Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Strupene kemikalije v čistilih za dom

12.5.2014
Natisni

Resnica je, da je veliko sestavin v običajnih čistilnih izdelkih, ki smo jim zaupali, našemu zdravju nevarnih. Kot potrošniki se zato sprašujemo, zakaj bi si želeli takšne proizvode okoli nas, naše družine in domačih živali? Na žalost se velika večina potrošnikov ne zaveda skritih nevarnosti priljubljenih izdelkov za čiščenje na naše zdravje. Prav tako se večina ne zaveda, kako nevarna so v resnici.

 

Nevarna čistila v naših domovih

 

Zaskrbljenost zaradi nereguliranja

 

Do danes še ne obstajajo nobeni predpisi in ureditve na področju kemikalij v gospodinjstvih. Niti sestavine niti končni proizvodi ne rabijo izpolnjevati kakršnih koli varnostnih standardov, preden izdelek lansirajo na trg pa niso potrebne nobene priglasitve ali testiranja. Proizvajalcem niti ni potrebno razkriti celotnega seznama sestavin, saj se določene sestavine (po navadi dišave) štejejo za poslovno skrivnost, kar pomeni, da so vladne uredbe pravzaprav namenjene zaščiti lastninskih pravic, namesto varovanju zdravja ljudi in okolja.

 

Vlada sicer opozarja, da so čistila nevarna, vendar uredba zahteva le označbe, ki označujejo ali so izdelki gorljivi, jedki, strupeni ali je z njimi potrebno ravnati pazljivo, itd. Žal ta opozorila dajejo zelo splošno predstavo o resnosti neznanih snovi, ki jih izdelek vsebuje. V študiji, ki jo je izpeljal Center za kontrolo strupov v New Yorku, so ugotovili, da je kar 85 odstotkov opozorilnih nalepk na izdelkih neustreznih.

 

Opozorila na čistilh

 

Okoljski strokovnjaki opozarjajo, da povprečno gospodinjstvo razpolaga s približno 62 strupenimi kemikalijami, ki smo jim izpostavljeni redno – od ftalatov v sintetičnih dišavah  do škodljivih hlapov v čistilih za pečice.

 

Sestavine v običajnih gospodinjskih izdelkih so povezane z astmo, rakom, reproduktivnimi motnjami, motnjami hormonskega ravnovesja in poškodbami živčnih tkiv.

 

Proizvajalci trdijo, da v majhnih količinah te strupene sestavine po vsej verjetnosti ne povzročajo težav, ko pa smo jim enkrat izpostavljeni rutinsko in v kombinacijah, ki niso bile raziskane, je tveganje nemogoče oceniti. Medtem ko nekateri izdelki povzročijo takojšnje reakcije akutne izpostavljenosti (glavoboli zaradi plinov, opekline kože ob dotiku sredstva), se različne težave pojavijo šele ob ponavljajočem stiku. Kronična izpostavljenost v telesu povzroča strupena bremena –tj. število kemikalij, shranjenih v tkivih v danem trenutku. In ravno to strupeno breme je skrb zbujajoče, saj se strupi ne nahajajo samo v našem okolju ter vodi, temveč tudi v nas samih.

 

Katere skupine kemikalij so skrb zbujajoče?

 

Simptomi izpostavljenosti

 

Simptomi izpostavljenosti vključujejo glavobol, bolečine v križu, otrplost sklepov, slabost, drisko, astmo, alergije, omotico, izgubo spomina, jecljanje, prezgodnjo puberteto, zmanjšano število spermijev, zmanjšanje motoričnih sposobnosti, nenadna nihanja razpoloženja, disleksijo, ADHD, asocialno vedenje/avtizem in prirojene okvare.

 

Kako lahko obvarujete svoje zdravje?

 

  1. Preberite oznake na izdelkih. Ne uporabljajte izdelkov z opozorilom močnejšim od »Pozor«.
  2. Raziščite kemikalije, navedene na etiketah proizvodov.
  3. Izogibajte se izdelkom, ki vsebujejo dišave. Eterična olja so zagotovo boljša rešitev, ki lahko na vaše zdravje vplivajo celo blagodejno.
  4. Uporabite domača čistila, narejena iz dobrih, staromodnih sestavin, kot so kis, jedilna soda, pralna soda, limonin sok in boraks.
  5. Uporabljajte ekološka čistila, ki so izdelana na način, ki ne obremenjuje okolja in so našemu zdravju varna.

 

Ecover čistila

 

Čistila Ecover ne vsebujejo kemikalij in so narejena iz naravnih sestavin na rastlinski osnovi, ki so hitro obnovljiva. Poleg tega se podjetje nenehno trudi zagotavljati proizvodni sistem s čim manj neželenimi vlivi na okolje, da se izdelki še hitreje razgrajujejo in imajo še manjši vpliv na vodotoke in življenje v njih.

 

Čistila Ecover temeljijo na obnovljivih rastlinskih in mineralnih sestavinah, ki v naravi rastejo v izobilju. Vse sestavine so biorazgradljive in za proizvodnjo zahtevajo le malo energije. Za dodatno zmanjšanje emisij ogljika se trudijo izbirati sestavine iz bližine tovarne, s čimer zmanjšajo število tovornjakov na cesti, ki onesnažujejo naš planet. Izdelki so zapakirani v inovativno plastiko »PlantPlastic«, ki je narejena iz sladkornega trsa in reciklirane plastike. Čistila Ecover so naravna in učinkovita čistila primerna za vsak dom!

 

Zamenjava čistil ne rabi biti zahteven postopek, ki bi vas moral obremenjevati. Pri naslednjem nakupu posezite po ekoloških čistilih, mogoče vam bo zabavno, če si boste čistila naredili sami. Živeti na naraven način pomeni živeti preprosto in zdravo. Zato sem prepričana, da bo zamenjava čistil v vaš dom prinesla tudi več preprostosti, predvsem pa vas razbremenila strupov in slabega počutja.

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke