Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Pijmo toplo vodo

24.1.2012
Natisni

Je pitje hladne vode dobro ali slabo zate? Ali je temperatura vode sploh pomembna? Verjameš ali ne – je pomembna.

 Hladna voda našega telesa ne hidrira tako dobro kot voda s sobno temperaturo. Raziskave kažejo, da hladna voda povzroči krčenje krvnih žil, ki obdajajo želodec, kar pa povzroči počasnejšo absorbcijo.

Vprašanje o katerem imajo znanstveniki deljena mnenja je, ali je pitje hladne vode boljše od pitja tople vode, predvsem kadar smo športno aktivni. Nekateri zdravniki so mnenja, da je sobna oziroma telesna temperatura vode boljša od hladne, saj mora telo porabiti dodatno energijo (za katero porablja vodo), da hladno vodo segreje do telesne temperature. Spet drugi zdravniki pravijo, da bi naj po fizičnem naporu pili hladno vodo, ki pomaga učinkoviteje ohladiti telo kot mlačna voda, prav tako pa menijo, da se hladna voda lažje absorbira v krvni obtok in tako boljše hidrira telo.  

Jasno je, da večina ljudi, ki pije hladno vodo, popije več vode, saj je bolj okusna in nas tudi bolj zadovolji. Verjetno bomo s pitjem hladne vode izgubili le nekaj vode za segrevanje, to pa bomo najbrž nadomestili z večjo količino popite vode. 
 

 

Hladna voda upočasni prebavo

Težava pa je, da ko hladna voda steče skozi naše telo, strjuje maščobe, ki smo jih že ali pa jih še bomo zaužili. To pa povzroči, da telo težje prebavi in razškropi nezaželene maščobe iz našega telesa. Hladna voda torej strdi olja, ki smo jih zaužili in upočasni prebavo. Ko enkrat ta usedlina reagira s kislino, se razdre in hitreje vpije v črevesje kot trda hrana. To pa se bo nabiralo v našem črevesju. Kmalu se usedlina ponovno spremeni v maščobo, kar pa lahko vodi do nastanka raka. Zato je bolje, če vsaj po obroku uživaš toplo ali vročo vodo, ki bo te maščobe zlahka spravila iz telesa.

Torej če samo zamenjamo hladno vodo za toplo (ali topel čaj, kavo…), bomo maščobam v telesu omogočili, da ostanejo tekoče in s tem olajšali prebavni sistem, ki bo lažje izločil te tekoče maščobe (s tem pa se bomo zavarovali pred zamašitvijo žil).

 Kadar pijemo vročo vodo, se naša telesna temperatura rahlo dvigne (tako kot se rahlo spusti, ko pijemo hladno vodo). Zaradi tega se bo naše telo želelo ohladiti, kar po povzročilo potenje. Kadar se potimo zaradi pitja vroče vode, s tem pomagamo očistiti krvni obtok, saj spotimo strupe, ki so se nabrali v našem telesu.

Topla voda prav tako bolje sprosti telo, pomaga pa tudi sprostiti nosno votlino, kar je še posebej pomembno kadar smo bolni.

Svetujem ti, da sam/a poskusiš kakšen vpliv ima na tvoje telo hladna, mlačna in vroča voda. Vsekakor pa ti svetujem, da v času obrokov raje posežeš po mlačni ali vroči vodi kot pa hladni.

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke