Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
Best Buy Award
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Vaša peka bo letos dišala po zdravem

2.12.2014
Natisni

Vse leto se trudite z zdravo prehrano in tudi december lahko, vključno s praznično peko peciva, preživite zdravo. Zato ni nobene potrebe, da bi se peki odrekli, saj gre za več kot le za pripravo hrane. Gre za tradicijo, druženje ob peki peciva in povezovanje ob uživanju v dobrotah. Zdravojedci znamo peči zdravo – poznati moramo le nekaj trikov in možnih zamenjav manj zdravih sestavin s tistimi bolj zdravimi. V Normi smo za vas pripravili nekaj takšnih preizkušenih nasvetov.

 

 

Nadomestite škodljive trans maščobe z bolj zdravimi

 

Telo vam bo hvaležno, če boste maščobo pri peki nadomestili z bio kokosovim oljem. Zanj namreč velja, da pri visokih temperaturah ne tvori rakotvornih snovi in ne vsebuje škodljivih trans-nasičenih maščob. Kokosova maščoba se odlično obnese v testu za tortno dno in tudi v nadevih. Izvolite recept za pripravo čudovite presne veganske torte z granatnim jabolkom, kjer smo uporabili kokosovo maščobo.

 

 

Recept za presno vegansko torto z granatnim jabolkom

 

Maslo ali margarino lahko nadomestite tudi s pirejem iz belega ali drugega fižola. Verjemite, razlike v okusu ne boste zaznali! Preprosto pretlačite beli fižol, črni fižol ali lečo skupaj z malo vode in nato zamenjajte polovico masla, olja ali margarine z enako količino pireja.

 

 

Recept za odlične veganske čokoladne brezglutenske mufine s črnim fižolom.

 

Polovico maščob v receptih lahko nadomestite tudi z bio svilenim tofujem v razmerju 1:1. Prav ta tofu ima namreč zelo nevtralen okus, zato ga okus čokolade vedno premaga. 

 

Naravna sredstva za vzhajanje testa

 

Naravna različica konvencionalnemu pecilnemu prašku je prašek iz vinskega kamna. Kot sredstvo za vzhajanje lahko uporabite tudi sodo bikarbono ali pepeliko – natrijev karbonat. K sodi bikarboni namesto navadne vode dodajte malo mineralne vode in dobili boste sočno, puhasto mehko testo, ki se bo lepo dvignilo.

 

Adijo jajček

 

Vegani lahko jajca v svoji kuhi nadomestite, tako da zmešate pol žličke vinskega kamna, eno žlico kisa in eno žlico vode. Ali pa zmešate 1 žlico lanenih semen s 3 žlicami vode. Enako razmerje velja tudi za bio chia semena (uporabite cela, ne zmleta). V testo za torto lahko namesto jajca dodate tudi žličko sode bikarbone in nekaj mineralne vode - in že imate sočno, puhasto testo, ki se bo lepo dvignilo.

 

V kolikor pečete z jajci, pa uporabite bio jajca od kokošk iz proste reje. Te kokoške so se pasle na prostem in so uživale ekološko krmo. Ta jajčka naredijo pecivo tako dobro, kot so ga spekle naše babice.

 

Naravno in vegansko želirno sredstvo

 

Agar agar je popolnoma naravno in vegansko želirno sredstvo iz morskih alg. Z agar agarjem lahko tudi vegani uživate v slastnih panna cotah in torticah, ki potrebujejo želatino.  Z agar agarjem smo pripravili fantastično panna cotto s kokosom in ananasom. Poskusite!

 

Moka je lahko tudi polnozrnata

 

Zamenjajte eno skodelico bele moke s polnozrnato ekološko moko in s tem vaše piškote obogatite z 10 grami vlaknin za zdravje vašega srca. Ker so za razliko od rafiniranih cela zrna groba, najprej zamenjajte le polovico moke. Nato postopno povečujte količino polnozrnate moke, da sčasoma pridete do pravega razmerja.

 

Moka brez glutena  

 

Peka z brezglutensko moko ali celo peka brez vsake moke je prav tako mogoča, če poznamo nadomestke. Občutljivi na gluten lahko pšenično moko nadomestite s kokosovo in tapiokino moko. Iz teh dveh mok in z nekaj domišljije smo pripravili nebeške brezglutenske mafine s kremo iz sladkega krompirja. Lahko pa pripravite tudi praznične brezglutenske limonine kekse z makom.

 

 

 

Brezglutenski limonini keksi z makom.

 

Še slajše od sladkorja

 

Že poznate stevio? Stevia je južnoameriška rastlina, ki se že stoletja uporablja kot sladilo. Ne vsebuje nobenih ogljikovih hidratov in kalorij, njen glikemični indeks pa je 0. Sedaj v naravnih in sladkih okusih lahko uživajo tudi diabetiki. Stevia je mnogo slajša od navadnega sladkorja in veliko bolj zdrava. Pri kuhi in peki se obnaša enako kot navadni sladkor, zato jo le pogumno vključite v kuhinjo. Le pozorni bodite pri njenem doziranju :-).  Zdravi protiuteži navadnemu sladkorju sta tudi kokosov sladkor in sirup yacon.

 

Boljša kakovost pomeni boljši okus

 

Plačati nekaj več za izdelke visoke kakovosti, kot sta premium ekološka čokolada in aromatična ekološko pridelana bourbonska vanilija, se zelo izplača. Izpustili boste namreč kalorične sestavine in jih nadomestili z bolj aromatičnimi in okusa polnimi sestavinami.

 

Skrivna sestavina, ki naredi vsako praznično pecivo takšno, da se kar topi v ustih, pa je ljubezen. Čisto zares! :-) Vse, kar boste pripravili v miru in z ljubeznijo, bo imelo boljši okus, zato pri peki nikar ne hitite. Vzemite si tudi čas za skrbno nabavo sestavin, za kar smo vam Normandistke v Normi vselej na voljo. Sedaj je pravi čas, da v miru poiščete recepte in morda kakšnega tudi že preizkusite.

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke