Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Pazimo nase tudi na počitnicah!

4.7.2011
Natisni


 

Ko priletijo UV - žarki na našo kožo, se jih del od kožne površine odbije, del pa jih zaradi svoje energije nadaljuje pot skozi povrhnjico in se običajno ustavi v zgornjih plasteh usnjice. Takšno - v koži absorbirano UV- sevanje - povzroča mutacije DNA, okvare encimov, v okvare celic in tkiv, vnetja, supresijo imunskega sistema ...
Pri belcih se približno 50-odstotkov svetlobe, ki dospe do kožne površine, odbije ob roženi plasti. Od preostale svetlobe se je nekaj odbije še v ostalem epidermisu.


Koža ima sicer naravne mehanizme zaščite pred UV- žarki.

 

Prva zaščita je tvorba pigmenta – pigmentacija ali porjavitev.
Lepo porjavela polt je sicer v naši kulturi postala modni trend, vendar z medicinskega stališča porjavitev kože ni nič drugega kot varovalni sistem kože pred škodljivimi učinki sončnih žarkov.

 

Narava je sicer delno sama poskrbela za zaščito naše kože in zdravja, delno pa moramo sami zavestno najti načine, kako ohraniti kožo zdravo in nepoškodovano.

 

Na trgu je veliko zaščitnih krem za sončenje, ki obljubljajo varno sončenje in zaščito pred soncem, vendar številke kažejo, da se vsako leto porabi več zaščitnih krem, kljub temu pa število posameznikov z obolelostjo za rakom kože raste. Ali k temu morda pripomore tudi slaba kakovost najnovejših krem?

Znanstveniki so odkrili, da novi izdelki za sončenje vsebujejo kemikalije, ki v kombinaciji s sončnimi žarki poškodujejo DNK. Raziskovalci na kalifornijski univerzi predpostavljajo, da kemični filtri v množično razširjenih kremah za sončenje dodatno spodbujajo nastanek poškodb, ki jih povzročajo prosti radikali, kar na koncu privede do raka kože. Znanstveniki predpostavljajo, da do tega pride le takrat, ko UV-žarki prodrejo v kemikalije, ki so se poprej vpile v kožo.

Kaj torej storiti?

 

POKRIVALA

Pomembno se je seveda predvsem dobro zaščititi z oblačili, sončnimi očali, kapami, klobučki, sončnimi dežniki in se seveda – kot že tolikokrat slišano – izogibati neposrednemu izpostavljanju soncu med 10. in 16. uro.

 

 

 

 

PREHRANA

Nova odkritja predstavljajo tudi dejstvo, da se je mogoče (delno) zaščitit pred škodljivimi žarki tudi z ustrezno prehrano – predvsem takšno, ki vsebuje karotenoide.

To so predstavniki rastlinskih pigmentov, ki jih najdemo v rdeči in rumeni zelenjavi in sadju (paradižnik, buče, brokoli, korenje, marelice, mango, sladki krompir, paradižnik, buče). Gre za pomembno vrsto rastlinskih hranilnih snovi, ki vsebujejo alfakaroten, betakaroten, lutein/zeaksantin in likopen. Te snovi delujejo kot antioksidanti. Varujejo nas pred rakom in lajšajo tegobe staranja.

 

 

 

 

ZAŠČITNE KREME

Kot že omenjeno, imajo zaščitne kreme toliko sintetičnih substanc, da so – hudomušno rečeno – že skoraj toliko škodljive, kot UV žarki, zato s takim zaščitnim ukrepom ne storimo kaj dosti. Danes so na trgu že človeku bolj prijazna zaščitna sredstva, ki temeljijo na mineralih in naravnih eteričnih oljih. Zagotovo so nekoliko dražja od konvencionalnih krem, vendar so sestavine iz ekološke pridelave in izdelki niso testirani na živalih.

 


Pa še droben nasvet za tiste, ki boste morda kljub previdnosti deležni posledic škodljivega sončenja: navadni jogurt je najenostavnejša naravna rešitev za blažitev pordele kože!

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke