Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Nepredelana živila so rudnik čiste energije

6.9.2016
Natisni

 

Vstopili smo v delovno intenzivni september. Dopustov je praktično konec in za šoloobvezne otroke se je pričela šola. To je stresno obdobje, ne samo za otroke, temveč za vso družino. Od kod črpati energijo za doseganje službenih planov, sestanke, logistično podporo našim otrokom, lastne in otrokove interesne dejavnosti, za izgradnjo in uživanje v naši socialni mreži ter povezanost s partnerjem? Vse to bi naj počeli, saj so nekatere stvari nujne, druge pa so koristne in jih radi počnemo, a zanje pogosto nimamo energije.

 

 

Energijo črpajmo iz hrane!

 

V jesenskem (in kateremkoli) času za svoje fizično in psihično počutje storimo največ, če uživamo veliko surove, sveže zelenjave in sadja, kalčke, semena in oreščke. Ravno tako si privoščimo različne stročnice (čičeriko, sojo, lečo, fižol) in polnovredna žita (rjavi riž, kvinojo, amaranto, proso, piro, kamut, oves). Samo nepredelana  hrana vsebuje encime za pretvorbo hranil v energijo v celicah. Že več let se vodilni zdravniki strinjajo, da je nizka raven aktivnih encimov (LEL- low enzym level) in posledično nizka celična energija glavni vzrok skoraj vseh bolezni pa tudi prezgodnjega staranja.

 

 

 


Prezgodnja žetev, dolga doba skladiščenja in dodatna predelava z obsevanjem, pregrevanjem, sterilizacijo in konzerviranjem v današnji prehranski industriji povzročajo izgubo glavnine encimov in drugih vitalnih subtsanc. Predelana hrana ima tako rekoč nično hranilno vrednost in pravzarav služi le občutku sitosti. Sedaj pa pomislite, koliko ne-procesirane hrane v resnici zaužijete vi in vaši otroci? Raznorazni namazi, testenine, sadni jogurti, jušne kocke, kečapi, omake, piškoti in prigrizki... vse to je procesirana hrana!

Živila, ki so zdravju škodljiva imajo pogosto naslednje značilnosti: visoka stopnja rafiniranega sladkorja, bela moka, maščobe z velikim deležem večkratno nenasičenih maščobnih kislin, sol, in številni živilski aditivi, kot so mononatrijev glutamat in tartrazin. Prav tako tem živilom navadno primanjkuje beljakovin, vlaknin, vitaminov in drugih zdravih lastnosti.

Uporaba pesticidov zastruplja naša telesa in paralizira živčni sistem, kar se odraža na nerazložljivi utrujenosti, pozabljivosti in depresiji. Zato vam polagamo na srce, da kadarkoli je to možno (in po vaših zmožnostih) izbirate ekološko pridelano hrano.

 

Neprocesirana živila vsebujejo encime in dajejo energijo 

 

Največjo uslugo boste svojemu telesu naredili, če boste jedli osnovna živila (npr. ajdo, rjavi riž, paradižnik, kokosovo maščobo, bučna semena, origano...) in jih sami združili v okusno in zdravo jed. Res je, da takšno prehranjevanje zahteva nekaj časa za pripravo hrane, vendar takšna hrana daje energijo. Na naši spletni strani boste med recepti našli vse polno idej, kako lahko pripravite takšne obroke. Lahko si tudi prenesete našo brezplačno e-knjižico z recepti in nasveti, kaj jesti za zdrave zajtrke in malico v službi ali v šoli. Kaj pravite na ekološko ajdo z gobicami in zelenjavo? Ali pa proseno kašo z mandljevim mlekom, oreščki, konopljinimi sememeni in ščepcem kardamoma :-).  Vitaminov in mineralov polna ajdova kaša potrebuje za pripravo 10 minut, prosena kaša prav tako.

 

 Vedno pa nam žal ne uspe s sabo nositi presne ekološke zelenjave, sadja, oreščkov, semen... Med osem ali več urnim delovnikom imamo običajno eno malico in (če nam uspe) še vmesne manjše obroke. Tudi otroci so med dolgim dnem v šoli in med interesnimi dejavnostmi še lačni in potrebujejo injejkcijo energije. Za takšne primere so dobre presne energijske ploščice. V njih so združeni presna zelenjava in sadje, oreščki, semena, žita, jagodičevje...  Lifebar ploščice so narejene samo iz visoko kakovostnih, celih sestavin, ne vsebujejo rafiniranega sladkorja, sirupov, umetnih sladil, škrobov ali glutena. Ploščice so sladkane zgolj s suhim sadjem ter proizvedene pri nizki temperaturi, da se ohranijo življenjsko pomembni encimi. Lifebari so naravni spodbujevalci energije, vendar na tem mestu želimo podariti, da niso nadomestilo za zdrave, uravnotežene in polnovredne obroke.

 Želimo vam uspešno krmarjenje med napornim delavnikom in zdravim prehranjevanjem, ki vas bo pri tem podpiral ter vam dajal potrebno energijo, ki jo za to potrebujete.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke