Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Shirataki ali konjak rezanci: 5 prednosti teh čudežnih rezancev

30.1.2018
Natisni

Konjak testenine so bazične testenine skoraj brez brez ogljikovih hidratov in kalorij, brez maščob in brez glutena, a z veliko balastnimi snovmi! Odlične za izgubo nekaj kilogramov teže! So skoraj brez okusa, a dobro prevzamejo aromo drugih sestavin v jedi. Ljubitelji shirataki rezancev prisegajo na to, da so njihove najljubše testeninske jedi tudi s temi »shujševalnimi« rezanci odlične!

 

 

Rezanci rastline konjak vsebujejo balastno snov po imenu glukomanan. Za njihovo proizvodnjo je potreben le glukomanan in voda, na koncu je tudi sestava rezancev ustrezna temu: 95% vode in 5% glukomanana. Dobra novica je, da tukaj ni prav nobenega prostora za ogljikove hidrate.

 

Shirataki rezanci imajo nekaj s študijami dokazanih pozitivnih učinkov:

 

1. Shirataki rezanci so bogati s posebnimi balastnimi snovmi

 

Glukomanan je topna balastna snov, ki absorbira zares veliko vode. Skozi prebavni trakt potujejo te testenine zelo počasi, prav zaradi tega imamo dalj časa občutek sitosti. Že 100 gramska porcija zadošča za občutek dolgotrajne sitosti in zadovoljstva. Glukomanan uporabljajo koristne črevesne bakterije za svojo hrano, kar shirataki rezancem daje tudi funkcijo prebiotikov. Črevesne bakterije spremenijo balastne snovi v kratkoverižne maščobne kisline, ki črevesni sluznici služijo kot hrana in imajo poleg tega še protivnetni učinek. Pri tem, ko črevesne bakterije presnavljajo glukomanan v maščobne kisline, nastane za vsak gram glukomanana 1 kalorija (kcal), kar pri 100g shirataki rezancev pomeni 3 do 5 kcal.

 

Shirataki rezanci lahko torej vzpodbujajo zdravo črevesno floro, kar vodi v močan imunski sistem in k izboljšanju splošnega zdravja.

 

 

2. Shirataki rezanci pomagajo pri hujšanju

 

Že v prvem odstavku opisana lastnost razloži, zakaj so shirataki rezanci odlična pomoč pri izgubi kilogramov. So skoraj brez kalorij in za dalj časa nasitijo, kar pomeni, da znižajo hormon »lakote« grelin. Grelin nas dela lačne in spodbuja apetit. Ko pade raven grelina, se počutimo siti. Študije so pokazale, da so osebe, ki so dnevno jemale glukomanan (3-5 gramov), v roku 4 – 8  tednov izgubile 1,4 – 2,5 kg telesne teže.

 

Druga študija je pokazala, da je tista skupina, ki je skupaj z nizkokalorično hrano uživala glukomanan, izgubila več telesne teže kot skupina, ki se je držala zgolj nizkokalorične hrane. Glukomanan  se seveda lahko jemlje tudi brez uživanja shirataki rezancev – v obliki prehranskega dopolnila, pridobljenega izključno iz polnovredne hrane.  Kapsule je potrebno uživati pred obrokom. Učinek tega prehranskega dopolnila je, da ob naslednjem obroku pojemo manj in da se omeji naš apetit po sladkem.

 

3. Shirataki rezanci znižujejo raven sladkorja in inzulina v krvi

 

Kot mnoge druge balastne snovi tudi glukomanan v shirataki rezancih znižuje raven sladkorja v krvi, kar je zelo koristno za osebe z nihanjem ravni krvnega sladkorja, za osebe, ki trpijo za diabetesom ali inzulinsko rezistenco.

Glukomanan upočasnuje praznjenje želodca in absorpcijo hranil v črevesju. Na ta način prehaja sladkor iz živil, bogatih z ogljikovimi hidrati, mnogo počasneje v krvni obtok. Raven sladkorja in inzulina tako ostaneta stabilna. Trditve so bile dokazane tudi s študijami.

 

4. Shirataki rezanci znižujejo raven holesterola

 

Različne študije so tudi dokazale, da shirataki rezanci ugodno vplivajo tudi na raven krvnih maščob. Balastne snovi povečajo količino tistega holesterola, ki se izloča z blatom, tako pride manj holesterola v krvni obtok. 14 študij je dokazalo, da je glukomanan znižal LDL holesterol za 16 mg/dL, trigliceridi pa so se znižali za 11 mg/dL.

 

5. Shirataki rezanci pomagajo pri zaprtju

 

Mnogo ljudi trpi za kroničnim zaprtjem. Pogosto je zaprtje povezano s povečano telesno težo in z drugimi zgoraj opisanimi zdravstvenimi težavami. S shirataki rezanci se lahko lotimo vseh teh težav hkrati!

 

Študije so tako pri otrocih kot pri odraslih pokazale, da je glukomanan primeren za izboljšanje zaprtja. V študiji z otroci se je zaprtje izboljšalo pri 45% otrok, v kontrolni skupini jih je bilo le 13%.

 

V študiji z odraslimi osebami se je izkazalo, da glukomanan izboljšujejo črevesno peristaltiko, poveča število koristnih črevesnih bakterij in pospeši proizvodnjo kratkoverižnih maščobnih kislin. Vse te tri lastnosti poskrbijo za izboljšanje zaprtja.

 

Lahko imajo shirataki rezanci stranske učinke?

 

Kdor želi dodati shirataki rezance na svoj jedilnik, se naj tega loti počasi, da se črevo z manjšimi količinami lažje privadi na nove balastne snovi. Kot vse balastne snovi, se lahko tudi v primeru uživanja shrataki rezancev pojavi rahla driska ali napenjanje, dokler se črevo ne navadi na vnos. Če jemljete kakršnakoli zdravila, lahko glukomanan zmanjša njihovo absorpcijo, zato jih jemljite najmanj eno uro preden zaužijete shirataki rezance – ali najhitreje 4 ure po obroku.

 

Priprava shirataki rezancev

 

Shirataki reznaci lahko v vašem obroku nadomestijo katerekoli testenine ali tudi riž. Njihova priprava se nekoliko razlikuje od priprave običajnih testenin, kajte niso pakirane posušene, temveč mokre, že skuhane. Shirataki rezanci so še prav posebej dobri v azijskih receptih z veliko zelenjave in bogato omako.

 

Ko boste prvič zavonjali shirataki rezance, ostane povsem mirni, naj vas vonj po ribi ne zmede. Gre za popolna lasten vonj tega konjak gomolja, med pripravo vonj povsem izgine.

 

Shirataki rezance najprej temeljito splaknite pod tekočo vodo, nato jih dobro odcedite in dajte za 3 minute v vrelo vodo. Medtem segrejte čisto teflonsko ponev. Kuhane testenine ponovno dobro odcedite in jih dajte za 1 do 2 minuti v vročio ponev, da se posušijo. Tako pripravljeni imajo namreč bolj običajnim testeninam podobno konsistenco in tudi omaka se lažje prime nanje.

 

Za vas smo pripravili enostaven recept: Shirataki rezanci z zelejavo po azijsko.

 

Če bi želeli glukomanan uživati kot prehransko dopolnilo v obliki kapsul, kliknite tukaj.

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se