Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Naravna hrana za otroke

30.1.2012
Natisni

Vsak od nas je že slišal o nevarnostih sodobne in industrijske prehrane, ki vsebuje preveč maščob, škroba, sladkorjev, soli in premalo vlaknin.

 

Bi torej v družini morali stremeti k bolj naravni prehrani? Bi se morali prehranjevati tako kot nam je namenila narava? Bi morali jesti tako kot so naši davni predniki, ki so zaradi zdrave prehrane in načina življenja uživali boljše zdravje?

 

Ne sliši se tako slabo, kajne?

 

Če upoštevamo prehrano sodobnih lovcev (kot so bušmani), izstopa sledeče:

 

·         jedo veliko raznolikega sadja in zelenjave

·         njihovi ogljikovi hidrati imajo po navadi nizek glikemični indeks

·         uživajo malo natrija/soli

·         iz prehrane dobijo dovolj vitaminov in mineralov

·         jedo malo nasičenih maščob in prejmejo veliko več dobrih maščob, kot so omega 3 maščobne kisline.

 

Iz teh znanj se lahko naučimo tudi nekaj o naravni prehrani za otroke. V nadaljevanju opisujem koliko kalorij naj bi otrok zaužil dnevno, kateri vitamini so zanj ključnega pomena za zdrav razvoj in katere maščobe naj spadajo v prehrano naših otrok.

 

 

Kalorije

 

Otrokove kalorijske potrebe se spreminjajo in so odvisne od njegove starosti, spola, telesne oblike in drugih dejavnikov. Večina prehranskih piramid za otroke navaja, da potrebujejo otroci med 1200 in 2000 kalorij na dan. Te naj bi bile sestavljene iz 46 do 65 odstotkov ogljikovih hidratov, 10 do 30 odstotkov beljakovin in 25 do 35 odstotkov maščob. V glavnem potrebujejo dečki več kalorij kot deklice in aktivni otroci več od manj aktivnih. Otroci, ki ne dobijo dovolj kalorij, tvegajo razvojne težave in podhranjenost. Otroci, ki dobijo preveč kalorij, pa so v nevarnosti, da se zredijo.

 

Otroci naj ne uživajo predelane hrane, ki vsebuje veliko maščob, soli in sladkorja in ima le malo hranilne vrednosti. Mastna in sladka hrana, kot na primer gazirane pijače, sladkarije, zamrznjena hrana in slani prigrizki, vsebuje veliko kalorij in spodbuja k pridobivanju kilogramov in h prekomerni teži.

 

Naravna prehrana naj temelji na polnovredni, nepredelani in neprečiščeni hrani.  

 

Vitamini in minerali

 

Zdrava prehrana lahko zadovolji otrokove potrebe po vitaminih in mineralih brez dodajanja vitaminskih nadomestkov. Najpomembnejši vitamini in minerali, ki jih otrok potrebuje v času odraščanja so vitamini A in C, vitamini B skupine, kalij, kalcij, magnezij, fosfor, železo in cink.

 

Kalcij

Vsi ljudje potrebujemo kalcij. Za razvijajoče se otroke pa je še toliko bolj pomemben, saj je osnovni gradnik skeleta živih organizmov, kot so kosti, zobje in roževinaste tvorbe. Otroci v času otroštva in mladostništva potrebujejo kalcij za izgradnjo močnih kosti, zob in ostalih roževinastih tvorb.

 

Najstniki, predvsem dekleta, katerih prehrana ne zagotavlja hranil za izgradnjo kosti do njihovih maksimalnih možnosti, tvegajo v kasnejšem življenjskem obdobju razvoj kostne bolezni osteoporoze.

 

Mlajši otroci in dojenčki, ki prejmejo premalo kalcija in vitamina D (ta omogoča absorbcijo kalcija), so v večji nevarnosti, da se jim razvije rahitis. Rahitis je bolezen mehčanja kosti, ki povzroči resne težave s kostmi, slabo rast ter včasih bolečine v mišicah in njihovo oslabljenost.

 

Kalcij igra pomembno vlogo pri krčenju mišic, prenašanju sporočil preko živcev in sproščanje hormonov. Če je količina kalcija v krvi nizka (zaradi premajhnega vnosa kalcija v telo), ga bo telo začelo jemati iz kosti, da bi omogočilo normalno delovanje celic.

 

Vsekakor je kalcij telesu dosegljiv le v organski in nikakor v anorganski obliki. Veliko kalcija vsebujejo predvsem zelenjava in žita, vendar je pri teh potrebno vedeti, da nekatere vsebujejo tudi snovi, ki zavirajo vpijanje kalcija v naše telo (to so oksalna in fitinska kislina, celuloza ter tanini). Zato je potrebno imeti dovolj kisline v želodcu in desnosučne mlečne kisline v črevesju, ki lahko razgradi te zaviralce. Omenjene kisline se v telesu, pri zdravi črevesni flori, razvijejo same. Žita kot so proso, amarant, ajda in kvinoja vsebujejo lažje dostopen kalcij in naj bodo zato pogosteje na jedilniku vašega otroka.

 

Kalcij, v kombinaciji z živalskimi beljakovinami in soljo, lahko povzroči nastanek ledvičnih kamnov in kalciranje mehkih tkiv, v kombinaciji z nasičenimi maščobami predvsem živalskega izvora pa tvorbo težko topnih kalcijevih mil, ki jih telo težko izkoristi.

 

Železo

Med pomembne minerale, ki jih potrebuje vaš otrok, spada tudi železo. Železo je tisti del krvi, ki po telesu prenaša kisik in pomaga rdečim celicam, da ostanejo zdrave. V času razvoja in rasti se količina krvi v telesu povečuje, zato zagotovite svojemu otroku zadostne količine železa, ki mu bodo omogočale zdrav razvoj. Povečano potrebo po železu imajo tudi deklice v poznem otroštvu, saj začetek menstruacije povzroča redne izgube železa v menstrualni krvi.

 

Meso (še posebej v današnjem času) ni primeren vir železa. Verjetno se vam bo zdelo zanimivo, da temna čokolada vsebuje trikrat več železa od govejega mesa. Odlični viri železa so tudi melasa, koprive, tofu, fige, mandlji, kuhana leča, ajdova kaša, regrat in druga temno listna zelenjava.

 

Vitamin A

Vitamin A je pomemben za optimalno delovanje imunskega sistema. Vitamin A prav tako pomaga zaščititi kožo, oči in dihala, ter prebavne in sečne trakte pred infekcijami. Otroci, ki jim primanjkuje vitamina A so v nevarnosti, da zbolijo za nočno slepoto in postanejo nezmožni za boj proti okužbam. Vitamin A vsebujejo predvsem korenje, paradižnik, temnozelena in rumena zelenjava ter oranžno in rumeno sadje. Vitamin A najdemo sicer tudi v mlečnih izdelkih, ki pa jih odsvetujem, saj sterilizirano in homogenizirano mleko ne vsebuje več ničesar uporabnega za človeško telo in dokazano slabša kosti in zobe, kar pa je v nasprotju s potrebami vašega otroka.

Vitamin C

Da bi preprečili skorbut in omogočili večjo odpornost imunskega sistema vašega otroka, mu v prehrano vnesite dovolj vitamina C. Vitamin C spada med najpomembnejše antioksidante in varuje telo pred reaktivnimi prostimi radikali. Najboljši naravni viri vitamina C so citrusi, jagodičevje, zelena zelenjava, paprika in paradižnik.

 

 

Maščobe

 

Nobene potrebe ni, da bi vaš otrok jedel hrano, ki vsebuje malo maščob, saj so prave maščobe izjemno pomemben del prehrane vseh nas. Tako kot za vse nas, tudi za otroke velja, da za telo niso primerne trans in nasičene maščobe in da so nenasičene maščobe, kot so omega 3, 6 in 9 maščobne kisline, izredno pomembne za zdrav fizični in psihični razvoj. Maščobe so za telo pomembne tudi zato, ker omogočajo absorbcijo v maščobah topnih vitaminov. Najboljši vir omega 3 maščobnih kislin so chia semena, najdemo jih tudi v oreščkih in sezamu pa v nerafiniranih oljih (npr. konopljino olje, laneno olje, repično olje, ričkovo olje..). Omega 6 maščobne kisline najdemo v avokadu,sončničnih semenih, koruzi in mandljih.

 

Telesna aktivnost

 

Otroci za zdrav razvoj potrebujejo zraven zdrave prehrane tudi veliko telesne aktivnosti (najmanj 60 minut v večini dneh v tednu). Telesna aktivnost uravnovesi vnos hrane in podpira vzdrževanje teže. Redna telesna aktivnost lahko celo izboljša otrokove sposobnosti kritičnega razmišljanja. Neaktivni otroci so v nevarnosti za pridobitev prekomerne teže in drugih kroničnih bolezni kot je diabetes tipa 2.

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke