Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Prehlad? Ne, hvala!

23.10.2011
Natisni

 

 

 

Ni čudno, da so naravna zdravila proti gripi in prehladu  postala tako popularna – moderna medicina še namreč ni ponudila (beri ne želi ponuditi) zdravil za te starodavne bolezni. Medtem ko lahko nekatera protivirusna zdravila preprečijo gripo in skrajšajo njeno trajanje na račun dolgoročnega zdravja, večina zdravil ponuja samo začasno lajšanje simptomov. Številna naravna sredstva prav tako hitro vplivajo na boljše počutje, ob tem pa dejansko pomagajo tudi k našem okrevanju. Poglejmo katera naravna sredstva obetajo največ.

 

 

Ameriški slamnik

 

Ameriški slamnik krepi naš imunski sistem. Dober imunski sistem pa pomeni, da se telo lahko bori proti infekcijam. Nekateri raziskovalci v tej rastlini niso našli nobenih koristi, vendar pa najmanj ena nedavna študija prikazuje bolj spodbudno sliko. Udeleženci v raziskavi, ki so jemali ameriški slamnik, so skrajšali svoj prehlad za 1,4 dneva v primerjavi s tistimi, ki ga niso. Danes je na trgu že veliko dodatkov, ki vsebujejo izvlečke ameriškega slamnika. Je edina rastlina, ki jo uporabljamo za odpravljanje vzrokov in za lajšanje simptomov.

 

 

 

Cink

 

Nekatere študije potrjujejo, da ima cink protivirusne lastnosti. Ta mineral naj bi preprečeval nastajanje določenih beljakovin, ki jih virusi potrebujejo za svoje razmnoževanje. Medtem ko cink ne pomaga pri preprečevanju prehlada, nekatere študije kažejo, da njegova uporaba pomaga skrajšati trajanje prehlada in tudi zmanjšati resnost prehlada, če ga vzamemo v roku 24 ur od pojava prvih simptomov. FDA priporoča, da se cink ne uporablja v namene vdihovanja skozi nos, saj lahko povzroči trajno izgubo vonja.

 

 

Vitamin C

 

Sposobnosti vitamina C v boju proti prehladu so še zmeraj nejasne. Nekatere študije predvidevajo, da vitamin C pomaga zmanjšati trajanje in resnost prehlada. Študija v kateri so bili udeleženci izpostavljeni ekstremnim fizičnim naporom in hladnemu vremenu – in so jemali vitamin C – je dokazala, da je obstajalo 50 % manj nevarnosti, da bi le-ti zboleli za prehladom. Da bi preprečili neželene učinke kot so driska in želodčne težave, se odraslim osebam priporoča 2000 miligramov vitamina C na dan.

 

 

Vroč čaj

 

Vdihovanje pare sprošča zastoje sluzi, medtem ko požiranje tekočine pomirja grlo in skrbi, da ste dehidrirani. Črni in zeleni čaji imajo dodatne bonuse, saj so nabiti z antioksidanti, ki se borijo proti boleznim.

 

 

 

Vroč grog

 

Vroč grog je starodavno zdravilo proti mrazu. V kolikor pred spanjem ne želiš piti pravega čaja, si skuhaj zeliščni čaj. Temu dodaj čajno žličko medu, majhno merico viskija ali bourbona in nekaj limone. Ta mešanica odpira zastoje sluzi, pomirja grlo in ti pomaga spati. Omeji se na en vroč grog, saj lahko preveč alkohola vpliva na tvoj imunski sistem.

 

 

Česen

 

Česen je že zelo dolgo znan po svojih sposobnostih v boju proti virusom. In še danes velja kot zdrava hrana z zdravilnimi lastnostmi. Med znanimi rastlinskimi antibiotiki sodi česen zagotovo med najučinkovitejše, saj pomaga proti streptokokom, tifusu in paratifusu ter proti različnim glivicam in virusom.

 

 

Para

 

Za velik odmerek pare se odpravi v savno, lahko pa si jo pripraviš tudi v domači kopalnici, tako da zapreš vsa vrata in pustiš v tuš kabini teči vročo vodo. Za bolj ekološko verzijo pa skuhaj nekaj vode in nato obraz drži nad posodo, tako da boš vdihoval paro. Vdihovanje pare pomaga pri odpiranju zamašenega nosu in pospeši izcedek iz nosu.

 

 

 

Solne kapljice

 

Kapljanje soljene vode v nos lahko zmanjša izcedek iz nosu, odstranjuje odvečno sluz in odpravlja zastoje. Solne kapljice lahko kupiš v Normi ali pa si jih narediš sam doma, tako da zmešaš 2 decilitra tople vode z ¼ čajne žličke soli in ¼ čajne žličke jedilne sode. S pipalko vbrizgaš mešanico v eno nosnico, medtem ko drugo zapreš. Ponoviš 2-3-krat, nato ponoviš še na drugi strani.

 

 

Mazilo iz mentola

 

Dnevi brisanja in pihanja iz nosu lahko naredijo tvojo kožo okoli nosnic vneto in razdraženo. Preprosta rešitev za to je, da pod nos (ne v njega) namažeš mazilo iz mentola. Mentol rahlo odreveni kožo, kar olajša bolečino okoli nosnic, njegovo vdihovanje pa pomaga odpreti zamašene prehode in lajša simptome zastojev. Uporabljajo ga lahko otroci od drugega leta starosti.

 

 

Grgranje slane vode

 

Grgranje tople vode z žličko soli 4-krat na dan ohranja raskavo grlo navlaženo.

 

 

Naj vročina naredi svoje delo

 

Vročina je prvotno naravno zdravilno sredstvo. Ko se v telesu temperatura dvigne, postane tvoje telo neprijazno za mikrobe in na ta način se telo samo bori proti prehladu in gripi. Prenašanje zmerno povišane temperature za nekaj dni pospeši okrevanje. Ob tem se moraš samo prepričati, da spiješ dovolj tekočine, saj pri povišani temperaturi telo izgublja tekočino.

 

 

Počivanje v postelji

 

Pri natrpanem urniku si vedno redkeje vzamemo čas za okrevanje. Tako kljub bolezni ostanemo na nogah in si s tem podaljšamo čas okrevanja. Kadar zbolimo je nujno, da ostanemo v postelji in počivamo, saj bomo tako prej zdravi, delo pa, četudi ne želiš verjeti, vedno počaka na drug dan.

 

Vir: www.webmd.com

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke