovi vsebujeta približno tretjino več mineralov in vitaminov, za tretjino manj nitritov in celo do 50 % več antioksidantov. Sadje in zelenjava nista obremenjena s pesticidi in z drugimi strupenimi snovmi, zato ga ni potrebno kopati v lugu.

 

Kakovostni proizvajalci (sem prištevamo znamki Voelkel in Beutelsbacher) ne uporabljajo zgoščevanja sokov. Sokove neposredno stisnejo in ustekleničijo v kakovostno stekleno embalažo, ki sok varuje pred oksidacijo.

 

Nekateri sokovi so tudi mlečno fermentirani. Gre za pomembno izboljšanje prehranske vrednosti izdelka, in sicer s postopkom cepljenja pasteriziranih sokov z mlečnim fermentom. Ko izdelke fermentirajo, jih cepijo in pustijo da se v njih razvijejo L+ mlečne kisline, enake mlečni kislini, ki jo najdemo v prebavnem traktu. Takšni sokovi so predvsem dragoceni za ljudi, ki jih napenja ali imajo druge prebavne težave, kar kaže na to, da v njihovem prebavnem sistemu prevladujejo kvasovke in da primankuje mlečnokislinskih bakterij.

 

Sokove iz zelenjave in sadja vključimo vsakodnevno prehrano. Če se bomo odločili za kak dan postenja s sokovi še toliko bolje. Z njimi bomo odlično nahranili celice in tkiva ter telo razstrupili.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se