Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Seznam nevarnih kemikalij v čistilih za dom

12.5.2014
Natisni

Potrošniki bi morali poznati nekatere splošne kategorije kemikalij, ki se jim je potrebno izogibati. Seznam ni popoln, saj je tovrstnih kemikalij preveč.

 

Nevarne kemikalije

 

S katerimi nevarnimi kemikalijami se dnevno srečujemo?

Pesticidi

Čistila za razkuževanje predstavljajo največjo nevarnost za zdravje. Razkužila vsebujejo pesticide, ki pogosto vsebujejo rakotvorne snovi in snovi, ki motijo normalno delovanje hormonov. Pesticidi so topni v maščobah, zato jih je težko odstraniti iz telesa, ko jih enkrat zaužijemo. Pesticidi, vključno z razkužili lahko vsebujejo tudi alkilfenoletoksilate (APEs).

 

APEs

APEs delujejo kot površinsko aktivne snovi, kar pomeni, da znižajo površinsko napetost tekočine in čistilom omogočajo lažjo mazljivost po površini. APEs najdemo v pralnih sredstvih, razkužilih, univerzalnih čistilih in čistilih za perilo. Najdemo jih tudi v številnih drugih izdelkih – spermicidih, sanitarnih brisačah, plenicah za enkratno uporabo. APEs so endokrini motilci – vplivajo na delovanje hormonov.

 

Formaldehid

Formaldehid je splošno znan kot konzervans. Mnogi ljudje pa ne vedo, da je formaldehid tudi germicid, baktericid in fungicid. Nahaja se v gospodinjskih čistilih in razkužilih. Prav tako je prisoten v lakih za nohte in drugih izdelkih za osebno nego. Formaldehid je alergen, strupen in rakotvoren.

 

Organoklorini

Organoklorini so posledica kombinacije vodika in ogljika. Nekatere spojine so smrtonosne, kot je DDT, ki ga najdemo v sredstvih proti komarjem in klopom. Organoklorini se kopičijo v organizmu in so tudi zelo obstojni v okolju. Prisotni so v pesticidih, detergentih, odmaščevalcih in belilih. Organoklorini so rakotvorni in povzročajo motnje v normalnem delovanju hormonov.

 

Stiren

Stiren je naravna substanca, pridobljena iz drevesa styrax. Stiren se najpogosteje uporablja pri izdelavi številnih plastičnih mas, vključno s plastično folijo za živila, podlogami za preproge, PVC cevmi. Stiren najdemo tudi v talnih voskih in lakih ter čistilih za kovinske površine. Znan je kot karcinogen, povzroča pa tudi motnje hormonov. Izpostavljenost stirenu lahko vpliva na centralni živčni sistem, jetra in reproduktivni sistem.

 

Ftalati

Ftalati se najpogosteje uporabljajo pri proizvodnji plastike. Uporabljajo se kot nosilci za parfume in osvežilce zraka, kot tudi za izdelke, ki se vpijajo v kožo ter vlažilce. Te kemikalije so razvrščene kot inertni plini, zaradi česar na izdelku, ki vsebuje ftalate, ni potrebna nobena posebna oznaka. So motilci hormonov in osumljeni rakotvornega delovanja. Ftalati so znani, da povzročajo hormonske nepravilnosti, motnje v delovanju ščitnice, prirojene težave in reproduktivne težave.

 

Hlapi organskih spojin (HOS)

HOS vključujejo niz kemikalij, ki lahko imajo kratkoročne in dolgoročne škodljive vplive na zdravje. Prisotni so v parfumih, osvežilcih zraka, razkužilih in deodorantih. HOS pogosto vključujejo propan, butan, etanol, ftalate in/ali formaldehid. Te spojine so strupi, ki vplivajo na reproduktivni sistem, živčni sistem, jetra in so rakotvorne.

 

Kako lahko obvarujete svoje zdravje?

 

  1. Preberite oznake na izdelkih. Ne uporabljajte izdelkov z opozorilom močnejšim od »Pozor«.
  2. Raziščite kemikalije, navedene na etiketah proizvodov.
  3. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo dišave. Eterična olja so zagotovo boljša rešitev, ki lahko na vaše zdravje vplivajo celo blagodejno.
  4. Uporabite domača čistila, narejena iz dobrih, staromodnih sestavin, kot so kis, jedilna soda, pralna soda, limonin sok in boraks.
  5. Uporabljajte ekološka čistila, ki so izdelana na način, ki ne obremenjuje okolja in so našemu zdravju varna.

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke