Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Preobrazbeno prehranjevanje

25.8.2015
Natisni

Preobrazbeno prehranjevanje pomeni, da so naše telo, srce, misli in duh odprti ter pripravljeni sprejeti hranila. Da jih lahko sprejmejo, moramo verjeti, da smo dragoceni in vredni sprejemanja.

 

Koga v resnici hranite?
 

Katera hrana je dolgotrajno gorivo, ki vas oskrbi z obilico energije? Katera hrana izčrpava vaše telo in vam jemlje energijo? Kako veste, kako bo določena hrana vplivala na vas, preden jo boste zaužili? Kako lahko točno veste, kako se hraniti v vsakem trenutku? Tako, da se zavežete redni, dnevni praksi zavedanja oziroma, da ste pozorni na to, koga v resnici hranite, zakaj se prehranjujete z določeno hrano, kakšno hrano jeste in kako se prehranjujete. Z vedno več predelane hrane v super marketih, z naraščanjem debelosti pri odraslih in otrocih, z vedno več ljudmi, ki jih pestijo prebavne težave, je jasno, da se večji del zahodnega sveta sooča z resno prehransko in zdravstveno krizo. Odgovor ne leži v tem, da preprosto spremenimo samo prehrano. Zmanjšanje vnosa rafinirane in procesirane hrane ter povečanje deleža polnovredne hrane v jedilniku lahko zagotovo izboljša naše zdravje. Vendar potrebujemo več. Nahraniti se moramo z občutkom smisla, ljubezni in strasti do življenja. Z drugimi besedami, nahraniti moramo svojega duha.
 


Zavedanje, pot do preobrazbe  
 

Pri prehranjevanju (oskrbovanju s hranili, ki jih potrebujejo tako telo, kot tudi um in duh) ne gre za to, da vse naredimo pravilno. Ne gre za to, da se držimo diete, ne glede na vse. Pravzaprav, preobrazbeno prhranjevanje sploh ni dieta, ampak globoko poslušanje in odzivanje na naše potrebe po življenjski moči, jasnosti, kreativnosti, strasti in rasti. Čez čas vas bo vaja nagradila z darilom - vašo notranjo modrostjo, ki natančno ve, kaj potrebujete, da poskrbite zase.
 

Ko smo »prehranjeni«, vemo,  kdo smo.  Vemo, kaj čutimo.  Razumemo svoje prioritete. Vemo, kaj je smisel našega življenja. Zdrav duh uspeva le v zdravem telesu. Dejstvo je, da smo kot posamezniki in človeštvo prišli do krize. Krize, v kateri smo lačni in stradamo tudi tisti, ki imamo hrano vsak dan na mizi. Lačni smo prave hrane – duhovne hrane in hrane, ki ni predelana, osiromašena hranilnih snovi ter »obogatena« s pesticidi. Duhovna hrana je za nas - duhovna bitja - izjemno pomembna. Iščite jo in se z njo oskrbujte. Ne zanemarjajte pa tudi moči prehrane, ki lahko vašo duhovnost podpre (ali obratno). Če se zavedamo, zakaj jemo določeno hrano in kateri del sebe s tem hranimo (mnogokrat hranimo svoja čustva – svojo srečo, žalost, osamljenost), bomo lažje opustili hrano, ki nas ne oskrbuje z vitalno energijo in posegli po polnovredni hrani.

 Ko spremenimo prehrano, se pogosto spremenimo tudi navzven. Izgubimo morebitne odvečne kilograme, koža zasije v bolj zdravih odtenkih, pridobimo več energije, otresemo se alergij, okrepimo si imunski sistem. Ob istem času pa se podoben proces odvije na osebnostni in duhovni ravni. Prav tako lahko v takšnem procesu zaznate, katera čustva in vzorci obnašanja so bili za vas »toksični«. Morda vaša dosedanja prepričanja, odnosi ali način, kako ste živeli svoje življenje, ne podpirajo več osebe, kakršna ste danes, ali osebe, kakršna bi radi postali. Ko so naša čustva in telo v neravnovesju, ne moremo slišati svojega notranjega glasu. Nasprotno pa, kadar je naše telo v ravnovesju s čustvi, bolje zaznavamo svojega duha.

 

Vsak grižljaj hrane je priložnost, da se zavedamo in smo pozorni


Kako je lahko hrana in prehranjevanje duhovna praksa? Preobrazbeno prehranjevanje je globoko praktično in izkustveno.  Zato, ker se prehranjujemo tako pogosto, imamo priložnost, da smo pozorni na svoje notranje dogajanje vsak dan, večkrat na dan. Vsakič, ko nekaj pojeste, imate priložnost, da vadite zaznavanje. Vsak obrok, vsaka skodelica čaja je priložnost, da smo pozorni in odzivni na naše prehranske potrebe.
 

Vprašanja, ki si jih lahko zastavite in tako začnete pot preobrazbe:
 

Koga: Koga hranite? Svoja čustva? Svoje telo? Svoje misli? Svojega duha?
 

Kako: Kako se prehranjujete? V avtu? Pri mizi? Hitro? Počasi? Z ljubeznijo?
 

Zakaj: Zakaj se hranite z določeno hrano ali pijačo? Da nahranite svoja čustva? Da oskrbite svoje telo? Da nahranite svoje možgane in daste energijo svojim mislim? Da poskrbite za svojo osebnostno in duhovno rast?
 

Kaj: S čim hranite svoje telo, um in duha? Z vitalno in polnovredno hrano ali s procesirano in pakirano hrano?
 

Torej, zavest lahko dvignemo in okrepimo z duhovno prakso. Z zavedanjem in pozornostjo se nato prehranjujemo. Tako prečistimo tudi svoje miselne vzorce ter bolje slišimo svojega duha. Bolj kot slišimo svojega duha, bolj se zavedamo, kaj v resnici potrebujemo in česa ne. Vidite lahko, da sta preobrazbeno hranjenje in duhovnost  povezana in tvorita nekakšen krogotok.
 

Vaša notranja budilika
 

Gotovo ste že slišali svoj notranji klic, vašo notranjo budilko, ki vam pravi, da nekaj ne počnete prav. Pa naj bo to želodec, v katerem vas občasno ščipa, slaba prebava, jeza, podivjana čustva ali misli. Sprožilci so različni, vendar dovolj slišni. Če le budilke vsakič ne ugasnete. Začnite pot zavestnega prehranjevanja in uredilo se bo mnogo več. Prisrčno vabljeni v Normo, kjer lahko izberete zdravo, polnovredno hrano in tako naredite prvi korak na tej poti. 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke