Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

NE - kemikalijam v gospodinjstvu!

24.7.2011
Natisni

Odgovornost pri izbiri čistil je podobna tisti pri izbiri kozmetike, saj tako čistila kot kozmetika ostajajo neposredno ali posredno (recimo preko oblačil, brisač, posteljnine, posode), na koži, saj koža kot največji telesni organ vase vsrka 60% vseh sestavin na koži.

 

Ekološka čistila – vsaj tista certificirana – pa zagotavljajo prav to, da nobena izmed sestavin ne škoduje zdravju. Velika večina organskih čistil je namreč:

 • načeloma enako učinkovita kot konvencionalna,
 • prijazna koži,
 • ne vsebujejo genetsko spremenjenih organizmov,
 • ne vsebujejo sintetičnih parfumov temveč naravna eterična olja,
 • ne vsebujejo klorida in encimov,
 • ne povzroča alergij,
 • so veganska,
 • ne vsebujejo CO2 temveč aktivni kisik,
 • pri proizvodnji se ne uporablja nuklearna energija,
 • so biorazgradljiva,
 • niso testirana na živalih.

 

Najbolj zaskrbljujoče je namreč, da večina konvencionalnih čistil vsebuje toksine; to so strupi, ki spremenijo potek kemičnih reakcij v telesu, kar moti normalno delovanje celic ali celo povzroči celično smrt.

S pazljivo izbiro čistil pa ne varujemo samo svojega zdravja, temveč poskrbimo tudi, da se manj strupov izloča v okolje, ki je naš bivalni prostor, čeprav nanj vse prevečkrat pozabljamo.

 

Ekologi opozarjajo, da s kemičnimi čistili sicer očistimo svoje stanovanje, obenem pa onesnažimo reko, v katero se zlivajo odpadne vode. Raziskave kažejo, da povprečno gospodinjstvo pridela 62 vrst toksinov, ki so škodljivi za naše zdravje. Od tega je bilo testiranih le 2% sintetičnih kemikalij, ki se dnevno uporabljajo v gospodinjstvu. Preostale kemikalije nimajo opravljenih testov za dolgoročne vplive na zdravje. Večina jih na dolgi rok namreč povzroča raka in motnje v razvoju ploda.

 

 

Zelo kratka in laična razpredelnica prikazuje, katere sestavine se najpogosteje uporabljajo pri proizvodnji ekoloških in konvencionalnih čistil:

 

Organska čistila

Konvencionalna čistila

Rastlinske komponente: maščobe, vosek, olja, lecitin, kakavovo maslo, glicerin, alkohol, voda

 

Nafta: vključno z vsemi sestavinami obdelanimi z njo

Živalske komponente: čebelji vosek, med, cvetni prah, matični mleček, propolis, lanolin, holesterol

 

Sintetične komponente: polimeri, akrilati, PVC, kemična zaščita pred soncem, konzervansi

Druge naravne komponente: guma, koloidi, morske alge, arome, rastlinski izvlečki, beljakovine, vitamini, antioksidanti, zelišča in začimbe

 

Silikoni: sestavine, ki izvirajo iz "peska" in se procesirajo

Mineralni elementi: soli, citronska kislina, boraks, glina, titanov oksid, cinkov oksid

 

Sintetične dišave: kemične spojine, ki vsebujejo škodljive sestavine

 

Sestavine nevarne za človeka: parabeni, SLS, ftalati, smukec, DEA/TEA, formaldehidi 

 

 

GSO (gensko spremenjeni organizmi); izdelki, ki sestojijo iz gensko spremenjenih sestavin, ki so škodljive za človeka in naravo

 

 

 

Kljub veliki ponudbi ekoloških čistil na našem trgu – med katerimi so tudi slovenski proizvajalci – pa nekateri še zmeraj na piedestal čistoče postavljajo kis, sodo bikarbono in morsko sol. Vse troje je namreč nepogrešljivo v čistem in ekološkem gospodinjstvu. Veliko nasvetov o tem, katere od teh sestavin pa je priročno uporabiti glede na material (ploščice, kovina, vodni kamen…) pa je dandanes mogoče najti na marsikateri spletni strani o ekološkem čiščenju.

 

 

V Normi je mogoče kupiti ekološka čistila naslednjih znamk:

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke