Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Postenje

27.2.2012
Natisni

Postenje je prostovoljna, bolj ali manj popolna krajša ali daljša vzdržnost od hrane. Pri večini postov velja, da smeta skozi usta vstopati samo svež zrak in čista voda ali precejen in razredčen sadni ali zelenjavni sok. Postenje lahko traja dokler je v telesu dovolj hranljivih rezerv za vzdrževanje življenja in normalno delovanje vseh vitalnih funkcij. Dandanes obstajajo številne oblike posta, ki ne dovoljujejo le uživanja pijač, temveč tudi jedi. Uživamo lahko le energijsko revno hrano, ki je izbrana tako, da kar najmanj obremenjuje prebavo. O postenju lahko govorimo, če zaužijemo 300 do največ 400 kalorij na dan, kar je veliko manj kot pri navadnih dietah za zmanjšanje telesne teže (1200-1500 kalorij na dan).

 

Postijo se lahko vsi - od otrok do starejših ljudi.

 

 

 

Zakaj bi se postili?

 

 1. Da bi si iz telesa odstranili strupene odpadke, ki se nahajajo v naših celicah, tkivih in organih (kemični strupi, težke kovine, zdravila, neizločeni presnovni odpadki, prekomerni holesterol in trigliceridi v krvi, arterijske obloge, presežek sluzi, črevesni paraziti, itd.)
 2. Da si ponovno pridobimo energijo, ki smo jo nekoč že uživali. 
 3. Da bi se dvignili iz sive zavesti v kateri nevede preživimo vse življenje in se dvignili v stratosfero človeškega potenciala.
 4. Da si povečamo duševno jasnost in izostrimo vsa čutila, kar omogoča, da vidimo življenjske možnosti v veliko jasnejši perspektivi, nato pa po njih pametno ravnamo.
 5. Da si izboljšamo svojo prirojeno modrost, duhovnost, vero in človeško prijaznost.
 6. Da bi se pomaknili nazaj k svojemu optimalnemu zdravju - pravici, ki smo jo dobili ob rojstvu, da bi povečali srečo ter zdravilno moč in s tem močno povečali kakovost življenja.

 

Postili so se že…

 

Platon je dejal, da se posti »za večjo fizično in psihično zmogljivost«, Pitagora pa svojih študentov ni želel seznaniti s svojimi višjimi izreki in načeli, dokler niso opravili 40-dnevnega posta. Postili se niso le stari Grki, temveč vsi filozofi vzhodnega in zahodnega sveta. Blagodejne učinke posta so poznali že stari Egipčani, ki so post pojmovali kot osnovo za ohranjanje zdravja in mladosti. Postili so se enkrat na mesec, saj so ugotovili, da preveč hrane škoduje.

 

Oče vseh zdravnikov, Hipokrat (460-375 pr. n. š.), je zapisal: »Lakota je mati zdravja, presitost pa izvor številnih bolezni.« In še: »Človek nosi zdravnika v sebi. Treba mu je samo pomagati pri delu. Če telo ni očiščeno, bolj ko ga hraniš, več škode mu povzročiš.« Tudi Sveto pismo na več mestih priporoča postenje. Jezus se je v puščavi postil 40 dni, ko se je pripravljal na svoje poslanstvo. Postenje priporočajo tudi druge vere.

 

Človek pozna postenje kot najstarejšo terapevtsko metodo. Človek je namreč instiktivno nehal jesti, ko se je počutil bolnega in se hrane ni dotaknil vse dokler se ni počutil zdravega. To sposobnost imajo tudi vse živali, ki se postijo vedno, kadar se počutijo slabo. In tudi nam je to znano, saj kadar smo bolni, preprosto nimamo apetita.

 

 

Kaj se s telesom dogaja med postom?

 

Človeško telo ima veliko naravnih načinov kako odstraniti odvečne snovi in strupe iz telesa: jetra, pljuča, ledvice, debelo črevo, itd. Ko so ti preobremenjeni, se bo telo zateklo k nenavadnim metodam odstranjevanja odpadkov: vretju, sluzi, znojenju, bruhanju, driski in mnogih drugih. Če je odstranitev onemogočena (z zdravili in drugimi zvarki), se bodo strupene preobremenitve začele skladiščiti v sklepih, žilah, mišicah, organih in skoraj v vsakem tkivu v telesu.

 

 

Med postenjem telo troši zelo malo energije in virov. Med tem izjemnim počitkom, se vnos in proizvodnja strupov zmanjšata na minimum, medtem ko se odpravljanje strupov iz telesa nemoteno nadaljuje. Anabolični procesi, kot so celjenje tkiv in kosti, se med postom prav tako izvajajo maksimalno.

 

V prvi fazi čiščenja med postom telo odstrani velike količine odpadnih snovi in neprebavljenih ostankov. Prvih nekaj dni se zato počutimo precej slabo, saj je krvni obtok preplavljen z odpadki. Jezik postane bel in zadah neprijeten. V drugi fazi čiščenja se začne odstranjevanje sluzi, maščobe, obolelih in mrtvih celic ter tistih strupov, ki so lažje odstranljivi. V zadnji fazi pride do čiščenja strupov, ki so se v naših celičnih tkivih nabirali od rojstva ter čiščenja mikroskopskih cevi, ki nosijo ključne elemente v možgane.

 

Med podaljšanim postenjem telo odstrani: mrtve, umirajoče in bolne celice, nezaželeno maščobno tkivo, trans maščobne kisline, strjeno sluz na črevesni steni, strupene odpadne snovi v limfnem sistemu in v krvnem obtoku, strupe v vranici, jetrih in ledvicah, sluz iz pljuč in sinusov, strupe v celičnih vlaknih in tkivih, ki se nahajajo globlje v organih, usedline v mikroskopskih ceveh pristojnih za hranjenje možganov ter odvečen holesterol.

 

Skoraj vsakdo, ki se je postil, odkrije isto: med postenjem praktično ne čutiš lakote in imaš več energije kot običajno. Post je najenostavnejši, najlažji in najučinkovitejši način, da ugotovimo, da imamo moč in svobodo sami očistiti in prevzeti nadzor nad svojim telesom.

 

 

 

Koristi za zdravje

 

 • Izboljša se duševna jasnost in možganska megla se dvigne.
 • Živčni sistem je uravnotežen.
 • Poveča se raven energije in čutilno zaznavanje. Daljše, hitrejše in večje povečanje energije in vitalnosti. Po navadi potrebujemo manj spanja.
 • Organi se poživijo.
 • Celična biokemija je usklajena.
 • Koža postane svileno mehka.
 • Gibanje postane enostavnejše.
 • Dihanje postane močnejše, lažje in globlje.
 • Prebavni sistem se pomladi in postane učinkovitejši; peristaltično delovanje črevesja je po postu močnejše.
 • Post povrne čut okušanja za bolj zdravo hrano.
 • Post poveča zaupanje v sposobnosti nadzora nad našim življenjem in apetitom in da je naše telo sposobno samoregulacije in samozdravljenja, kadar mu je to omogočeno.
 • Obnovita se normalna presnova in oskrba celic s kisikom.
 • Razstrupljanje – telo takoj začne odstranjevati vzroke bolezni, maščobne celice, obloge holesterola v arterijah, sluz, tumorje, naložene skrbi in čustva.

 

Preberi si še: Načini postenja

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke