Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Varno razstrupljanje za vas - več energije in dobrega počutja

27.9.2018
Natisni

Besedilo pripravila: Sintija Verglez, certificirana prehranska svetovalka

Delno povzeto po gradivih dr. Iztoka Ostana iz Instituta.O.

 

Razstrupljanje je sposobnost telesa, da izloči škodljive snovi. Med škodljive snovi štejemo težke kovine, petrokemikalije, pesticide, dišave, zdravila ipd. Telo pa mora razstrupljati tudi popolnoma normalne snovi, ki jih proizvede samo in so v osnovi koristne, na primer hormone, odmrle krvničke ipd.

 

 

Sama navzočnost strupov v telesu še ni toksemija, saj so strupi normalen stranski proizvod naše presnove. Toksemija nastopi takrat, ko organizem oslabi in ne more več sproti izločati vseh strupov. Lotevajo se nas utrujenost, glavoboli, razdražljivost, pojavijo se  neprijetni telesni vonji, težje se osredotočamo ali občutimo kakšne druge nevšečnosti. Ko se toksemija povečuje, spodbudi draženje, nato akutna vnetja, ki se lahko prevesijo v kronična in degenerativna obolenja.  

 

Da preprečimo razvoj bolezni, je pomembno znižati raven toksemije. Toksemija nastane predvsem zaradi opešanja izločal (jeter, ledvic, kože, pljuč, debelega črevesa)!  Če teh ne okrepimo in zgolj pospešujemo sproščanje strupov iz odlagališč v limfo in kri, jih telo ne bo moglo sproti odplavljati iz krvotoka in se bomo nekaj časa počutili slabše (kriza razstrupljanja). Zato je modro, če zlasti v prvi fazi razstrupljanja poskrbimo za okrepitev izločal, izločanje strupov pa intenziviramo šele v nadaljevanju.

 

Glavni razstrupljevalni organ telesa so jetra. Naloga jeter je, da deaktivirajo strupe in jih pripravijo na izločanje. Strupe izločamo preko ledvic v urinu in preko žolča skozi črevesje. Žolč se izloča na začetku tankega črevesja in se med prebavo posameznega obroka večkrat reabsorbira. Na ta način se lahko reabsorbirajo tudi strupi, če naše črevesje ni popolnoma zdravo.

 

Razstrupljanja se torej lotimo v sledečem vrstem redu:

 

1.            Okrepitev izločal (jeter, ledvic, kože, pljuč in debelega črevesja)

2.            Zmanjšanje toksemije v črevesju 

3.            Pospešitev razstrupljanja z antioksidanti ter živili za razstrupljanje

 

Predvsem je tukaj važen vrstni red korakov razstrupljanja!

 

1. OKREPITEV VSEH IZLOČAL (jeter, ledvic, kože, pljuč, debelega črevesa)

 

Čili in zdravi smo, kolikor zdrave in krepke so naše celice. Življenje, ta posebna vrsta gorenja, načenja tudi naše celične strukture. Potrebno jih je obnavljati, popravljati. Za krepkost organov je potrebno tudi namnožiti število celic -  to velja tudi za izločala. Če celice nimajo ustreznih gradiv, ne bodo mogle popraviti svojih struktur in se namnožiti. Beljakovine so temeljni gradnik celic, saj predstavljajo kar 60% njihove trdne snovi. A prav beljakovine so močan vir toksinov. Vsaj 52% zaužitih aminokislin – sestavin beljakovin – ki prispejo do celic, se pretvori v dušične odpadke, ki zelo obremenjujejo jetra in ledvice. Rešitev je v uživanju beljakovinskih dopolnil, ki ne ustvarjajo dušičnih odpadkov. Imenujemo jih dopolnila tipa OKA (optimalna kombinacija aminokislin) oziroma po angleško MAP (Master Amino Acid Pattern). Ker v celični presnovi tvorijo le 1% odpadkov, ne povečujejo toksimije.

 

 

Navodila za jemanje OKA (MAP) v okviru programa za razstrupljanje si lahko preberete tukaj.

 

2. ZMANJŠEVANJE ČREVESNE TOKSEMIJE

 

Črevesje je največje odlagališče strupov v našem telesu. Treba je zmanjšati črevesno toksemijo. Zunanji znak, da nam je uspelo, je, da blato ne smrdi več! Z zdravim načinom prehranjevanja (upoštevati moramo vsa načela zdravega prehranjevanja, ki vključujejo veliko sveže zelenjave in sadja, vlaknin ter dovolj popite vode) ter zdravim življenskim slogom (dovolj gibanja, svežega zraka, sončne svetlobe,  spanja, izogibanja stresu) ter dodanimi probiotiki, to zagotovo lahko dosežemo.

 

Smrdenje blata lahko odpravimo v treh dneh s koncentriranimi probiotičnimi živili, kot so na primer Vita Biosa in podobni.

 

 

Navodila za jemanje probiotičnega napitka Vita Biosa v okviru programa za razstrupljanje si lahko preberete tukaj.

 

3. POSPEŠITEV RAZSTRUPLJANJA Z ANTIOKSIDANTI

 

Voda v krvi, limfi in v celicah tvori največji delež našega telesa. Za normalno delovanje celic mora biti rahlo bazična in antioksidantska. Naše telo zelo dobro skrbi za to, da je kri stalno rahlo bazična, zato pa se s  strupi toliko bolj zakisajo in antioksidantsko opešajo druge telesne tekočine. Vsi življenjski procesi trpijo, postanemo tudi dovzetnejši za infekcije, saj se bakterije in virusi učinkovito razmnožujejo le v oksidiranih oz. zakisanih telesnih tekočinah.

 

K antioksidantskosti in bazičnosti telesnih tekočin pripomoremo z uživanjem več sadja in zelenjave, z globokim dihanjem (gibanje!) in pitjem vode.

 

Z uživanjem mineralnega praška FHES (Megahydrate), s katerim poustvarimo takšno vodo, kakršno uživajo stoletniki v himalajski dolini Hunza, pa razstrupljanje telesnih tekočin zelo pospešimo. Ker deluje zelo razstrupljevalno, ga v enomesečnem razstrupljevalnem programu vključimo šele potem, ko z beljakovinami OKA (MAP) in izbranimi probiotiki že okrepimo izločala.

 

 

Navodila za jemanje antioksidantov FHES (Megahydrate) v okviru programa za razstrupljanje si lahko preberete tukaj.

 

Osnovna pravila razstrupljanja so:

 

-              Razstrupljanja se ne lotevamo, če nimamo urejene prebave,

-              razstrupljanja se ne lotevamo, če ne vnašamo zadostne količine beljakovin,

-              razstrupljamo počasi, da ne bi prišli v krizo razstrupljanja,

-              pred razstrupljanjem zmeraj najprej zmanjšamo izpostavljenost strupom.

 

Glavno vodilo: počutje naj bo dobro. Če se pojavi slabo počutje, pomeni, da je razstrupljanje premočno! Znižati moramo odmerke dopolnil, ki jih uživamo in se razstrupljati počasneje.

 

V Normi smo vam na voljo za informacije o varnem načinu razstrupljanja po različnih poteh. Osnova vsakega razstrupljanja je, da si najprej uredite prebavo ter okrepite izločala, nato pa pospešite izločanje strupov, ki jih bodo močna izločala sama uspešno odpravila iz telesa.

 

Načela antioksidantskosti veljajo tudi za krepitev imunskega sistema, ki nas brani pred virusi in bakterijami. Kako poskrbeti za preventivo pred okužbami si preberite tukaj

 

TEST TOKSEMIJE

 

Naredite lahko tudi test toksemije, ki si ga lahko prenesete TUKAJ.

 

Gre hkrati tudi za test enomesečnega razstrupljanja z dopolnili iz sistema dr. Iztoka Ostana. Razen tega, da z njim spremljate počutje, lahko izpolnjeni vprašalnik oddate v NORMI. Če nam boste vprašalnik oddali v Normi do 30.6.2019, bo le-ta veljal kot BON ZA 30 EUR, ki ga boste lahko izkoristili pri naslednjem nakupu MAP, MegaHydrate, Vita Biose ali alg (kloreleYaeyama® ali spiruline Pacifica®).

 

Preverite ali ste zakisani tako, da izmerite pH sline. Več informacij o tem najdete v tem dokumentu. Vrednost pH sline najlažje merimo s papirnimi pH indikatorji – lakmusovi lističi. Najprimernejši so tisti, ki merijo pH vrednosti od 5,5 do 8,0. Takšne imamo na voljo v Normi v Mariboru in v Celju ter v spletni trgovini.

 

Želimo vam, da v jesen vstopite zdravi, čili ter z dovolj energije!

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke