Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Vedenje o prehrani, ki lahko spremeni vaše počutje

12.4.2016
Natisni

Pri nas, v Normi srečamo zanimive osebe, ki včasih kar same predlagajo nove teme, o katerih naj pišemo ali organiziramo predavanje. Najraje pišemo o zadevah, skozi katere se tudi sami učimo in rastemo. Pravijo, da na svojo pot sami privabljamo učitelje, ki jih potrebujemo. Zato verjamemo, da tudi Natašina ponudba za predavanje ni bila naključna. Beseda je tekla o prehranjevanju in Nataša je v meni zanetila iskrico, ko je rekla »stvari so tako preproste in če bi ljudje vedeli, kako si lahko ogromno pomagajo z upoštevanjem samo nekaj prehranskih navodil...«. Takrat sem ji rekla: »Moraš predavati v Normi, ljudje morajo izvedeti to!« Nataša bo izvedla brezplačno predavanje o poletni prehrani po tradicionalni kitajski medicini (TKM) v Normi v Mariboru, več o tem pa izveš na koncu članka :).

 


Prihaja poletje!
 

Po TKM se sedaj nahajamo v pomladnem času, ki je nastopil 4. februarja. Aprila še vedno pazimo na vranico, zato v prehrano dodajamo sladki krompir, datlje in gobe. Kmalu pa se bo po TKM pričelo poletje - natančno 6. maja.
 

Poletje je čas sonca in dežja. Nebeška energija se spušča in zemeljska dviguje. Ko se ti energiji pomešata, pravimo tudi, da se njuni spolni energiji pomešata in kot rezultat tega dozorijo rastline, obilo je živali, cvetja in sadežev.
 

Hrana, ki poleti podpira naše zdravje
 

Poletje je čas srca, srce pripada elementu ognja. Poleti se splača povečati vnos pekoče hrane in zmanjšati grenak okus. To pospeši in normalizira potenje, ki je zelo pomembno za poletni čas. Če se pretirano potimo (pot je tekočina srca), človeško telo izgublja srčno energijo, kar se kaže v oslabljenem umu, slabem razpoloženju, pojavita se nemir in nespečnost. To stanje lahko uravnovesimo z naravno kislo in slano hrano, kot so jagode, paradižnik, lubenice, kumare, fižol mungo, ribe, ječmen, poletne buče, melone...


Zaradi večjih potreb po tekočini moramo poleti uživati več sadja in zelenjave. Izogibamo pa se zamrznjeni, mastni in surovi hrani, ki upočasnjuje prebavni ogenj. Tudi poleti nam koristi, če si privoščimo kakšen topel obrok (recimo zelenjavno juho, ki odstrani poletno vročino in vlago).

 

 

Pekoč okus ima energijo jang, ki pomaga spodbuditi potenje, razpršuje sluz in spodbuja pretok življenjske energije. Ta okus vstopi v pljuča, da jih očisti sluzi, popravi prebavne aktivnosti in spodbuja krvnni obtok. V naravni medicini je bolezen posledica stagniranja, in pekoča živila spodbujajo kroženje življenjske energije in telesnih tekočin. Stagniranje lahko vidimo pri bolečinah, neredni menstruaciji, edemih, tumorjih... Pekoč okus odpre pore in spodbudi potenje. Primer pekoče hrane je ingver, zelena čebula, česen, koleraba, repa in poprova meta.


Srečni in sproščeni

 

Poleti sicer lahko gremo spat nekoliko pozneje, vendar se še vedno zgodaj prebujajmo. Izogibajmo se jezi, bodimo fizično aktivni, ker tako zapiramo kožne pore in ustavimo stagniranje energije či. Pomembno je, da smo srečni, sproščeni in ne zadržujemo zamer, tako da lahko energija svobodno teče. S tem se lahko izognemo boleznim v jeseni. Letni čas ognja in srca vključuje tudi pozno poletje, ki ustreza elementu zemlje. Težave poleti bodo poškodovale srce in se manifestirale v jeseni.
 

 

Za konec bi rada z vami delila še eno izkušnjo, razmišljanje....
 

Pred dnevi sem bila na konferenci o osebnostni rasti BIG U v Ljubljani. Med drugimi je predavala tudi zelo energična in srčna Lisa Nichols, ženska, ki ljudem pomagam transformirati življenja. Izjemno uspešna motivatorka, predavateljica in pisateljica. Lisa izgleda fantastično tudi navzven! S svojim zdravim in vitkim izgledom žari od energije in  zadovoljstva. Toda vedno ni bilo tako. Lisa se je dolga leta bojevala z odvečnimi kilogrami. Dolgo je potrebovala, da je ozavestila, kaj je tisto, kar v svojem življenju nadomešča s hrano. Z vztrajnim in dolgoletnim delom na svoji osebnosti in duhovna rast sta jo pripeljali do spoznanja, da ne želi biti vse življenje ujeta v telesu z odvečnimi kilogrami. Lisa se je vse življenje učila in požirala znanje o osebnostni rasti. To znanje jo je privedlo do novih spoznanj in do tega, da je nekaj naredila za svoje zdravje, boljše počutje in s tem nenazadnje tudi za svoj zunanji izgled.
 

Zato vam polagamo na srce, da se učite, kjerkoli in kadarkoli je možno. Znanje in vedenje o nečem vam lahko spremeni življenje. Izkoristite tudi to brezplačno predavanje v Normi z gospo Natašo Strašek, našo zunanjo sodelavko, bioterapevtko po Domačiću ter Normino ambasadorko po prepričanju :). Naš cilj je izkoristiti vse naše kontakte in vire, zato, da boste tudi vi imeli nekaj od tega in lahko naredili pozitivne spremembe pri sebi.
 

Brezplačno predavanje o poletni prehrani po tradicionalni kitajski medicinibo v Normi v Mariboru, v četrtek, 21.4.2016, ob 19.00. Na predavanje se je potrebno obvezno predhodno prijaviti preko norma@norma.si ali preko telefonske številke 02 320 40 22.
 

Prisrčno vabljeni!
 

Normandistka Sintija 

 

Se vam je članek zdel koristen? Delite ga s svojimi prijatelji in znanci na Facebooku in mu podelite like. Hvala, da nam pomagate deliti koristne vsebine!

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se