Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Presna »kuha in peka« je lahko kulinarična umetnost

21.9.2015
Natisni

Obstajata dva pogosta mita – da je presnojedstvo drago in da je presna hrana enolična. Nič ne bi moglo biti dlje od resnice, kot to.

 

Mit številka 1: presnojedstvo je drago
 

Kaj je presna hrana?

 

Presna hrana je hrana, ki ni segreta nad 45 stopinj Celzija. Uživa se izključno živa, nekuhana in nepredelana hrana. Izločena so torej vsa tista živila, ki so »mrtva«, torej kuhana. S kuhanjem v vodi se hrana razvrednoti. V njej uničimo tisto najpomembnejše – encime, vitamine, minerale in antioksidante. Te snovi v našem telesu ohranjajo in krepijo imunski sistem ter zagotavljajo neizčrpen vir energije in zdravja. S kuhanjem pa jih uničimo kar 80 %! Tako živo hrano sestavljajo sveže in suho sadje, semena, oreščki, kalčki, zelenjava in zelenje – živila, ki so polna vitalnosti in v sebi nosijo informacijo življenja. Seveda moramo uživati biološko pridelano hrano, ki je 80% do 300% bolj hranilna od konvencionalne - nabita s prostimi elektroni oziroma energijo.

 


 

Ko telo začne absorbirati te dodatne hranilne snovi in energijo, smo manj lačni, dobimo več energije iz tega kar pojemo in pojemo manj. To pa lahko nazadnje zmanjša stroške hrane, prav tako pa stroške zdravljenja. Ta mit smo torej ovrgli.
 

Mit številka 2: presna »kuha in peka« je enolična
 

Tudi mit številka 2 lahko hitro ovržemo, ko se naučimo pripravljati presne jedi (bolj zapletene od presnega solatnega krožnika). Priprava presne hranje je lahko tudi kulinarična umetnost. Z inovativnimi tehnikami in s kreativnimi idejami lahko pripravimo okusne presne in hkrati veganske jedi. Presne »kuhe in peke« se lahko enostavno naučite – na primer na kuharski delavnici. Obstaja namreč kar nekaj kuharskih trikov, ki lahko preproste presne sestavine spremenijo v kulinarično fantazijo.
 

Presno veganska delavnica s Terezo

 

Norma v japonski restavraciji Miyabi v Mariboru prireja presno vegansko delavnico s Terezo Poljanič  -  strokovnjakinjo za zdravo prehrano, certificirano presno vegansko kuharico. Tereza je diplomirala v Los Angelesu, v šoli Matthew Kenney Culinary Chef, in je avtorica bloga Teresamisu.

 


 

Terezo boste lahko odslej spremljali v njeni oddaji Zdravo, Tereza!, na POP TV, vsako nedeljo ob 17:45.
 

Tereza na vprašanje, ali je presnojedka, veganka ali vegetarijanka, odgovarja: ''Sem oseba, ki jé! Moja hrana je strastna in slastna, hranljiva in domišljijska, vedno zdrava, brez pretiranega napora ali stresa. Sem človek, ki nikoli ne šteje kalorij, saj s tem, ko si sestavim jedilnik polnovrednih živil, postavim svoje telo v odlično ravnovesje!''Moja filozofija je preprosta – jedilnik je vedno sestavljen iz polnovrednih, svežih sezonskih sestavin, ki v telesu zbudijo pozitivno energijo in pričarajo nasmeh na obraz.
 

Na kuharski delavnici, ki jo organizira Norma, se bomo naučili pripravljati presne sladice! Zakaj smo se odločili za presne sladice?

  1. Ker jih ni tako enostavno pripraviti kot ostale presne jedi.
  2. Ker vas bo Tereza naučila pripravljati drugačne presne sladice, kot ste jih bili vajeni doslej (priznajmo si – večina presnih sladic, ki jih poznamo, so sestavljene iz plasti oreščkov in datljev, po vrhu pa kakšnega sadnega nadeva ali presne kreme).
  3. S profesionalno narejenimi presnimi sladicami lahko impresioniramo goste na vsaki zabavi in pikniku :).

Terezine presne sladice bodo malo drugačne. Narejene bodo s triki, ki jih malokdo pozna. S takšnimi triki boste vsakega sladkosneda prepričali v zdravo sladkanje. Na meniju bodo presni kolački polnjeni z malininim kompotom, presna borovničeva pita narejena brez oreščkov (brezglutenska) in pa presna limetina torta z ingverjevim hrustkom.

 

 

 

Brez belega sladkorja in popolnoma vegansko!

 

Delavnica bo v sredo, 30. septembra 2015, od 17.00 do približno 19.30, v Mariboru, v čudovitem ambientu japonske restavracije Miyabi na Betnavski cesti 21. Japonska restavracija Miyabi nam je namreč prijazno ponudila prostor za Terezino kulinarično ustvarjanje. Zberemo se torej v japonski restavraciji Miyabi in tam pričnemo z delavnico.

 

Cena delavnice s pokušino je 29,00 €. Karto lahko kupite v bio prodajalni Norma v Mariboru (na Žolgarjevi ulici 18, pri magdalenskem Sparu) ali nam pišete na norma@norma.si in poslali vam bomo predračun, ki ga lahko poravnate preko spletne banke ali na drug, vam ljub, način.
 

Na delavnico se prijavite čim prej, saj je število mest tokrat omejeno! Za dodatne informacije smo vam z veseljem na voljo na telefonski številki 051 393 226 (Normandistka Sintija).
 

Normandistke in Tereza se veselimo srečanja z vami! Lepo vabljeni. 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke