Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Pred klopi se lahko zaščitite na naraven način

28.4.2014
Natisni

Prihaja čas vedno pogostejših odhodov v naravo, kjer se bomo med drugimi živalmi srečali tudi s klopi. Žal majhne živalice prenašajo resne bolezni, pred katerimi se je potrebno ustrezno zaščititi. Največ okužb nastane v mesecih od aprila do septembra, zato smo v nadaljevanju povzeli naravne načine, kako se zaščititi pred tem, da klopi za gostitelja ne bodo izbrali vas.

 

Zaščita pred klopi

 

 

Knjiga Uživajte v naravi brez strahu pred klopi

 

 

Knjiga Uživajte v naravi brez strahu pred klopi opozarja na vedno večjo število okuženih klopov v Sloveniji. V Sloveniji smo namreč v samem evropskem vrhu po številu obolelih s klopnim meningitisom. O tem veliko pišejo tudi mediji. Veliko manj pa se omenja, da je verjetnost, da nas klop okuži z borelijo, vsaj dvajsetkrat večja.

 

 

V nekaterih delih Slovenije naj bi bila okužena že vsaka deseta oseba. Kar je najhuje, je dejstvo, da številke iz leta v leto rastejo. Ali se bo leto 2013 zapisalo v zgodovino po največjem številu obolelih ali pa lahko nekaj storimo, da ne bomo del te statistike?

 

Dobra novica je ta, da se odgovor skriva v nas samih. Ali ste vedeli, da je verjetnost, da se bo bolezen razvila, četudi smo okuženi, približno 30-odstotna? Zakaj eni zbolijo, drugi pa ne? V čem se tisti, ki so okuženi in ne zbolijo, razlikujejo od tistih, ki zbolijo? Odgovore boste našli v knjigi "Uživajte v naravi brez strahu pred klopi".
 

Še bolj je avtorje te knjige zanimalo, kaj so tisti, ki so že zboleli, storili, da so danes zdravi. Namreč, avtorji knjige so spoznali veliko ljudi, ki so bili zaradi borelije v zelo slabem zdravstvenem stanju, pa so danes brez težav. Za vse je značilno, da so boreliozo premagali z naravnimi pristopi.

 

 

Naravne zaščite pred klopi

 

Pred odhodom v naravo

 

  1. Oblecite svetla in dolga oblačila: z dolgimi oblačili zaščitite golo kožo in ustvarite fizično prepreko. Na svetlih oblačilih bo klop hitreje viden, kot na temnih, zato ga boste lahko odstranili še preden se prebije do kože.
  2. Hlače zataknite za nogavice, majico pod hlače: trava in nizko rastje ob tleh so naravno okolje klopov, zato se boste dobro zaščitili, če boste hlače zataknili za nogavice.

 

Naravna sredstva za odganjanje klopov

 

Da naj bodo zaščitna sredstva pred klopi in drugimi žuželkami naravna, opozarjamo zaradi nevarne snovi DEET, ki jo vsebujejo različna sredstva za zaščito pred žuželkami. DEET (N-dietil-meta-toluamid) je snov, ki jo je med drugo svetovno vojno ameriška vojska razvila za uporabo v džungelskih razmerah. Danes ga uporabljajo predvsem v sredstvih za zaščito pred žuželkami, žal pa snov dolgotrajno povzroča hujše poškodbe, kot jih prinašajo klopi.

 

Klopi ne marajo citrusov in nekaterih eteričnih olj

 

Klopi ne marajo citrusov, zato si doma pripravite zvarek s katerim se poškropite preden odidete v naravo. Da bi se uspešno zaščitili pred klopi zavrite dve skodelici vode in vanjo zrežite poljubno kombinacijo narezanih citrusov (uporabite lahko limono, limeto, grenivko ali pomarančo) ter pustite vreti še minuto. Zmanjšajte ogenj in kuhajte še nadaljnjo uro. Tekočino ohladite in jo prelijte v stekleničko z razpršilom. Naravno zaščito nanesite preden se odpravite ven, po koži in oblačilih, če boste v naravi dlje časa pa se poškropite tudi vmes.

 

Tudi eterična olja so učinkovito naravno sredstvo pred klopi. Ne izbirajte sladkih vonjev, ki privabljajo klope. Najprimernejša eterična olja so limona, pomaranča, evkaliptus, melisa, sivka in geranija. Uspešno je tudi olje čajevca. Mešanico olj lahko prevrete v vodi ter dodate še kanček alkohola.

 

 

 

Pršilo INSECTOFF je aromatična mešanica 100 % čistih eteričnih olj v razpršilu (citronela, geranija, limonska trava, evkaliptus in bazilika). Sredstvo učinkovito odganja tako klope, kot tudi komarje, molje, pršice, čebele, ose, bolhe, mravlje..

 

InsectOff je izdelan iz 100 % naravnih olj v hidrolatu, je popolnoma naraven in je optimalna zamenjava za umetne kemične izdelke. Izdelek je primeren tudi za otroke.

 

Po prihodu iz narave

 

  1. Po obisku narave se preoblecite in oblačila dobro stresite: klopi se lahko zadržijo tudi na obleki. Naslednji dan na klope nismo več tako pozorni, kot na dan, ko smo bili v naravi, zato se lažje zgodi, da klopa, ki se zadrži na obleki in najde pot do naše gole kože šele naslednji dan, ne opazimo več, predvsem zato ker imajo radi mesta na manj vidnih pregibih, kjer je topleje.
  2. Preglejte drug drugega: zelo učinkovit način odkritja klopa je natančen pregled telesa. Klopi se namreč ne umestijo takoj, tako da je zelo verjetno, da ga boste našli v času, ko si bo pravo mesto šele iskal.
  3. Stuširajte se: tudi voda bo klopa, ki se še ni umestil, odplaknila iz vašega telesa.

 

Pravilno odstranjevanje klopa

 

S starimi prijemi, smo klopa najpogosteje najprej namazali z oljem, v upanju, da ga bomo lažje odstranili. Tovrstnega odstranjevanja strokovnjaki ne priporočajo več, saj je klopa treba odstraniti takoj. Najučinkovitejši so posebni odstranjevalci klopov – kartice s posebno oblikovano zarezo, ki klopa odstrani na najvarnejši način. Pincete niso primerne, saj večkrat glava ostane v koži, s tem pa lahko možnost okužbe celo povečamo. Zelo neprimerno je, če telo klopa stisnemo, saj se s tem sprostijo bakterije in virusi, ki so v njegovem telesu.

 

 

 

Kartica za odstranjevanje klopov je varna in enostavna izbira. Vsebuje majhno zarezo s katero zaobjamemo del klopa, ki gleda iz kože. Z nežnim potegom naprej varno odstranimo klopa, brez bojazni, da bo glava ostala v koži.

 

Dobro poučeni o nevarnostih, ki jih prinašajo klopi, se lahko varno in sproščeno podate v naravo. Veliko užitkov vam želim!

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke