Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Prehranjujem se presno

19.9.2011
Natisni

 

Znanost dokazuje, da kuhanje ne le uniči hranilne snovi in encime, temveč tudi kemično spremeni hrano, iz snovi, ki so potrebne za zdravje, v proste radikale in strupe, ki uničujejo naše zdravje.

 

 

 

 

Danes obstaja že zelo veliko študij in znanja o presnojedstvu. Mi ti podajamo nekaj osnovnih dejstev o tem načinu prehranjevanja in življenja.

 

Presnojedec je nekdo, ki poje 75-100 % žive, hranilno bogate, organske, nekuhane in nepredelane hrane (in pije čisto, živo vodo) ter uživa okusne obroke, ki optimizirajo zdravje z alkalizacijo telesa. Na tej stopnji se lahko sistem izločanja v telesu znebi strupov, ki so se ustvarili z uživanjem kuhane hrane. Kadar uživamo kuhano hrano, namreč v telo sprejemamo kislinske strupe hitreje, kot pa bi jih lahko naše telo izločilo, zato se umaknejo v ozadje, s tem pa porušijo občutljivo ravnovesje kislin in baz v našem telesu, kar pa je glavni razlog za prekomerno težo in skoraj vse bolezni. Segrevanje hrane nad 48 °C povzroči kemijske spremembe, ki ustvarijo kislinske strupe, rakotvorne, mutagene in proste radikale, povezane z boleznimi, kot so diabetes, artritis, bolezni srca in rak. Kuhanje prav tako uničuje encime, ki pomagajo pri prebavi in zdravju.  

 

Naša telesa so pravzaprav neke vrste alkalne baterije, ki jih poganjajo elektroni. Vse življenjsko pomembne kemične reakcije se zgodijo le, ko elektroni energije potujejo med atomi. Kuhanje ali predelovanje povzroči, da hrana izgubi elektrone – torej vir energije, ki ga naše telo potrebuje. Živila, ki so zdrava, prispevajo elektrone/energijo našemu telesu in za njih rečemo, da so bazična (imenujemo jih tudi  reducenti). Živila, ki so nezdrava pa našemu telesu kradejo elektrone/energijo in jim rečemo, da so kisla ali oksidacijska (kar pomeni izgoreti, rjaveti, razkrojiti).

 

Naše telo je namenjeno biti alkalno, tako kot baterija. Ker je pH lestvica logaritmična, lahko tudi del točke povzroči velike spremembe v zdravju. Ena hidroksilna molekula (-OH) v 550 milijonih, je namreč dovolj, da voda postane prevodna. Pravzaprav, najpomembnejši procesi v našem telesu delujejo le v ozkem območju pH. Na primer, če pH krvi pade do spodnje meje normalnega razpona (~7,35 – 7,45), lahko to zmanjša raven kisika v krvi za kar 300 %.

 

Dva pogosta mita sta, da je presnojedstvo drago in da priprava hrane vzame dosti časa. Nič ne bi moglo biti dlje od resnice,  kot to. Ko se enkrat prehranjuješ pravilno, je presnojedstvo en najlažjih, najprimernejših in najbolj ekonomičnih načinov življenja. Torej, presnojedec uživa večinoma organsko hrano, ki je 80 % do 300 % bolj hranilna od konvencionalne – nabita s prostimi elektroni oz. energijo. Ko se telo enkrat nauči absorbirati te dodatne hranilne snovi in energijo, smo manj lačni, dobimo več energije iz tega kar pojemo in pojemo manj. To pa lahko nazadnje zmanjša stroške hrane, prav tako pa stroške zdravljenja. Surova, živa hrana in voda sta najboljši plan za zdravje.

 

Če pa svoje življenje ne boš vključil 100 % presnojedstva pa se trudi jesti vsaj čim več presne hrane. Ali pa tako, vsako zelenjavo, ki jo boš dal v lonec, pojej še surovo. Za zdravo telesno in duševno ravnovesje. Ne prepuščaj svojega zdravja vladi, farmacevtski industriji ali živilski industriji. Sam odkrij pozitivne posledice uživanja presne hrane in pri naslednjem nakupu dodaj kakšno svežo zelenjavo in sadje več v svojo košarico. Obrestovalo se ti bo.

 

Da pa podremo še mite o tem, da presnojedstvo ne more biti zabavno in gurmansko pa vam v tem tednu ponujamo recept za zelo zabavno lazanjo, ki jo lahko pripravite za vaše prijatelje in zagotavljamo vam, da bodo navdušeni.
 

 

 

Vir: www.rawfoodlife.com

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke