Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Novost - DNK testiranja v Normi

12.3.2019
Natisni

Geni niso usoda, so le tipkovnica, na katero lahko pritisnemo ali ne. Če bi radi vedeli, katere tipke premore vaš DNK-instrument, lahko odslej kupite komplet za DNK testiranje v Normi. Rezultati testiranja vam ponudijo možnost, da pozitivno vplivate na podedovana tveganja oziroma da s pravilnimi odločitvami teh genov ne aktivirate.

 

Če tovrstne informacije uporabimo pravilno, lahko tudi omlilimo obstoječe težave in si izboljšamo kakovost življenja. Če denimo vemo, da imamo izrazito visoke možnosti za razvoj celiakije, se lahko preventivno izogibamo glutenu. Če obstaja tveganje za nizko raven vitamina D, ga lahko načrtno dodajamo v obliki prehranskih dopolnil. Gen, ki določa, kako presnavljamo laktozo, lahko osvetli prebavne motnje ob zaužitju mleka. Nekateri ljudje lažje izgubijo ali pridobijo telesno težo ob pomoči diet, drugi pa s telesno dejavnostjo – kdo bi si mislil, da nas lahko tudi pri tem usmerjajo geni...

 

 

Geni vplivajo na naše zdravje in počutje, na način prehranjevanja, način treninga, spanje, videz in še veliko več. Rezultati testiranja nam nudijo možnost, da pozitivno vplivamo na tvegana področja, ki smo jih morebiti genetsko podedovali. Omogočajo nam bistveno omiliti že obstoječo težavo in izboljšati kakovost  življenja.

 

DNK  testiranja opravimo le enkrat v življenju.

 

GENI NISO NAŠA DOKONČNA OBSODBA

 

Vsako jedro človeške celice vsebuje 46 kromosomov (izjema so spolne celice), celoten deden material se imenuje genom. Celoten genetski material v telesnih celicah je podvojen, enojna kopija dednega materiala se nahaja v spolnih celicah (jajčeca in spermiji), torej 23 kromosomov. Enojna kopija človeškega genoma vsebuje približno 20.000-25.000 genov.

 

Ljudje so pogosto podobni svojim staršem ali celo starim staršem. Tako kot videz se lahko dedujejo sposobnosti, bolezni in morda celo del osebnosti. Pogosto je težko določiti, katera lastnost je genska, torej podedovana, in katera je pridobljena, torej ni odvisna od genov. Podedovane lastnosti so lahko odvisne od majhnega števila genov - tako imenovane mendelske lastnosti (npr. krvna skupina, barva oči) ali pa od velikega števila genov - poligenske lastnosti (npr. telesna teža). Poligenske lastnosti so praviloma zelo pod vplivom okolja, zato je na primer telesna teža posameznika določena z genetiko in z dejavniki okolja.

 

Pri DNK testiranju imamo vplogled v vaš genom, ki je del vas od rojstva. Zato je pomembno, da razumete, da rezultati testiranja predstavljajo gensko izhodišče, na katerega pa lahko vplivate s svojimi navadami in aktivnostmi.

 

KAKO POTEKA DNK TESTIRANJE?

 

Testiranje poteka zelo preprosto. V Normi kupite komplet za testiranje. Nato izberete sklope testiranj, za katere želite prejeti rezultate in jih označite na listu, ki je priložen kompletu. Slednji poleg navodil vsebuje epruveto s paličico za bris in magnetek s številko vzorca. Vzorec za testiranje se zbere s preprostim, nebolečim brisom iz ust. Paličico zavrtimo in podrsamo po notranji strani ličnice.

 

 


Vzorec nato pošljete finskemu laboratoriju, ki ga analizira in pripravi poročilo. Poročilo prejmete na osebni elektronski naslov v angleškem jeziku. V njem vam na osnovi znanja, pridobljenega z znanstvenimi raziskavami, razložijo rezultate analize. Pridobljeni rezultati in priporočila finskega podjetja MyDNAPedia temeljijo na najnovejših in najnatančnejših znanstvenih informacijah, ki so na voljo v danem trenutku. Podjetje ima visoka etična načela. Laboratoriji in baze podatkov, ki jih uporabljajo pri testiranjih, temeljijo na evropskih podatkih in značilnostih – za razliko od večine testiranj na tržišču, ki uporabljajo ameriške genome.

 

SKLOPI TESTIRANJ

 

Izbirate lahko med naslednjimi sklopi testiranj:

 

 • WELLBEING / DOBRO POČUTJE
 • SKIN HEALTH & BEAUTY / ZDRAVJE KOŽE IN LEPOTA
 • FITNESS / ŠPORT
 • NUTRITION / PREHRANA IN ZDRAVJE

 

Izberete lahko le en sklop testiranj ali vse sklope.

 

Sklop PREHRANA IN ZDRAVJE med drugim zajema:

 

 1. Metabolizem maščob, tveganje za prekomerno telesno težo in prehrana. Običajno obstajajo številni okoljski dejavniki, ki vplivajo na to, da smo pretežki, kot so nezdrave prehranjevalne navade in premalo gibanja. V ozadju pa obstajajo tudi genetski razlogi, zaradi katerih nekateri ljudje hitreje pridobivajo na telesni teži kot drugi. Genetskih variant, ki vplivajo na prekomerno telesno težo, je bilo ugotovljenih več. V tem testu se preučuje najbolj klasičen gen (FTO), povezan s prekomerno telesno težo in ITM. Drugi gen (PPARG) je povezan s presnovo maščob v telesu.
 2. Izguba telesne teže: kaj vam genetsko bolj »leži« - izguba telesne teže s pomočjo prehrane ali s pomočjo fizične aktivnosti.
 3. Vpliv uživanja procesiranih mesnih izdelkov na raka debelega črevesja.
 4. Metabolizem laktoze, metabolizem alkohola, metabolizem kofeina.
 5. Celiakija – kronična glutenska netoleranca prizadene predvsem tanko črevo pri gensko predisponiranih posameznikih.
 6. Odzivnost na ogljikove hidrate (»sladkosnedost« in uporaba sladkorja).
 7. Ter še več.

 

Sklop DOBRO POČUTJE med drugim zajema:

 

 1. Tveganje za nizko raven vitamina D
 2. Tveganje za osteoporozo
 3. Tveganje za melanom
 4. Tveganje za karcinom bazalnih celic
 5. Kognitivne funkcije
 6. APOE: iščemo gen na kromosomu 19, ki vpliva na pojav Alzheimerjeve bolezni in bolezni srca.
 7. Spalni ritem in aktivnost: genske variacije, ki določajo, ali smo bolj jutranji tip človeka ali »nočne ptice«. Od tega je tudi odvisno, ali potrebujemo za normalno delovanje več ur spanja v primerjavi z genetsko nočnimi tipi ljudi.
 8. Ter še več.

 

Sklop ZDRAVJE KOŽE & LEPOTA med drugim zajema:

 

 1. Čvrstost in elastičnost kože
 2. Občutljivost na sonce in pigmentacija
 3. Zaščita pred oksidativnim stresom
 4. Vnetja, popravilo tkiv: vnetja so normalna za telesni imunski sistem, vendar so nekatere genske spremembe povezane z »nezmožnostjo« izklopa. Tako se vnetja nadaljujejo tudi po tem, ko se je dejanski vzrok pozdravil. Lahko pospeši prezgodnje staranje.
 5. Hidracija kože, razstrupljanje in občutljivost kože: geni kodirajo encime, ki pomagajo predelati toksine in onesnaženja iz okolja. Če so »šibki«, obstaja povečano tveganje za celične poškodbe in pospešeno staranje kože.

 

 

Cena v EUR

WELLBEING / DOBRO POČUTJE

110

Cena pri nakupu 2 sklopov testiranj

93

Cena pri nakupu 3 sklopov testiranj ali več

76

SKIN HEALTH & BEAUTY / ZDRAVJE KOŽE IN LEPOTA

110

Cena pri nakupu 2 sklopov testiranj

93

Cena pri nakupu 3 sklopov testiranj ali več

76

FITNESS / ŠPORT

110

Cena pri nakupu 2 sklopov testiranj

93

Cena pri nakupu 3 sklopov testiranj ali več

76

NUTRITION / PREHRANA IN ZDRAVJE

161

Cena pri nakupu 2 sklopov testiranj

135

Cena pri nakupu 3 sklopov testiranj ali več

112

 

 

Sklop ŠPORT je primeren za profesionalne in rekreativne športnike. Med drugim zajema: aerobna sposobnost in potencialni anaerobni prag, največji možni izkoristek kisika, mišične celice, utrujenost mišic in okrevanje, največja moč, ultra-maratonska zmogljivost in obseg gibanja ter še mnogo več.

 

Če se odločite samo za EN SKLOP, je cena takšna kot je navedeno v isti vrstici, kjer je navedeno ime sklopa. Primer:  če ste se odločili samo za en sklop - PREHRANA IN ZDRAVJE, je cena 161 EUR.

 

Če se odločite za DVA SKLOPA, je cena vsakega takšna, kot je navedeno v drugi vrstici dotičnega sklopa. Nato se obe ceni seštejeta. Primer: če ste se odločili za PREHRANA IN ZDRAVJE ter za ŠPORT, je cena 135 EUR + 93 EUR = 228 EUR (namesto 161 + 110 = 271 EUR)

 

Če se odločite za TRI SKLOPE ali VEČ, je cena vsakega takšna, kot je navedeno v tretji vrtici dotičnega sklopa. Nato se vse tri (oziroma 4 v primeru vseh sklopov) cene seštejejo. Primer: če ste se odločili za sklope PREHRANA IN ZDRAVJE, ŠPORT, in ZDRAVJE KOŽE IN LEPOTA, je cena 112 EUR + 76 EUR + 76 EUR = 264 EUR (namesto 161 + 110 + 110 = 381 EUR).

 

Vzorec za testiranje pošljete finskemu laboratoriju in stroške pošiljanja krijete sami.

 

Komplet za testiranje lahko kupite v Bio prodajalni Norma v Mariboru, Celju in Ljubljani, kjer smo vam tudi na voljo za več informacij. Pokličete nas lahko tudi na telefon 02 845 21 36.

 

Rezultati DNK testiranj lahko pomenijo začetek in odličen temelj za pozitivne spremembe v življenju. Živimo v času, ko nam znanost ponuja poglobljen vpogled v dogajanje v človeškem telesu – izkoristimo ta potencial znanosti za oblikovanje zdravega in kakovostnega življenja.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke