Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Probiotiki namesto antibiotikov

12.2.2012
Natisni

Uravnotežena črevesna flora je izjemnega pomena za zdravje celotnega telesa in je prva obrambna linija pred različnimi virusi in bakterijami. Zdrava črevesna flora se lahko sama bori proti patogenim bakterijam, bolni (neuravnovešeni) črevesni flori pa je potrebno pomagati - in tukaj probiotiki odigrajo pomembno vlogo.

 

 

V našem črevesju se nahaja okoli petsto različnih bakterij in mikroorganizmov, ki skupaj tehtajo med enim in dvema kilogramoma! Le redki proučujejo to raznoliko floro, ki je po pomembnosti v telesu podobna srcu, možganom in drugim organom.

 

Od okoli 500 različnih mikroorganizmov v našem črevesju pa večino tvori le okoli 30 do 40 mikroorganizmov. Adriana Dolinar in Sanja Lončar v svoji knjigi "Kako zmanjšati porabo antibiotikov?" probiotične bakterije delita na »turiste« in »domačine«, torej tiste, ki skozi naše telo samo potujejo in tiste, ki so v našem črevesju stalno naseljene. Večina probiotičnih jogurtov vsebuje bakteriji L. casei in L. bulgaricus, ki spadata v skupino »turistov« in skozi naše telo zgolj potujejo, to pa povzroča njihovo omejeno delovanje in mi smo prisiljeni te jogurte nenehno uživati.

 

Črevesna flora s katero smo se rodili (rezidenčna flora), je dovolj močna, da se bori proti patogenim bakterijam vse od rojstva. Ampak kaj, ko že majhne otroke »zdravimo« z antibiotiki, ki uničujejo to zdravo rezidenčno floro in tako slabšajo odpornost telesa na bakterije.

 

Zdravo črevesno floro poškodujejo:

·         antibiotiki

·         kortikosteroidi

·         oralna kontracepcija

·         hormonska zdravila

·         kemoterapija

·         preveč sladkarij in rafiniranih živil

·         toksini v hrani in okolju

·         stres, ki vpliva na pravilno dihanje in gibanje prebavnih organov.

 

Torej, kako se vam sliši, da namesto, da pobijemo vse v našem črevesju, raje okrepimo dobre bakterije, ki dokazano premagujejo patogene?! Sploh ne slabo, kajne?

 

         Probiotik za otroke Florabus

 

Nasvet je delno povzet po knjigi "Kako zmanjšati porabo antibiotiov?" avtoric Adriane Dolinar in Sanje Lončar. Več o probiotikih in njihovem delovanju si preberite v omenjeni knjigi!

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke