Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Plodnost in prehrana

21.5.2013
Natisni

Neplodnost je velika težava zahodne civilizacije, čeprav konvencionalna medicina danes dela že skoraj čudeže za pare brez otrok. Neplodnost prizadene več kot eno žensko od štirih in približno enako število moških. Vzroki v večini primerov niso jasni ali pa so nepojasnjeni.

 

Moderne terapije, kot so oploditev in vitro in znotrajmaternična osemenitev, imajo le malo uspeha – približno 20 %. Za rešitev težav se moramo vprašati, zakaj je njihova uspešnost tako nizka. Razlog ni v tem, da zahodna medicina ne bi bila dovolj tehnološko napredna, temveč v dejstvu, da je njen pogled na človeka preveč sistematičen – naše telo se obravnava kot skupek strojnih delov in ne kot en celoten, integriran sistem. Zahodna medicina preveč pozornosti posveča proizvodnji jajčec in umetnemu oplojevanju. Nikoli, ali pa zelo redko, se zdravniki posvetijo pripravi bolnikovega telesa ali kakovosti jajčec. To lahko privede do nevarnosti, da oplojeno jajčece ne bo preživelo ali pa da bo telo zarodek zavrnilo.

 

Tako kot ne moreš raztrositi semena po skalnatem terenu in upati na uspešno letino, ne moreš pričakovati, da bo psihično in fizično nepripravljeno telo lahko zaplodilo in donosilo zdravega otroka. Eden glavnih ciljev kitajske tradicionalne medicine je doseči harmonijo med jin in jang. In kako obravnavajo neplodnost v tradicionalni kitajski medicini (TKM)?

 

 

Osnovna teorija rodnosti v TKM

Kaj nas naredi plodne?

 

Teorija TKM meni, da reproduktivne sisteme človeka v glavnem nadzirajo ledvice. Kakovost in količina jajčec ter semenčic je odvisna od esence ledvic, ki se imenuje jing ali jing či. Boljši kot je jing, boljša so jajčeca ali semenčice.

 

Poleg jing proizvodnje jajčec in semenčic, je enako pomembno oplojevanje in nošenje oplojenih jajčec. Za to pa je odgovoren či ledvic, kri in maternica. Kakovost teh organov določa o uspešnosti nosečnosti. Kako pa lahko presojamo kakovost ledvic, krvi in maternice?

 

Kaj povzroča neplodnost?

 

Vse, kar slabi ali škoduje ledvicam, krvi in maternici povzroči neplodnost. Najpogostejši vzroki so:

 • genske okvare ali šibkost zaradi podedovanih slabih genov
 • pretirana poraba lastnega čija, krvi in jinga (pretirano delo brez počitka, premočne menstrualne krvavitve, prepogosto spolno občevanje)
 • čustvena stagnacija (dolgoročne skrbi ali depresije)
 • nepravilna prehrana (premalo ali preveč hrane, pomanjkanje hranil)
 • napačna zdravila (številna zdravila povzročajo slabljenje ali poškodbe ledvic)
 • neposredno oslabljen reproduktivni sistem (predolga uporaba kontracepcijskih tabletk povzroča težave s plodnostjo; kontracepcijske tabletke jajčnike namreč preprosto zaprejo - kot stroj - in če se to dogaja skozi daljše obdobje, bo to povzročilo krčenje jajčnikov, saj ne opravljajo svoje funkcije)
 • napačno ali nepotrebno zdravljenje (npr. dilatacija in kiretaža - postrganje sluznice maternice - ki ju izvajajo v primerih pretirane krvavitve iz nožnice, lahko premladim dekletom poškoduje sluznico maternice)

 

Kako TKM diagnosticira neplodnost?

 

TKM veliko pozornosti posveča menstrualnemu vzorcu žensk, vključno s pravilnostjo, trajanjem, dolžino krvavitve, kakovostjo in količino krvi (tj. barvo, debelino, teksturo, vonj, prisotnost in velikost morebitnih strdkov) ter zapletom z menstruacijo. Zdravniki preverijo celotno telo - od utripa do jezika. Iz teh podatkov nato ocenijo kakovost ledvične jing či, krvi in maternice.

 

Glede na klinične podatke pacientov ter zlasti glede na informacije o menstrualnem ciklu, se neplodnost običajno deli na naslednjih 5 kategorij:

 1. Oslabljenost ledvic: skromne menstrualne krvavitve, tanka kri, šibek hrbet, utrujenost, občutek pretiranega hladu ali vročine, še posebej ponoči.
 2. Stagnacija či-ja jeter: boleče in neredne menstruacije, povečan predmenstrualni sindrom (PMS).
 3. Blokada vlažnosti ali sluzi: pomanjkanje menstrualnih krvavitev, vendar več izcedkov in sluzi, pogosto povečana telesna teža in občutek težkosti telesa.
 4. Pomanjkanje krvi: skromne menstrualne krvavitve z bledo krvjo, utrujena in bledikasta polt.
 5. Stagnacija krvi: zelo boleče menstruacije s temnimi strdki.

 

 

Kako poteka zdravljenje?

 

Zdravljenje po TKM poteka holistično. Tradicionalni kitajski zdravnik svetuje o pravilni in zdravi prehrani ter zdravem življenjskem slogu in predpisuje zdravljenje z akupunkturo in kitajskimi zelišči. TKM je zelo personalizirana, zato je zdravljenje za vsakega posameznika drugačno, prilagojeno njegovemu telesu in osebni situaciji. Kadar je telo zdravo in uravnovešeno, se povečajo možnosti za zanositev in donositev zdravega otroka. Cilj akupunkture in zeliščnih mešanic je vrniti telo v stanje zdravja in ravnovesja.

 

Akupunktura in kitajska zelišča imajo dolgo zgodovino pri zdravljenju neplodnosti. Koristi TKM vključujejo:

 • izboljšanje lege maternice
 • povečanje pretoka krvi proti maternici
 • uravnavanje hormonov
 • zmanjšanje stresa, povezanega s težavami neplodnosti
 • izboljšano delovanje jajčnikov
 • povečana stopnja živih rojstev
 • nižja stopnja izvenmaterničnih nosečnosti

In za moške:

 • izboljšanje kakovosti in količine semenčic
 • zmanjšanje stresa in izboljšanje dobrega počutja

 

Zdravljenje neplodnosti po TKM se osredotoča na korenine: ledvice in kri. Bolnikov življenjski slog in prehrana sta prav tako zelo pomembna. Zdrava prehrana in življenjski slog ter zdravo telo so osnova zdravega reproduktivnega sistema.

 

Kako se prehranjevati skozi menstrualni ciklus in kako skrbeti, da so energije v ravnovesju?

Preberi še: Hrana za zdravje žensk  

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke