Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Napotki za naravno barvanje las

7.4.2015
Natisni

V prejšnjem nasvetu smo opisali, zakaj si barvati lase z naravnimi barvili Body art kakovosti. V tem nasvetu pa boste našli praktične napotke, kako lase pobarvati s KANO, INDIGOM, SENO ter, kako uporabljati dodatke za nego las, kot so AMLA, HIBISKUS in SHIKAKAI.
 

Barvanje las s KANO
 

Kako pripraviti zmes za barvanje las?

Kaj potrebujemo?

 • Body art kano (100 g za lase do ramen, če so lasje gosti 150 g, 200 g za lase do lopatic, če so lasje gosti 300 g).
 • 3 dcl tople vode (do 40°C) na 100 g kaninega pudra.
 • Sok 1 limone, pomaranče, mandarine ali grenivke (če pasto kane uporabljamo skupaj z indigom, potem ne dodajamo limoninega soka).

Vse potrebne sestavine zmešajte v zmes gostote jogurta, nato zmes pokrijte s prozorno folijo za živila ali s pokrovom, ki tesni. Pomembno je, da se zmes ne osuši! Pustimo jo stati na sobni temperaturi 24 ur, da se izloči pigment.

Kako kano nanesemo na lase?

Kaj potrebujemo?

 • Tanke zaščitne rokavice
 • Prozorno flijo za živila
 • Glavnik
 • Zaščitno ogrijalo

Kano vedno nanašamo na čiste in suhe lase. Z glavnikom razdelite lase na prečo in kano s prsti nanašate po dolžini preče, dokler nimate premazanega celotnega  lasišča. Na koncu namažite še lase, ki so malo daljši in si glavo ovijte s prozorno folijo za živila. Po vrhu glavo ovijte še z brisačo, turbanom ali kapo in pustite delovati 4 ure. Vsem, ki imajo glavobole ali migrene priporočamo, da kano pustijo delovati preko noči, zaradi njenega blagodejnega učinka na organizem. Po končanem barvanju kanino goščo iz las odstranite s tuširanjem. Dokler iz las teče gošča, lasišča ne drgnite, temveč počakajte, da se ta popolnoma izpere. Nato na lase nanesite šampon, dobro zdrgnite lasišče, ponovno izperite in osušite. Takoj po barvanju s kano bo barva las nekoliko svetlejša. Po kontaktu s svetlobo pa bo potemnela. Dokončno barvo bodo lasje dobili v 48 urah po barvanju. Barvanje se lahko ponvi po 5 dneh.

 

Opozorilo

 

Če ste že osiveli, si lahko pri naslednjih barvanjih obarvate samo narastek. Pri kani nikoli ni mogoče zagotoviti točnega odtenka, ki ga bodo imeli lasje po barvanju, ker se kana spoji z vašim pigmentom, ta pa je pri vsaki osebi edinstven, zato je tudi barva las po kaniranju edinstvena. Popolnoma prekrije sive lase, le da so ti po barvanju bolj intenzivne barve in naredijo efekt svetlejših pramen.

 

Prahu se ne sme mešati z vročo vodo nad 42°C. 

 


 

Barvanje las z INDIGOM
 

Indigo se za barvanje las uporablja v kombinaciji s kano ali seno. Indikotin se veže na lawson in na ta način dobimo različne rjave odtenke za barvanje las. Kakšna bo rjava barva pa je odvisno od razmerja kane in indiga v zmesi za barvanje. 

Mešanje kane in indiga

30 % kane + 70 % indiga = temno rjava

50 % kane + 50 % indiga = divji kostanj

70 % kane + 30 % indiga = lešnik

30 % kane + 70 % indiga + jušna žlica amle = kava

Kako pripraviti zmes za barvanje las?

Kaj potrebujemo:

 • Body art indigo + kano (100 g za lase do ramen, če so lasje gosti 150 g, 200 g za lase do lopatic, če so lasje gosti 300 g).
 • 3 dcl tople vode (do 40°C) na 100 g pudra.
 • Tanke zaščitne rokavice.
 • Prozorno folijo za živila.
 • Glavnik.
 • Zaščitno ogrinjalo.

 

Ker kana in sena potrebujeta mnogo dlje, da iz celic izločita barvilo, mora biti njuna pasta narejena 24 ur pred barvanjem, indigo pasta pa le 5 minut pred barvanjem. 

 

Zmes kane je potrebno narediti en dan pred barvanjem. Vzemite željeno količino kane in jo zmešajte z ustrezno količino tople vode, da dobite zmes gostote jogurta. Če boste za barvanje uporabljali tudi amlo, jo je potrebno dodati h kani in zmes pokriti s prozorno folijo za živila ter pustiti na sobni temperaturi 24 ur. Drugi dan, tik pred barvanjem, naredimo še zmes indiga po enakem postopku. Vzamemo odgovarjajočo količino indiga, zmešamo z ustrezno količino vode, da dobimo zmes gostote jogurta. Zmes pustimo stati približno 5 minut, da prične izločati pigment. Nato zmes indiga vmešamo v že pripravljeno zmes kane, dobro premešamo ter takoj nanesemo na lase. Lase ovijemo s prozorno folijo za živila in brisačo ter pustimo delovati 4 ure. Po 4 urah s tuširanjem iz las odstranimo goščo, jih našamponiramo, umijemo in posušimo.

 

Opozorilo: Prahu se ne sme mešati z vročo vodo nad 42°C. Dokončna barva las se bo razvila 48 ur po barvanju. 

 

Če želite popolnoma črno barvo las, je potrebno barvanje izvesti v 2 korakih!

 

Najprej lase pobarvamo s kano, jih operemo in posušimo. Nato pripravimo zmes indiga, mu dodamo ščepec sode bikarbone ali morske soli in nanesemo na lasiše. Indigo pustimo delovati 2 uri, izperemo goščo iz las, jih našamponiramo, umijemo in posušimo.

 


 

Barvanje las s SENO
 

Priprava maske za lase in lasišče

Kaj potrebujemo?

 • Body art seno (100 g za lase do ramen, če so lasje gosti 150 g, 200 g za lase do lopatic, če so lasje gosti 300 g).
 • 3 dcl tople vode (do 40°C) na 100 g pudra.
 • Tanke zaščitne rokavice.
 • Glavnik.
 • Prozorno folijo za živila.
 • Zaščitno ogrinjalo.

 

Prah sene zmešajte z ustrezno količino tople vode, da dobite gladko zmes gostote jogurta. Pustite stati 1/2 ure. Nato jo nanesite na lase in lasišče. Glavo ovijte s prozorno folijo za živila in brisačo ter pustite delovati 1-2 uri. Po eni uri s tuširanjem odstranite goščo iz las, lase našamponirajte, izperite in posušite. Lasje bodo po tretmaju s seno svileni in sijoči. Tretma se ponavlja 1x mesečno.

Kako pripraviti zmes  za barvanje las?

Kaj potrebujemo:

 • Body art seno (100 g za lase do ramen, če so lasje gosti 150 g, 200 g za lase do lopatic, če so lasje gosti 300 g).
 • 1 limono.
 • 3 dcl tople vode (do 40°C) na 100 g pudra.
 • Tanke zaščitne rokavice.
 • Glavnik.
 • Prozorno folijo za živila.
 • Zaščitno ogrinjalo.

Odgovarjajočo količino prahu sene zmešajte z ustrezno količino vode in limoninim sokom, da dobite zmes gostote jogurta. Pokrijte s prozorno folijo za živila in pustite stati 24 ur na sobni temperaturi. Naslednji dan lase razdelite po prečah in s prsti nanesite zmes sene na lase in na lasišče. Lase ovijte s prozorno folijo za živila in brisač ter pustite delovati 4 ure. Nato s tuširanjem izperite goščo iz las, lase našamponirajte, umijte in osušite. Lasje bodo po barvanju svileni in zlato lesketajoči. Če seni dodate jušno žlico kane, boste dobili barvo medu, vendar to velja le za osivele, naravne blondinke. Sena ne svetli vaših las, ampak samo doda svoj zlati pigment.

 


 

Dodatki za nego las
 

AMLA
 

Priprava maske za lasišče - proti sivenju in izpadanju las 

Kaj potrebujemo:

 • Amlo (100 g za lase do ramen, če so lasje gosti 150 g, 200 g za lase do lopatic, če so lasje gosti 300 g).
 • 3 dcl tople vode (do 40°C) na 100 g pudra.
 • Tanke zaščitne rokavice.
 • Glavnik.
 • Prozorno folijo za živila.
 • Zaščitno ogrinjalo.

Zmešajte prah amle z ustrezno količino vode, da dobite zmes gostote jogurta. Pasto pustite 15 v posodi, da se aktivirajo učinkovine, potem jo nanesite na lasišče in lase. Glavo ovijte s prozorno folijo za živila in pustite delovati 1 uro. Po končanem tretmaju s tuširanjem odstranite goščo iz las, lase našamponirate in izplaknete ter posušite. Če se kanirate, potem lahko 1 jušno žlico amle dodate kani in tako poskrbite za zdravje vaših lasnih mešičkov.

 

Priprava paste za obrazno masko - deluje protivnetno in krepi napetost kože

 

Jušno žlico prahu amle zmešate z ustrezno količino tople vode, da dobite pasto gostote jogurta. Pasto pustite stati v posodi 15 minut, potem jo nanesite na obraz. Po 10 minutah delovanja si obraz umijete s toplo vodo. Taka obrazna maska je odlična za nečisto kožo, deluje antioksidativno in antibakerijsko, napne kožo in upočasnjuje nastanek gub. 

 

Barvanje las 

Kadar želite kavno rjav odtenek las brez rdečkastega pridiha, dodate kani 1 jušno žlico prahu amle. Najprej zmešate suh prah kane in amle, potem dodate ustrezno količino vode, da dobite pasto gostote jogurta. Posodo nepredušno zaprete in pustite statati 24 ur na sobni temperaturi.  Tik pred barvanjem las pripravite še pasto z indigom, ki jo pustite v posodi 5 minut in jo potem primešate k že prej pripravljeni pasti. Vse skupaj dobro premešajte, da dobite enotno zmes, in nato takoj nanesite na suhe, umite lase. Lase ovijte s prozorno folijo za živila in pustite delovati 4 ure. Po postopku lase sperite, umijte in posušite. 

 

Opozorilo: Prah se ne sme mešati z vročo vodo nad 42°C. Dokončna barva las se bo razvila 48 ur po barvanju.

 

 

HIBISKUS
 

Kako pripraviti zmes za barvanje las?

Kaj potrebujemo:

 • Body art hibiskus + kano v razmerju 1:2 (100 g za lase do ramen, če so lasje gosti 150 g, 200 g za lase do lopatic, če so lasje gosti 300 g).
 • 3 dcl tople vode (do 40°C) na 100 g pudra.
 • Sok 1 limone, pomaranče, mandarine ali grenivke.
 • Tanke zaščitne rokavice.
 • Glavnik.
 • Prozorno folijo za živila.
 • Zaščitno ogrinjalo.

Puder kane in hibiskusa najprej premešamo med seboj in šele nato dodamo toplo vodo in limonin sok. Dobro premešamo, posodo prekrijemo s prozorno folijo za živila ali pokrovom, ki tesni. Pomembno je, da se zmes ne osuši. Pustimo jo stati na sobni temperaturi 24 ur, da se izloči pigment.

Priprava maske za lasišče

Potrebno količino hibiskusa zmešamo s kokosovo vodo, da dobimo zmes gostote jogurta. Zmes nanesemo na suhe lase in lasišče, zaščitimo s prozorno folijo za živila in pustimo delovati vsaj eno uro. Po končanem tretmaju lase umijte in posušite.

 

Maska za obraz 

 

Jušno žlico hibiskusovega prahu zmešajte z ustrezno količino kokosove vode, da dobite gostoto jogurta. Nanesite jo na obraz in dekolte ter pustite delovati 20 minut. Potem si obraz umijete s toplo vodo. Zaradi visoke vsebnosti vitamina C bo koža po postopku sijoča in napeta. 

 


 

SHIKAKAI
 

Priprava paste za šampon in uporaba

Kaj potrebujemo:

 

Potrebna količina prahu je odvisna od dolžine vaših las (npr. kratki lasje = 10 g prahu). Vodo dodajajte postopoma, dokler ne dobite zmesi podobne zmesi za palačinke.

 

Za vsako umivanje las pripravite odgovarjajočo količino šampona in sicer; puder shikakai in vodo dobro zmešajte, da dobite zmes gostote mase za palačinke in pustite stati najmanj 30 minut. Lase zmočite in nanje nanesite že pripravljeno shikakai pasto. Lasišče dobro zdrgnite, da se pasta začne rahlo peniti, pustite delovati 2 – 5 minut in pasto izperite iz las, nato lase posušite.

 

Po uporabi shikakai paste, na lasišče in lase ne nanašajte nobenega drugega regeneratorja.

Prah se ne sme mešati z vročo vodo nad 42°C. Pri umivanje pazite, da shikakai ne pride v oči, ker vsebuje naravne saponine, ki dražijo očesno sluznico. 

 

 

Vir: reklamni oziroma interni material podjetja Etnobotanika d.o.o..

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke