Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Superhrana v super receptih

25.2.2013
Natisni

Zbrala sem malo drugačne, zanimive in zelo okusne recepte, ki vsebujejo superhrano. Poskusi svojega najljubšega in mi povej kako ti je bil všeč! Pa veliko užitkov pri kuhanju ti želim :-)

 

 

CAMU CAMU

 

Camu camu je majhen sadež s področij amazonskega deževnega gozda in je poznan po izjemno visoki vsebnosti vitamina C.

 

Vsebuje močne fitokemikalije, je poln aminokislin (serin, valin in levcin) in ima več vitamina C kot katero koli drugo znano sadje na svetu. Pomaranče vsebujejo 500-4.000 ppm vitamina C na 100 g sadja, camu camu pa celo do 500.000 ppm ali približno 2 grama vitamina C na 100 g sadja. V primerjavi s pomarančami zagotavlja camu camu 30-krat več vitamina C. Nadalje je Camu camu pomemben vir kalija, vsebuje ga kar 711 mg na kilogram sadja.

 

 

Oranžna zabava korenčka, pomaranče in ingverja v družbi s camu camu-jem

 

Potrebuješ: 

  • 3 korenčke
  • 4 pomaranče
  • 2 jabolka
  • košček ingverja
  • 1 čajno žličko camu camu-ja v prahu
  • nekaj kapljic hladno stiskanega olja

Priprava:

  1. Vse sestavine lepo vsuj v sokovnik in na koncu vmešaj v sok še žličko camu- camu-ja ter nekaj kapljic kakšnega kakovostnega hladno stiskanega olja, da se bo vitamin A iz korenja lahko absorbiral.

 

Camu camu uporabi tudi kot masko za obraz, saj redna uporaba zmanjšuje pore in brazgotine od aken. Uspešno se je dokazal tudi kot naravni deodorant.

 

 

AÇAI JAGODE

 

Açai jagode so plodovi açai palme in slovijo po vsebnosti visokega nivoja antioksidantov.

 

Cenjene so zaradi bogate vsebnosti kalija, bakra, magnezija, vitaminov B-skupine, vitaminov C, A, D in E, vlaknin, omega-3 maščobnih kislin, fitosterolov in zdravih nenasičenih maščob.

 

 

Čokoladni Açai tartufi

 

Potrebuješ:

Priprava:

  1. Vse sestavine, razen kakavovih zrnc, daj v mešalec in dobro premešaj. Na koncu dodaj še kakavove koščke in samo nekaj krat pritisni, da se vse sestavine lepo združijo.
  2. Oblikuj majhne tartufe (mase je za 16 tartufov), jih povaljaj v açai-ju ter shrani v hladilnik. Vedno postrezi hladne.

 GOJI JAGODE

 

Goji jagode so najprej izjemno bogat vir antioksidantov. Vsebujejo namreč flavonoide, polifenole, karotenoide ter vitamin A, C in E. Goji jagode vsebujejo 500-krat več vitamina C na težo kot pomaranče in vsebujejo v povprečju več beta karotena kot korenje. Goji jagode so izjemne tudi v tem, da vsebujejo kar 19 aminokislin, 11 esencialnih vitaminov, 22 mineralov v sledeh in velike količine vitamina B1, B2, B6 in vitamina E. Analize so pokazale, da goji jagode vsebujejo tudi esencialne maščobne kisline. Vsebujejo celo več železa kot špinača!

 

Aminokisline so ključnega pomena za življenje, saj igrajo osrednjo vlogo gradnikov v telesu, ki tvorijo beljakovine. Aminokisline so posredniki pri presnovi in zagotavljajo strukturo za mišice, kite, žleze, organe, nohte in lase. Obstaja dvoje aminokislin - neesencialne (nebistvene), ki jih telo lahko proizvede samo in esencialne aminokisline, ki jih telo ne more proizvesti samo in jih moramo zato vnesti s hrano. Goji jagode vsebujejo 19 aminokislin, od tega 8 esencialnih. Goji jagode so torej skoraj popoln vir beljakovin, saj zagotavljajo 13 odstotkov več beljakovin kot tehtajo.

 

 

Čičerikina solata z goji jagodami

 

Za štiri osebe potrebuješ:

  • 2/3 skodelice narezanih mandljev
  • 500 g kuhane čičerike
  • 300 g olupljenih mandarininih jedrc
  • 2/3 skodelice posušenih goji jagod
  • 1 majhno sesekljano rdečo čebulo
  • 1 strok sesekljanega česna
  • 1 (2,5 cm) košček naribanega ingverja
  • 1 skodelica nasekljanega peteršilja
  • 125 ml na kocke narezanega feta sira (pravega ali veganskega)
  • 2 žlici jabolčnega kisa
  • 2 žlici oljčnega olja
  • ščepec čilija
  • črni poper

Priprava:

  1. V ponvi popeci narezane mandlje, da se zlato zapečejo (približno 4 minute).
  2. Vse sestavine združi v večji posodi in za nekaj ur postavi v hladilnik. Postrezi ohlajeno.

 

 

GUARANA

 

Guarana je sadež, ki raste na območju amazonskega deževnega gozda, predvsem v Braziliji. Je izjemno učinkovita pri dvigovanju energije – tako pri otrocih kot odraslih – saj vsebuje dvakrat več kofeina kot kavna zrna. Gurana pripomore k fizični vzdržljivosti, nas ohranja budne, izboljšuje spomin, vzpodbuja metabolizem in deluje kot antioksidant.

 

Guarana vsebuje guaranin, ki je skoraj identičen kofeinu, le da se veliko počasneje absorbira v krvni obtok in ima zato daljši, bolj enakomeren in bolj prijeten občutek. Učinki guarane začnejo delovati približno eno uro po zaužitju.

 

Guarana ima zelo prijeten okus, če ji dodamo sladkor ali katerokoli drugo sladilo. Sama ima precej grenak okus. Vmešana v toplo vodo, z dodatkom mleka in sladkorja, ima okus po kavi.

 

 

Energijske kroglice GUARANA

 

Potrebuješ:

  • dve pesti rozin ali datljev
  • 1 žlico sončničnih semen
  • 1 žlico bučnih semen
  • 1 žlico lanenih semen
  • 1 žlico sezamovih semen
  • 3 čajne žličke guarane v prahu
  • kokosovo moko in kakav v prahu (po želji)

Priprava: 

  1. V mešalniku dobro zmešaj rozine/datlje in semena (nekaj lanenih in sezamovih semen si pusti za posip).
  2. V zmes dodaj guarano in jo ročno vmešaj. Oblikuj kroglice.
  3. Na krožniku si pripravi lanena in sezamova semena ter v njih povaljaj kroglice (namesto semen lahko uporabiš kokosovo moko in kakav v prahu).
  4. Pred serviranjem jih nekaj časa hrani v hladilniku.

 

 

MESQUITE

 

Mesquite v prahu je visoko beljakovinska, nizko glikemična superhrana iz puščavskih dreves.

 

Moko iz mesquita že od nekdaj uporabljajo domorodci na jugozahodu današnjih ZDA. Vedno bolj pa postaja popularna pri veganih in vegetarijancih, saj ima moka iz mesquita nizki glikemični indeks ter je bogata z beljakovinami in mikrohranili. Iz te moke lahko pripraviš nizko glikemične palačinke, tortilje in kruh. Moka iz mesquita je prav tako BREZ GLUTENA.

 

Mesquite poleg tega vsebuje še veliko vlaknin (2 žlici pokrijeta dnevno potrebo po vlakninah) in aminokislino lisin.

 

Mesquite ima sladek, oreščkast okus in se uporablja tudi kot blaga alternativa drugim sladilom.

 

 

Presni falafli iz cvetače in Mesquita s svežim peteršiljevim prelivom

 

Za deset falaflov potrebuješ:

  • 1 skodelico sončničnih semen
  • 1 in 1/2 skodelice narezane cvetače
  • 1 žlico tahinija
  • 1/2 čajne žličke kumine
  • 1 čajno žličko koriandra
  • 1 čajno žličko sladke paprike v prahu
  • 1/4 skodelice mesquita v prahu
  • ščepec čilija v prahu

 

Priprava:

  1. V mešalniku ali kavnem mlinčku zmelji sončnična semena.
  2. Ko so semena zmleta, v mešalnik dodaj cvetačo, tahini, kumino, koriander, papriko in mesquite ter ponovno dobro premešaj. Dobiš zelo gosto maso. Dodaj približno 1/4 skodelice vode, da maso malo razredčiš (toliko, da lahko iz nje oblikuješ kroglice).
  3. Oblikuj kroglice in jih splošči. V dehidratorju jih pusti 12-14 ur, da je zunanjost suha in notranjost še vedno malo vlažna. Vmes jih enkrat obrni.
  4. Postrezi s svežim prelivom iz peteršilja ali tahini prelivom.

 

*Pečena varianta: falafle peci 30-35 minut na 350 stopinjah celzija.

 

Sveži preliv iz peteršilja:

  • 1 majhen avokado
  • 1/2 šopka peteršilja
  • sok dveh velikih limon (ali treh majhnih)
  • 1/4 skodelice olivnega olja
  • 1 skodelica vode
  • 1/2 čajne žličke soli
  • črni poper

Priprava:

 

Vse sestavine dobro premešaj v mešalniku in serviraj.

 

 

REISHI GOBE

 

Reishi gobe vsebujejo več aktivnih sestavin, med njimi najbolj izstopajo polisaharidi in triterpeni.

 

Polisaharidi so kompleksni ogljikovi hidrati, sestavljeni iz verig sladkorjev. Ti sladkorji stabilizirajo krvni tlak in sladkor v krvi, prav tako pa vplivajo na proste radikale. Triterpeni so steoridi, kot molekule, ki zavirajo sproščanje histamina in imajo protivnetne lastnosti.

 

Učinki jemanja reishi gobe niso opazni takoj, sploh pa ne, če jih vzamemo enkrat ali pa le občasno. Vzemite gobo vsak dan in bodite potrpežljivi. Učinke boste opazili šele čez nekaj tednov do dveh mesecev.

 

Uporaben nasvet: vzemite vse tablete, praške in čaje z nekaj vitamina C. Raziskave kažejo, da vitamin C poveča absorbcijo polisaharidov v telesu.

 

Smuti nesmrtnosti

  • 1 banana
  • 1 breskev
  • pest svežega regrata
  • 1 žlica reishi prahu
  • pest goji jagod
  • 1 skodelica sveže stisnjenega pomarančnega soka

 

Vse sestavine dobro premešaj v mešalniku.

 

Smuti maldosti

  • 1 banana
  • 1 skodelica borovnic
  • pest svežih kopriv
  • pest posušenih ali svežih murv
  • 20 kapljic reishi tinkture
  • 1 skodelica sveže stisnjenega pomarančnega soka

 

Vse sestavine dobro premešaj v mešalniku.

 

 

CHIA SEMENA

 

Chia semena so bila nekoč osnovno živilo inkovskih, majevskih in azteških kultur. Chia je pravzaprav majevska beseda za moč. Semena so uporabljali predvsem njihovi sli tekači, saj so jim semena dajala velike količine energije. Gel, ki nastane, ko chia semena namočimo v tekočino, ustvari fizično oviro med ogljikovimi hidrati in prebavnimi encimi, ki jih razčlenjujejo, kar upočasnjuje pretvorbo ogljikovih hidratov v sladkorje. To pomeni, da se energija sprošča počasni a nenehno, kar nam daje več vzdržljivosti.

 

Zakaj še jesti chia semena?

 

Ker vsebujejo:

  • 2-krat več beljakovin kot katerakoli druga semena ali žito
  • 5-krat več kalcija kot mleko (poleg tega pa še bor - mineral v sledeh - ki pomaga pri prenosu kalcija v kosti)
  • 2-krat več kalija kot banane
  • 3-krat več antioksidativne moči kot borovnice
  • 3-krat več železa kot špinača
  • obilico omega-3 in omega-6 maščobnih kislin

 

Chia semena so tudi popoln vir beljakovin, saj zagotavljajo vse esencialne aminokisline v lahko prebavljivi obliki. So odličen vir topnih vlaknin. Tako kot lanena semena, so tudi chia semena zelo hidrofilna: semena namreč vpijajo tekočino in okoli sebe ustvarijo gel. Ker vpijajo tekočino, jih moramo pred uživanjem vedno namočiti, saj s tem hidrirajo naše telo, v nasprotnem primeru pa nam iz našega telesa »kradejo« tekočino.

 

Ker vsebujejo veliko antioksidantov so zelo obstojna. Suha chia semena lahko na suhem hranimo 4 do 5 let brez poslabšanja okusa, vonja ali hranilne vrednosti.

 

 

Špinačne palačinke

 

Potrebuješ:

  • 3 skodelice sveže špinače
  • 3 žlice chia semen
  • 1/2 skodelice + 1 žlico tople vode
  • 2/3 skodelice riževe moke
  • 1 žlico vinskega kamna

 

Priprava:

  1. V skodelici združi chia semena s toplo vodo in pusti stati 15 minut, da nastane gel. V mešalniku zmešaj špinačo in chia gel. Dodaj moko in vinski kamen ter dobro zmešaj.
  2. V ponvi speci 10-12 palačink na nizki temperaturi*, vmes enkrat obrni.

 

*Peci na nizki temperaturi, da ohraniš svetlo zeleno barvo.

 

Med posamezne plasti palačinke dodaj hummus in zelenjavo po želji.

 

 

MACA

Maca je korenasta rastlina, ki raste na območju Peruja. Je naraven adaptogen in je nabita z več kot 60 mikrohranili, 40 odstotki kalija, 10 odstotki kalcija, vsebuje pa še veliko železa, fosforja, magnezija, silicija in cinka. Vsebuje 18 aminokislin od 20 esencialnih in 20 maščobnih kislin. Lahko bi rekli, da je najmočnejša korenina na svetu.

 

 

Presni maca golaž

 

Maca v golažu? Zakaj pa ne. Je korenina in je zares okusna šele, ko je združena z začimbami. Jed ima resnično okus po golažu, vendar ti bo zagotovo všeč četudi ne maraš mesa.

 

V mešalniku zmešaj:

 

Mešaj do gladke mase,

nato v mešalnik dodaj še:

  • čili v prahu
  • 4 žlice misa (lahko tudi tamari omako, je pa boljši miso)
  • 2 sveža stroka česna
  • 3 žlice sesekljane čebule
  • 1 žlica kumine

Zmešaj toliko, da bodo ostali še koščki.

 

 

KOKOSOV SLADKOR

Kokosov sladkor se pridobiva iz nektarja kokosovih cvetov. Ima nežen okus in je zelo prijetnega okusa. Ker je njegov glikemični indeks 35, se smatra kot nizkoglikemična hrana in je zato zdrava alternativa belemu in rjavemu sladkorju (razmerje 1:1).

 

Kokosov sladkor ima visoko vsebnost mineralov in so bogat vir kalija, magnezija, cinka in železa. Poleg tega vsebuje vitamine B1, B2, B3 in B6. V primerjavi z rjavim sladkorjem vsebuje 36-krat več železa, 4-krat več magnezija in 10-krat večjo količino cinka.

 

 

Veganski špinačni kolač

 

Potrebuješ:

  • 1/2 skodelice moke za kekse in pecivo
  • 1/2 skodelice mletih mandljev
  • 1 skodelico kokosovega sladkorja
  • 1/2 skodelice kakava v prahu
  • 1/2 čajne žličke pecilnega praška
  • 1/2 čajne žličke soli
  • 1/2 skodelice vode
  • 1/2 skodelice oljčnega olja
  • 1 čajno žličko burbonske vanilije v prahu
  • 2 skodelici sveže špinače
  • 1/4 skodelice temne čokolade v koščkih

 

Priprava:

  1. Pečico segrej na 180 °C
  2. V veliki posodi zmešaj moko, sladkor, kakav v prahu, pecilni prašek in sol.
  3. V mešalniku do gladkega zmešaj vodo, olivno olje, vanilijo in špinačo.
  4. V posodi v moko naredi vdolbino, vanjo vlij zmešane sestavine in vmesi v testo. Dodaj čokolado v koščkih.
  5. Enakomerno porazdeli po pekaču velikosti 20x30 cm. Peci 15-20 minut oziroma dokler vrh ni več sijoč. Pusti, da se ohladi vsaj 10 minut pred rezanjem.

 

 

 

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri