Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Umetnost obdarovanja

7.10.2012
Natisni

Praksa dajanja in prejemanja daril je tako univerzalna, da je že kar del človekovega bistva. V skoraj vseh kulturah so darila in prireditve, na katerih se darila izmenjujejo, ključni del bistvenega procesa oblikovanja in vzdrževanja socialnih odnosov.

 

 

 

 

December je za obdarovanje najpomembnejši mesec v letu po vsem svetu, obstaja pa še neskončno razlogov za podarjanje daril skozi vse leto: osebna darila za rojstne dneve, poroke, mature, kot tudi poslovna darila v zahvalo za dobro opravljeno delo ali čestitke za napredovanje ali pa darila, ki služijo kot opravičilo.

 

Namen dajanja daril prinaša veliko veselje tako darovalcu kot prejemniku, ustvarja dobro ime in tesnejše odnose. Pa vendar, če je darilo neprimerno, se lahko ob tem počutita neprijetno tako darovalec kot prejemnik darila in to privede do neprijetne situacije za obe strani. Da bi se izognili neželenim učinkom neprimernih daril, imejte pri obdarovanju v mislih teh nekaj preprostih nasvetov:

 

 

KADAR OBDARUJETE

 

1 . Bodite prepričani o resničnem namenu darila. Kadar izbirate darilo (ne glede na to za kakšno priložnost) bodite pozorni na to, kako dobro bo darilo izrazilo vaše občutke do te osebe. Da bi to ugotovili, se preprosto vprašajte: Koliko mi je mar za to osebo? Koliko časa, energije in denarja sem pripravljen/a porabiti, da izberem pravo darilo zanj/o? Naj vas odgovori vodijo skozi ta proces.

 

2. Naredite domačo nalogo o prejemniku. Bodite pozorni na njegove najljubše predmete, stvari, ki bi jih potreboval ali stvari, ki bi bile smiseln izraz vašega odnosa do te osebe. Poskusite se spomniti komentarjev o najljubši barvi, hrani ali pijači. Po potrebi povprašajte še nekoga, ki bolje pozna to osebo. Večina ljudi vam bo z veseljem priskočila na pomoč s svojimi idejami.

 

3. Bodite pozorni na osebne in kulturne razlike. Pred nabavo darila moramo spoznati etične, verske in kulturne poglede določene osebe in seveda tudi njene osebne preference. Vzemite si čas in se naučite, kaj je v določeni skupnosti primerno in kaj ne, da bi dobili vpogled v to, kaj oseba bi ali ne bi cenila kot darilo.

 

4. Vedite kdaj so logotipi primerni. Včasih darilo z logotipom podjetja poceni njegov videz. Najboljša darila so tista brez logotipa podjetja, še posebej, če podarjate zahvalno darilo. Darila, ki vsebujejo logotip so primerna kadar jih podarjamo na srečanjih in služijo kot izročki in niso primerna kadar se želimo zahvaliti.

 

5. Svoj dar predstavite s stilom. Največ osebne note boste darilu dali, če ga boste zavili sami, predvsem pa tudi izročili sami. Ko boste to storili, držite darilo z obema rokama, kot da ga držite na srebrnem pladnju. Ta obred smo sprejeli iz azijske kulture, saj z njim izkažemo največje spoštovanje in skrb. V poslovnih situacijah, kadar darilo pošiljamo po pošti ali preko kurirja, vedno priložite svojo vizitko, skupaj z lastnoročnim obvestilom.

 

 

 

 

 

 

KO DARILO PREJEMATE

 

6. Pokažite svoje zadovoljstvu, kadar sprejemate darilo osebno. Darilo vedno sprejmite z nasmeškom, z obema rokama in se ob tem zahvalite s kratkim izrazom spoštovanja.

 

8. Pošiljatelja, kakor hitro je mogoče, obvestite, da je darilo prispelo. Potrudite se, da bo pošiljatelj izvedel, da ste prejeli darilo (preko telefonskega klica, elektronske pošte ali kratkega sporčila). Temu naj sledi pravilno zahvalno pismo (glejte namig 10 za več podrobnosti).

 

9. Bodite pozorni ali boste darilo odprli pred drugimi ali ne. Američani običajno odprejo darila takoj ko jih prejmejo, tudi pred občinstvom ali drugimi skupinami ljudmi. Vedite, da v mnogih deželah ni običajno ali je celo neprimerno, če odprete darila pred drugimi. Tam darila hranijo in jih odprejo na samem.

 

10. Vaše bistvo. Vedno, vedno se pisno zahvalite za vsako darilo, ki ga prejmete, ne glede na to kaj je - ne glede na to ali vam je všeč ali ne, tudi če mislite darilo zamenjati ali ga podariti naprej.   

 

 

ZDRAVA DARILA IZ NORME

Poslovna darila, ki vsebujejo sporočilo o zdravem načinu življenja, so izredno priljubljena. Zelo primerne so knjige, saj vedno navdušijo ter košarice z zdravimi, domačimi dobrotami. V Normi smo pripravili ljubke košarice, večje in manjše, ki jih  po izboru naročnika lahko poljubno napolnimo in se tako približamo potrebam in okusu osebe, ki bo darilo prejela. Po želji pripišemo in pripnemo tudi zgodbico o izdelku - izvor, način uporabe, njegove glavne koristi - in jo personaliziramo oziroma povežemo s prejemnikom darila. Vsako darilo pripravimo individualno in z ljubeznijo :-)

 

Pokličite me na 031 - 330 171 - Silva Verglez - in pomagala vam bom pri izbiri pravega darila za vaše poslovne partnerje, prijatelje, najdražje.

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke