Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Stres lahko odpravite

26.5.2014
Natisni

Imate občutek, da se na vas zgrinja vedno več obveznosti in pritiskov? Izgubljate spanec zaradi skrbi pred izpiti in delom v službi? Jeste v naglici, ker vas priganja delo? Niste edini. Vsakdo od nas na trenutke doživlja stres – odrasli, najstniki in celo otroci. Vendar obstajajo načini za zmanjšanje in obvladovanje neizogibnega stresa.

 

 

Kaj je stres?

 

Stres je način priprave telesa na izziv in na izpolnjevanje težke situacije s poudarkom na moči, vzdržljivosti in povečani budnosti. Dogodki, ki izzovejo stres se imenujejo stresorji in pokrivajo celo vrsto situacij – vse od soočanja s fizično nevarnostjo, javnega nastopanja pred razredom ali v službi, do opravljanja težkega zaključnega izpita. Človeško telo se na stresorje odziva z aktiviranjem živčnega sistema in nekaterih hormonov. Hipotalamus pošlje nadledvični žlezi signal, da začne proizvajati več hormonov adrenalina in kortizola ter jih sprosti v krvni obtok. Ti hormoni pospešijo srčni utrip, hitrost dihanja, povišajo krvni tlak in pospešijo metabolizem. Krvne žile se razširijo, da omogočijo večji dotok krvi do mišic. Zenice se razširijo za boljši vid. Jetra sprostijo nekaj shranjene glukoze za povečanje energije v telesu. Proizvajati se začne tudi znoj, ki hladi telo. Vse te fizične spremembe pripravijo osebo, da se v trenutku na povečan pritisk odzove hitro in učinkovito.

 

Ta reakcija je znana kot stresni odziv, kar je naravna obramba telesa, da se pod pritiski in stresom primerno odzove. Vendar pa lahko stresni odziv povzroča težave, kadar je odziv pretiran, sploh pa kadar je stres neprestan.

 

Kako stres vpliva na naše počutje in zdravje

 

Zaskrbljenost je med glavnimi razlogi za nespečnost in motnje v spanju. Pomanjkanje spanja povzroči kronično utrujenost, težave s pozornostjo ter poveča možnosti za nastanek bolezni.

 

Imunski sistem

Stres oslabi imunski sistem. Raziskave so pokazale, da stresni hormoni povzročajo hitrejše staranje imunskih celic. Psihološki stres lahko oslabi našo obrambo in nas naredi dovzetnejše za bakterije. Žal pa stres ne povzroča samo padca imunskega sistema, temveč lahko visoka raven stresa zmanjša sposobnost za boj proti okužbam.

 

Sanacija poškodb

 

Če si poškodujete koleno, zvijete gleženj ali imate vneto grlo, je reakcija telesa vedno enaka: imunski sistem pošlje na ranjeno mesto bele krvničke, da uničijo bakterije in popravijo tkivo, kar povzroča rdečico, oteklino in toplino. Ta proces celjenja, imenovan vnetni odziv, je eden od najbolj osnovnih nagonov preživetja v telesu.

 

Vendar ob nenehnem obstreljevanju neizprosnega stresa, imunski sistem dela nadure, saj se mu sprožajo informacije, da je telo neprestano vneto. Če tak proces traja dolgotrajno, na telo ne deluje več pozitivno temveč negativno in pripelje do navidezno nepovezanih bolezni, kot so bolezni srca, astmo in raka.

Neplodnost

Žal pa stres vpliva tudi na neplodnost. Višji stres, kot ga  doživlja ženska ali moški, nižja bo njuna plodnost. Kar je pa biološko gledano zelo smiselno: v času lova in nabiralništva je stres pomenil pomanjkanje hrane ali neposredno nevarnost, kar pa niso bile primerne okoliščine za naraščaj.

Debelost in povišan krvni tlak

Me drugim stres zmanjšuje libido, povzroča debelost in povišan krvni tlak, kar poveča nevarnost za nastanek srčne in možganske kapi, odpovedi jeter in slepote. Stres povzroča tudi prebavne motnje in lahko povzroči tudi sindrom občutljivega črevesja.

 

Učinek stresa

 

Na kakšen način lahko umirimo svoj stres

 

  1. Dobro se naspite.

Da bi si zagotovili dober in kvaliteten spanec morate zato nekaj storiti. Predvsem pa začeti pravočasno hoditi v posteljo. Odrasli potrebujejo med 7-9 ur spanja, odvisno od posameznika, najbolj kvaliteten spanec pa si zagotovite do 12. ure ponoči. Da bi prej začeli hoditi spati je sprva stvar organizacije, kasneje se boste navadili na nov ritem in boste brez težav legli, ko bo zašlo sonce in vstali, ko se bo dvignilo.

 

Da bi se lažje navadili na nov ritem, si lahko pomagate tudi s klamatskimi algami. Izdelek NutriMax vsebuje klamatsko algo KlamathRWmax in izvleček iz klamatske alge Klamin, ki v telesu dviguje serotonin ter pripomore k sproščanju. Uporabniki NutriMaxa poročajo, da se jim je kmalu po jemanju alg vzpostavil nov bioritem. Klamatske alge imajo namreč zelo podobno strukturo, kot naše celice, zato so njihova idealna hrana. Uporabniki poročajo, da so začeli samodejno hoditi spati ob sončnem zahodu ter se zbudili ob sončnem vzhodu. Med tem so globoko spali, brez zbujanja ali sanj. NutriMax se priporoča kot vsesplošno prehransko dopolnilo, na tem mestu izpostavljamo samo njegovo izjemno blagodejno učinkovanje na živčni sistem.

 

 

  1. Rekreirajte se in odidite v spokojno naravo

 

  1. Pomagajte si z naravnimi rešitvami

Baldrijan pomirja miselni, čustveni in telesni nemir, pomaga proč od živčne napetosti, razdraženosti, neučakanosti in nesmiselnega premikanja, napoti pa k zbranosti, počitku in spanju. Deluje zelo sproščujoče in je odlično sredstvo proti nespečnosti. Pomaga tudi proti nervozi, razburjenosti, živčno pogojenih bolečinah v želodcu in črevesju, srčni nervozi, strahu in splošni napetosti, težavah v menopavzi. Baldrijan je eden najpomembnejših fitoterapevtov. Pomaga nam prenašati stres, jezo, razburjenost in žalost. Pomaga tudi pri bolečih menstruacijah.

 

 

Guarana vam bo pomagala do večje fizične moči, boljše koncentracije, manjše utrujenosti, ublažila bo učinke stresa na telo ter krče in bolečine (menstrualne, glavoboli). Guarana velja za rastlino, ki počasi in konstantno po zaužitju dviguje nivo energije, a hkrati pomirja.

 

 

Kakav vsebuje veliko teobromina, ki deluje na živčevje podobno stimulativno kot kofein, a nekoliko bolj blago ter sprošča gladke mišice. Kakav pa vsebuje tudi t.i. hormone sreče, snovi, ki vplivajo na sproščanje hormonov v našem telesu. Vsebuje aminokislino triptofan, ta se v telesu pretvarja v  serotonin, ki povzroča občutja sproščenosti in ugodja. Deluje kot antidepresiv in lahko blaži simptome PMS pri ženskah. Kakav vzpodbuja tudi tvorbo endorfinov, ki v telesu delujejo kot blažilci bolečine in blažijo tudi stres. Še en živčni prenašalec, ki ga vsebuje kakav, je anandamid, ki pomirja, blaži anksioznost in bolečino ter povzroča občutke ugodja.

 

 

  1. Poiščite strokovno pomoč pri vsakodnevnem premagovanju stresa

Psihoterapija je metoda zdravljenja duševnih stisk. S pomočjo psihoterapije se naučimo primerno izražati svoja čustva, reševati težave ter se naučiti kako obvladati stres, tesnobo, žalovanje, strah, žalost in druga čustva. V procesu psihoterapije ozaveščamo življenjske situacije, ki so privedle do naših nastalih težav in čustvenih odzivov in se ne osredotoča na razreševanje problematične simptomatike. Čeprav so do nedavnega imele tovrstne pomoči slabšalni prizvok, jih danes sprejemamo z drugačnim razumevanjem. Vsi se zavedamo, da je zdravo telo odvisno od zdravega duha in psihoanaliza nam lahko pomaga h globinskim in dolgoročnim osebnostnim in čustvenim spremembam.

 

Ugotovite stopnjo vašega stresa

 

To sredo, 28.5., lahko v bio prodajalni Norma s pomočjo kratkega vprašalnika ugotovite s kakšno stopnjo stresa se soočate in kakšen vpliv ima le-ta na vaše življenje. V Normi se nam bosta pridružila Tina Vadas, specializantka psihoterapije (TA), certificirana terapevtka Brainspotting metode I. stopnje in poslovna trenerka ter Silvo Kmetič, certificiran NLP coach in poslovni trener. Po kratkem testu boste imeli možnost pogovora z obema strokovnajkoma o strategijah pri spoprijemanju in opravljanju vašega stresa.

 

Dogodek bo potekal v dveh terminih: od 9h do 12h in od 15h do 18h. V bio trgovini Norma bomo v tem času zagotovili diskretno in prijetno vzdušje. Na dogodek se ni potrebno predhodno najaviti.

 

Sodelujte v nagradni igri

 

V sredo lahko sodelujete tudi v nagradni igri, ki jo prirejata Tina in Silvo, v kateri se potegujete za naslednje nagrade:

  1. Brezplačna udeležba na dvodnevni delavnici self coachinga: Moja knjiga uspeha, vključno z bivanjem in prehrano.
  2. 2 x brezplačna ura osebnega svetovanja.
  3. 2 x praktična nagrada.

Srečnega nagrajenca bomo izžrebali v sredo zvečer. Prisrčno vabljeni!

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke