Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Naredi si sam – domačo in zdravo MARMELADO

11.8.2015
Natisni

Kuhamo marmelado – zdravo in slastno

 

Dobra plat (…no, slabe plati ni :)) kuhanja lastne marmelade je v tem, da lahko mešate poljudno sadje in zelenjavo, delate manjše porcije, tako kot plodovi dozorevajo in tako vam vse skupaj naenkrat tudi ne vzame preveč časa. Najboljše pri vsem tem pa je, da se sami odločite, katero želirno sredstvo ter kateri in koliko sladkorja boste uporabili. Na razpolago imate različne možnosti.


Če še nikoli niste doma delali marmelade, smo za vas napisali seznam in če boste po njem delali, ne more iti prav nič narobe.


 

1. Za začetek

 

Najprej moramo ločiti med izrazi marmelada, sadni namaz in džem. Zakonodaja sicer določa še podrobnejšo členitev, vse pa je odvisno od vrste sadja, količine oziroma razmerja med sadjem, vodo in sladkorjem. Moja stara mama je uporabljala le izraz marmelada, morda še džem, zato bom zaradi poenostavitve v tem članku ostala pri dobri »stari marmeladi«.
 

Če se sprašujete, katero sadje je uporabno za marmelado, vam lahko povemo, da tako rekoč vsako. Klasične so jagode in češnje, ampak tudi vso drugo sadje kot so marelice, slive in vse vrste jagodičevja se čudovito podajo v kozarec.

 

 

Vedno več ljubiteljev marmelad pa eksperimentira z nenavadnimi variacijami – na primer iz na soncu dozorjenih paradižnikov – ki se odlična prilegajo siru ali drugim dobrotam iz žara. Naj bo končni izdelek sladek ali začinjen – vedno vzemite le sestavine prvovrstne kakovosti. Sadje in zelenjavo z udarninami ali rjavimi madeži izločite, da v marmelado ne vnesete plesni ali drugih nečistoč.

 

2. S čim želirati

 

Druga najpomembnejša sestavina marmelade je želirno sredstvo. Najpogosteje uporabljeni so želirni sladkor, agar agar in pektin. Paziti je potrebno na razmerje vseh sestavin, da bo marmelada tako čvrsta, kot ste želeli. Upoštevati pa morate tudi, da sadje že po naravi vsebuje želirno sredstvo pektin, nekatere vrste več, druge manj. Največ ga vsebuje sadje tik pred najvišjo stopnjo zrelosti.  
 

Želirni sladkor vam omogoča povsem nezapleteno želiranje. Mešanica sladkorja za vlaganje običajno že vsebuje pektin, kislino in sladkor, od razmerja med sadjem in sladkorjem pa je odvisen končni okus marmelade. Pri razmerju 1:1 je marmelada zelo sladka, pri razmerju 2:1 ali 3:1 pa marmelada ohrani izredno sadni okus. Vendar pazite: manj kot je sladkorja, manj je marmelada obstojna, pri razmerju 2:1 se ta čas skrajša že za šest mesecev.  

 

Ekološko pridelan želirni sladkor, ki ga ponujamo v Normi, vsebuje tudi jabolčni pektin, vendar je potrebno dodati bio limono ali citronsko kislino

 

 

Katero želirno sredstvo naj uporabim?


Pektin je rastlinsko želirno sredstvo, ki se nahaja v citrusih, kutini in brusnicah. V izdelkih na trgovinskih policah je običajno vsebovan pektin iz jabolčnih lupin. Ta razvije svojo želirno lastnost šele z dodatkom ustrezne količine sladkorja in kisline.
 

Agar agar je prav tako želirno sredstvo rastlinskega izvora, pridobljeno iz alg. Ta prah pa ni uporaben le pri kuhanju marmelad, temveč se uporablja tudi pri pripravi različnih krem, desertov in tortnih prelivov – torej povsod, kjer je potrebno kaj želirati. 500 ml tekočine želirate z eno zravnano žličko agar agarja.

 

 

Uporabite lahko tudi ekološko želirno sredstvo, primerno za vegane. To želirno sredstvo ne vsebuje nobenih naravnih konzervanosov, zato je za obstojnost marmeladi potrebno dodati sladkor. 

 

 

Obstaja tudi sladkor za želiranje brez kuhanja. Primerno je za sadne namaze, ki jih boste kmalu porabili. Želirno sredstvo samo vmešate v mešanico sadja in pretlačite s paličnim mešalikom. Sadni namaz pustite stati v hladilniku najmanj 2 uri. In svež sadni namaz je narejen!

 

3. Sladila v marmeladi
 

Marmelado lahko sladkate s trsnim sladkorjem, medom, agavinim sirupom ali s sadnimi sirupi. Vedno bolj cenjeni pa postajajo naravni sladkorji, ki ne vplivajo na dvig sladkorja v krvi in so brez kalorij: eritritol in stevia sta ena izmed teh. Upoštevati pa morate, da ima vsako sladilo svoj značaj.

 

 

Bio surovi trsni sladkor je temne barve in svojstvenega okusa. Z njegovo uporabo izgubi marmelada nekaj barvne intenzivnosti in sadnega okusa. Če sladkor zamenjate z medom upoštevajte seveda, da je slednji občutno slajši. Agavin sirup ima podobne lastnosti kot sladkor.
 

Če sladkate z jabolčnim ali hruškovim sadnim sirupom pomislite, da ta dva sirupa ohranita svoj intenzivni sadni okus.
 

Eritritol je nekoliko manj sladek od navadnega sladkorja, zato ga lahko dodate malo več. 

 

 

4. Kakšen lonec vzamem za kuhanje marmelade
 

Pravilna velikost in oblika lonca igrata pri kuhanju marmelade pomembno vlogo.

 Vzemite visok in širok lonec, ker se sadje pri vrenju v loncu dvigne. Tudi sok lahko iz lonca škropi naokrog, pa še prostor za mešanje potrebujete. Pri vrenju sadja na površju nastaja pena, ki jo odstranite in s tem marmeladi podaljšate rok trajanja.
 

 

5. Kdaj je marmelada kuhana
 

Ko je sadje vrelo toliko časa, kot veleva recept, pred polnjenjem v kozarce najprej preizkusite, ali vam čvrstost marmelade ustreza. Z žlico zajemite nekaj vroče marmelade in jo dajte na hladen krožnik. Če se strdi, je marmelada kuhana. Če ni dovolj čvrsta, preprosto dodajte v lonec nekaj limonine kisline, premešajte in ponovite preizkus.

 

 

 

6. Priprava kozarcev in pravilno vakuumiranje

 

Da bo marmelada kar najdlje držala, moramo kozarce ustrezno pripraviti in po polnjenju z njimi pravilno ravnati. Najprej kozarce in pokrovčke izperite z vročo vodo in jih obrnite na kuhinjski krpi, da se odcedijo. Ni jih potrebno povsem posušiti. Vročo marmelado napolnite v čiste kozarce povsem do roba, zaprite s pokrovčkom in jo pustite na pokrovu stati približno 5 minut. Potem kozarce obrnite in jih pustite, da se ohladijo.

 

 

 

Po vakuumiranju pazite le še, da boste kozarce pravilno skladiščili. Najdlje vam bo marmelada držala, če boste kozarce hranili na hladnem in temnem prostoru. 

 

 

7. Malo posebne marmelade
 

Bi želeli narediti bolj posebno marmelado? Uporabite čili, rožmarin ….. zelišča, začimbe, rum, likerje ali kakšno domače žganje – to pričara posebne okuse! Seveda to ni za vsakogar, velja pa malo eksperimentirati, morda odkrijete povsem nove okuse. Predvsem za darila so takšne mešanice lahko pravi hit! Poskusite slivov džem s praženimi mandlji in mandljevim likerjem ali sladko-pekočo marmelado iz paradižnikov s čilijem – ta je zvezda vseh piknikov.

 

 

Receptov in idej je toliko, da lahko vsako sezono preizkušate kaj novega. Verjamem pa, da imate tisto svojo naj-najljubšo marmelado, ki je ne sme nikoli zmanjkati in ob kateri vzdihujejo gostje, ko z njo postrežete. Zaupajte nam vaš najljubši recept na naši facebook strani ali nam pišite na norma@norma.si. :-)

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke