Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Ni vseeno kako in s čim čistimo svoje zobe

14.2.2014
Natisni

Skrb za ustno higieno je pomembna - ne samo zaradi zdravja zob in ustne votline, temveč tudi zaradi ohranjanja sistemskega zdravja.

 

 

Zanimivo je, da je že več stoletij znan vzrok nastanka za piškave zobe in krvaveče dlesni. Kljub temu nas dandanes zlovešče preganja podatek, da ima tudi do 95 odstotkov odraslih oseb eno od oblik vnetja obzobnih tkiv. Veliko raziskav je s svojimi rezultati že dokazalo povezavo med kroničnim vnetjem obzobnih tkiv in povečanim tveganjem za težkimi zdravstvenimi zapleti, kot so srčni infarkt, možganska kap, pljučna obolenja, prezgodnji porod in nizka porodna teža novorojenca. Zato je za celotno zdravje zelo pomembno, da vnetje obzobnih tkiv odpravimo oziroma preprečimo. To lahko učinkovito naredimo s pravilno, temeljito in vsakodnevno ustno higieno.

 

Na drugi strani pa je za celostno zdravje zelo pomembno s čim čistimo svoje zobe in ustno votlino. Mediji že nekaj časa opozarjajo na škodljive kemijske substance, ki se nahajajo v kozmetičnih izdelkih. Zobne paste pa so še vedno, kljub dejstvu, da jih užijemo tudi oralno, v veliki meri zaščitene s strani medijske kot strokovne kritike, zaradi interesov določenih multinacionalk.  

 

Kaj vsebujejo konvencionalne zobne paste in čemu se je dobro izogniti?

 

Natrijev flourid

 

Večina zobnih past vsebuje natrijev fluorid. Natrijev fluorid je odpadek iz industrije in se uporablja tudi kot strup za podgane. Ta kemična snov v večjih količinah deluje dražeče, verjetno pa je tudi strupena, škoduje živčnemu in prebavnemu sistemu. 

 

Dolgo je veljalo, da je fluor rešitev za težave z zobmi. Zato vam večina zobnih past še vedno poudarja, da so obogatene s fluorom. V zadnjih letih pa je vse več utemeljenih sumov glede koristnosti fluora. Res je, da fluoridi ovirajo encime, ugodne za razvoj ustnih bakterij in da se fluoridni ioni vežejo s kalcijevimi ter krepijo zobno sklenino, vendar ima zgodba tudi drugo plat. Danes mnogi znanstveniki menijo, da je škodljiv vpliv fluora na druge, koristne procese v organizmu tolikšen, da je korist pri preprečevanju kariesa zanemarljivo majhna. Fluor povečuje verjetnost zlomov kosti, osteoporoze, poškodb živčevja, bolečin v sklepih ter glavobolov. Povezujejo ga tudi s splavi, genetskimi okvarami, nekaterimi vrstami raka, pešanjem spomina, intelektualno počasnostjo in zmanjševanjem IQ-ja. Na spletni strani ameriškega združenja zobozdravnikov boste našli izjavo, da ne prevzemajo odgovornosti, za izdelke s fluorom. Kitajska raziskava iz leta 1995 je pokazala, da inteligenčni količnik otrok, ki živijo na področjih s fluorirano nižji od inteligenčnega količnika tistih otrok, ki živijo na področjih, kjer fluoriranja ni.

 

Izberite torej zobno pasto brez fluora. Na voljo je široka paleta naravnih zobnih past znamk Weleda, Dr. Hauschka, Logona in Lavera.

 

 

Zobne kreme Weleda ne vsebujejo floura, penečih tenzidov, sintetičnih arom, barvil in konzervansov.

 

 

Zloglasni SLS

 

Sodium laureth sulfate, širši javnosti znan kot SLS, je med sestavinami več kot 80 % zobnih past, mil in šamponov. Kljub temu da velikim koncernom verjamemo na besedo, da so njihovi produkti testirani in da jih lahko brezskrbno uporabljamo, se nedvomno pri vsakem pojavi vsaj kanček dvoma, če pomislimo, da je omenjena sestavina močno industrijsko čistilo, razmaščevalec in močan agens za ustvarjanje pene.

 

Dejstvo je, da smo navajeni določenih lastnosti kozmetike za nego telesa in zob, med katerimi je tudi močno penjenje, ki nas navdaja z občutkom čistejšega in bolj temeljitejšega umivanja. Po najnovejših raziskavah gre žal le za navadnega trojanskega konja, ki nam ga v lepem pakiranju ponujajo multinacionalna kozmetična podjetja.

 

Prav ta pena v ustni votlini za sabo pušča tudi majhne odprte ranice, ki nam grenijo življenje, ne da bi vedeli, kako se jih lahko znebimo. Nekatere od raziskav navajajo tudi večjo nevarnost rakastih bolezni pri večletni uporabi izdelkov, ki vsebujejo številne kemične snovi, med katerimi je tudi zloglasni SLS.

 

Uporabljajte torej zobne paste brez SLS-ja. Pri prvi uporabi vas bo najverjetneje presenetil povsem drugačen občutek v ustih od tistega, ki ste ga bili navajeni. Te zobne paste se namreč ne penijo, zato boste morda podvomili v njihovo čistilno moč. Ta občutek je varljiv, saj so te zobne paste dokazano učinkovite pri čiščenju zobnih oblog.

 

Sorbitol in druga sladila

 

Pomembno je omeniti tudi zobne paste brez sorbitola in drugih sumljivih sladil. To je posebej pomembno, če svojega malčka navajate na redno umivanje zob. Otroci radi pojejo sladke zobne paste, zato jih je večina, namesto kot čistilo, narejena bolj kot posladek. Ker gre za umetno sladilo sorbitol, je dobro izbirati takšne zobne  paste v katerih ga ni ali pa ga je vsaj zelo malo.

 

Triklosan

 

Veliko zobnih past, tudi znanih in močno oglaševanih proizvajalcev, vsebuje kemikalijo triklosan, ki je v zadnjih letih vse bolj pod drobnogledom znanstvenikov. Znanstveni odbor EU za zaščito potrošnikov namreč opozarja, da antibakterijska kemikalija triklosan lahko povzroči odpornost bakterij, še več, lahko celo pripomore k njihovemu širjenju.

 

Naravna zobna pasta + kakovostna zobna ščetka + pravilno čiščenje = lep in zdrav nasmeh

 

Poiščite torej zobno pasto brez natrijevega fluorida, brez triklosana in brez SLS-ja med naravnimi zobnimi pastami. Zavedajte pa se, da je zdravje ustne votline odvisno od mnogo dejavnikov. Eden najpomembnejših je hrana. Uživajte čim več svežega, ekološko pridelanega sadja in zelenjave, izogibajte se beli moki, velikim količinam mesnih in jajčnih beljakovin ter rafiniranemu sladkorju. Opustite sladke pijače, saj te dolgo ostanejo v ustih in postopno uničujejo zobno sklenino. Na zdravje zob vplivajo tudi stres, premalo gibanja, zdravila, kajenje in škodljivi dodatki v procesirani hrani.

 

Za boljše ustno zdravje naredimo veliko, če si zobe temeljito, torej ne na hitro in mimogrede, očistimo zjutraj in zvečer. Če bomo natančno in redno odstranjevali mehke zobne obloge oziroma bakterije, bomo zmanjšali možnost nastanka zobne gnilobe in vnetja dlesni. Uporabimo zobno ščetko z več tisoč finimi tankimi ščetinami, s katero bomo lahko učinkovito in brez prevelikega pritiskanja temeljito odstranili zobne obloge z zob in roba dlesni. Takšne so zobne ščetke Curaprox.

 

 

 

Ščetka vsebuje 5460 ščetin, ki so narejene iz posebnih vlaken Curen.

 

 

Brezplačno predavanje o ustni higieni

 

Za svoje zdravje lahko naredite največ sami. Zato vas vabimo na brezplačno 20 minutno predavanje o poglavitnih vzrokih za vnetje obzobnih tkiv, vplivu te najbolj razširjene kronične bolezni na sistemsko zdravje in ukrepih za ohranjanje dobrega ustnega zdravja.

 

Predavanje bo vodila gospa Nataša Sinovec, ki se že več kot deset let neformalno izobražuje na področju ustne higiene, s poudarkom na paradontološkem aspektu. Svoje znanje je v tem času nabirala doma in v tujini. Nekaj let je vodila vseslovensko akcijo Zdrave dlesni, širšo javnost pa o pomembnosti ustne higiene in ustnega zdravja ozavešča preko poljudnih člankov v časopisih in revijah. Njena doživeta predavanja redko koga pustijo ravnodušnega.

 

Na predavanju boste prejeli tudi kupon za preventivni zdravstveni pregled, ki ga podarja zobozdravstveni center Alfa Dental.

 

Predavanje bo v Bio prodajalni Norma v Mariboru, v torek, 18.2.2014, ob 19. uri. Na dogodek se, prosimo, predhodno naročite v Normi ali na elektronskem naslovu norma@norma.si oziroma na telefonski številki 02/ 320 40 22.

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke