Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Sedaj je čas, da podpremo jetra in preženemo utrujenost

29.2.2016
Natisni

Po tradicionalni kitajski medicini smo s februarjem vstopili v pomlad, čas jeter in žolčnika. Zima je pripadala ledvicam, ki dajejo energijo celi vrsti drugih sistemov v telesu in so po tradicinalni kitajski medicini tudi najpomembnejši organ v telesu. Naše počutje in raven energije sta v pomladnem času  v veliki meri odvisna od tega, kako smo pozimi ravnali z ledvicami in kako bomo spomladi podprli jetra. 

 

 

Za spomladansko utrujenost so dovzetnejši ljudje, ki ne živijo v skladu z naravnimi cikli, torej vsi, ki so pozimi preveč delali in premalo počivali (zima je čas počitka, miru in teme), se neustrezno prehranjevali oziroma tako ali drugače slabo skrbeli zase. Prav tako bolj prizadene tiste, ki se ne zmorejo prilagoditi na viške energij jang – tako v telesu, kot v naravi. Pomlad je nov začetek, novo rojstvo, polje nič, kjer je vse mogoče, če se le odpre in hoče. V vladavino prihaja element lesa; čas preobrazbe, sprememb, videnja v prihodnost, novega začetka in rasti. Podobna eksplozija energije in spreminjanja poteka v našem telesu. Ta naval energije se pri večini ljudi odraža v dobrem razpoloženju in kovanju načrtov. Toda ne pri vseh.

 

Podprite jetra – preženite spomladansko utrujenost

 

Organ, ki je najbolj povezan s spomladansko utrujenostjo, so jetra. Spomladanska utrujenost se razlikuje od kronične utrujenosti, ki jo največkrat povzročajo šibka vranica, pljuča in v najhujših primerih ledvice. Jetra imajo v našem telesu številne naloge in za njegovo optimalno delovanje opravijo toliko dragocenega dela, da jim moramo od časa do časa privoščiti dotok nove energije. Tako se bodo očistila in okrepila ter našemu organizmu lažje pomagala pri premagovanju  fizičnih in psiholoških vsakdanjih izzivov.
 

Na funkcijo jeter imajo velik vpliv pretirana čustva kot so jeza, razburjenje, evforija, melanholija, ki povzročijo stagnacijo jetrne energije. Stanje naših jeter se kaže na nohtih. Oslabljeno delovanje jeter kaže na krhke, lomljive in grbančaste nohte.
 

Ko nas popade spomladanska utrujenost, nam več spanja ne bo koristilo. Pomagajo ustrezna dieta in gibanje. Slednje naj bo pomladi počasnejše, saj se še prebujamo iz zimskega časa. Priporočljivi so sprehodi v naravo, joga in tai chi. Potrebno se je predvsem dobro raztegniti, saj jetra vladajo vezem.

 


Tudi hrana, ki jo uživamo, je pomembna, saj gradi naše telo. Tradicionalna kitajska medicina celo pravi, da je hrana naša prva medicina.


Pri prehranjevanju gre upoštevati »zeleno pravilo«, uživamo vse, kar je zeleno in ima zelene liste: zeleno solato, regrat, špinačo, čemaž, kalčke, brokoli, spirulino, klorelopšenično ali ječmenovo travoZelena in kisla živila najbolje prodirajo v meridian jeter in žolčnika ter ju krepijo. Ljudje s prebavnimi težavami, povišanim tlakom, migrenami ali pa zgolj razdražljivi posamezniki naj jetra malce ohladijo z uživanjem jajčevcev, hrušk in zelene.

 V Normi imamo obilo sveže zelene zelenjave ter vedno sveže slovenske ekološke kalčke. Ekološki kalčki so zelo bogato hranilo in so izvrsten, naraven vir vitaminov. V njih je tudi po 10-krat več vitaminov kot v odrasli rastlini. Med drugim vsebujejo veliko rastlinskih beljakovin. Kalčki niso samo lažje prebavljivi, temveč pomagajo tudi pri obnovi celic našega telesa, pospešujejo prebavo in absorpcijo hrane ter pomagajo pri delovanju jeter.

 


 

Ko prihaja pomlad, lahko naredimo posebno očiščevalno dieto s fižolom mungo (zelena soja) in polnozrnatim rižem. To je zelo učinkovita dieta, ki pomaga pri težavah z jetri ter jih krepi.
 

Mungo ali zelena soja je majhna zelena stročnica iz iste družine rastlin kot sta grah in leča. Mungo je bogat vir beljakovin, vlaknin, antioksidantov in fitohranil. Čeprav je v zahodnem delu sveta manj priljubljen kot čičerika ali črni fižol, ima nekatere edinstvene korisiti za zdravje!

 


 

Očiščevalno dieto za jetra in hujšanje si pripravite z mungo fižolom (zeleno sojo) in polnozrnatim rižem. To nasitno enolončnico zelo cenijo v Indiji, še posebej sadhuji (asketski praktiki joge), ki jo kuhajo med meditiranjem. Na Šivanandovem tečaju intenzivne sadhane za učitelje joge z njo postrežejo vsak dan. Kitcheree daje moč in vitalnost ter je po krijah (jogijskih očiščevalnih vajah) in po postu velikokrat del programa za razstrupljanje telesa. V ajurvedi ima kitcheree pogosto ključno vlogo pri zdravljenju s hrano. Recept za kitcheree smo zapisali tukaj.

 


 

V Normi imamo vse sestavine za to čudovito in hranilno jed ter tudi veliko sveže, bio zelenjave, ki bo podprla vaše ledvice in jetra. Obiščite nas! :-)
 

Želimo vam veselo prebujanje v pomlad.
 

Vaša Norma

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke