Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Veliko ajurvedsko predavanje

14.11.2014
Natisni

Norma skupaj z založbo Primus organizira ajurvedsko predavanje, ki ga bo vodila svetovno znana strokovnjakinja za ajurvedo dr. Vinod Verma.  Rojena v tradicionalni ajurvedski družini in kasneje izobražena iz področja medicine, je dr. Vinod Verma zakladnica vzhodnega in zahodnega znanja. Predavanje organiziramo v Maribor in Ljubljani.

 

Maribor: ponedeljek, 24.11.2014, ob 17. uri v Dijaškem domu Maribor, Gosposvetska cesta 89 (nasproti Lidla pri Fontani).

 

Ljubljana: torek, 25.11.2014, ob 17. uri v bio prodajalni Norma.

 

 

Hrana - nektar ali strup?

 

Ajurveda pozna številne metode za ohranjanje zdravja. Ajurveda hrani daje poseben pomen in živila ocenjuje po lastnostih doš. Živilo lahko poveča ali zmanjša katero od doš in lahko glede na način priprave spremeni tudi svoje lastnosti. Spoznali boste, da ima ajurveda povsem drugačen pogled na prehrano, zelo različen od tistega, kakršnega ste vajeni. Ne ukvarja se s kalorično vrednostjo, minerali, beljakovinami, ogljikovimi hidrati, maščobami, vitamini itn., niti ne opisuje hrane kot dobre, izjemno dobre ali slabe. Vsa živila so lahko škodljiva ali dobrodejna, pač glede na pripravo, kombinacije, čas zaužitja in druge dejavnike. Jedi opisuje kot dobrodejne in nedobrodejne in te druge zahtevajo posebno pozornost pri pripravi, da ne bi škodovale.

 

Veliki ajurvedski modrec Čaraka je v Sutrasthani pred 2.600 leti o hrani zapisal:

 

»Hrana daje življenjsko moč vsem živim bitjem; zato ljudje planejo na hrano. Življenje, polt, vedrina, lep glas, domišljija, sreča, zadovoljstvo, obilje, moč, razum - vse je odvisno od hrane.

 

Tudi posvetne dejavnosti, ki jih opravljamo za preživetje … in duhovne, ki jih opravljamo za dokončno osvoboditev, so odvisne od hrane.«

 

Razviti zahodni svet je razvil tudi zahodnjaške bolezni

 

Hrana je drugi od treh glavnih vitalnih dejavnikov, ki vzdržujejo življenje; prvi je dihanje in tretji spanje. Na svetu je neizmerna raznolikost živil, biološke in tehnološke raziskave pa so v minuli polovici stoletja dodale še nešteto novih. Biokmetijstvo ponuja nove vrste žita, sadja, zelenjave itn. V minulem desetletju so preplavile tržišča nove hibridne vrste. Zaradi naraščajoče komunikacije in potovanj je vse mogoče gojiti vsepovsod, v neustreznem podnebju, tudi v umetnih okoliščinah. Številne vrste sveže zelenjave in sadja dnevno prevažajo iz dežel v razvoju v tiste, kjer se ljudje prehranjujejo raznoliko.

 

Z razvojem znanosti in tehnologije, izpopolnjenimi higijenskimi metodami in s preventivno zdravstveno oskrbo – kot je cepljenje – smo v minulem stoletju uspešno izkoreninili številne epidemije. Kljub temu so se izjemno namnožile bolezni, ki izhajajo iz hrane in okoljskega onesnaženja. Težave na planetu se poglabljajo zaradi ogromnega porasta prebivalstva na eni strani, na drugi pa zaradi neenake porazdelitve bogastva, ki temelji na gospodarskih neravnovesjih. Vse to se kaže v porastu bolezni, ki so posledica slabe prehrane.

 

Podhranjeni Zahod

 

Za bogati Zahod je značilno splošno napačno dojemanje, da zaradi podhranjenosti trpijo le prebivalci revnih dežel. Pomanjkanje bistvenih hranil, ki ohranjajo zdravje, je le delni vzrok podhranjenosti. Uživanje več hrane, kot je potrebujemo, prehranjevanje, neusklajeno s starostjo, časom in podnebjem, ter uživanje neustreznih kombinacij hrane sestavljajo druge vidike podhranjenosti, ki prevladuje v bogatih deželah. Poleg tega je v visoko industrializiranih deželah prehranjevanje postalo hitro in mehansko dejanje, namesto da bi bilo prijetno, družabno in zavestno. Ameriška hitra hrana in uživanje hrane stoje se hitro širita po vsem svetu. Količina, kakovost, način priprave in uživanja, kraj, čas itn. vplivajo na učinkovanje hrane.

 

Ajurveda pozna umetnost prehranjevanja

 

Z ajurvedskega stališča so vsi ti dejavniki izjemno pomembni. Ajurveda obravnava ravnovesje hranil v zvezi s tremi došami. Da bi bili močni, telesno in umsko uravnovešeni ter da bi dolgo živeli, je nujno ohranjati njihovo ravnovesje. Kar jemo in pijemo (vključno z vdihovanjem in kajenjem), nenehno vpliva na doše. Priprava in uživanje hrane, redno ali neredno hranjenje in kombiniranje različnih hranil različno učinkujejo na nas. Hlastno zaužit in neustrezno prežvečen obrok, na primer, slabi vato. Pomembna je tudi priprava jedi, saj kuhanje včasih spremeni lastnosti doš. Nekatero hrano je mogoče dobro jesti zjutraj, zaužita zvečer pa slabi doše. V vsakem letnem obdobju prevladuje ena od doš, kar je nujno upoštevati pri izbiri hrane. Nekatera živila, ki navadno stopnjujejo ali slabijo katero od doš, je včasih mogoče uravnovesiti z dodajanjem začimb. In nazadnje, hrano je treba uživati v skladu z osnovno telesno zgradbo, ki jo določimo z opazovanjem nekaterih fizioloških in vedenjskih vzorcev.

 

Načrt treh korakov

 

Razumevanje celostnega prehranjevanja in upoštevanje ajurvedskih načel v vsakodnevnem življenju zahtevata načrt treh korakov. Prvi obsega zbiranje podatkov o prehrani, skladni s časom, krajem, kakovostjo in količino, osnovno zgradbo itn. Drugi korak je ozaveščenje teh zamisli, tako da jih uresničujemo v vsakodnevnem življenju. Tretji in zadnji korak vsebuje praktične vidike in recepte. Da bi se celostno prehranjevali, moramo slediti vsem trem korakom.

 

Dobrodejna in nedobrodejna hrana

 

Koristna ali dobrodejna hrana vsebuje vse tri doše v ravnovesju, zato le rahlo vpliva na telesne doše, ki oblikujejo dhatuje, krožijo po telesu in zagotavljajo energijo za vse telesno in umsko delovanje. Dobrodejna hrana je torej tista, ki jo telo dobro vsrka, ki ustvarja ravnovesje dhatujev in ne ovira energijskih poti. Škodljiva hrana ima nasproten učinek, saj poraja neravnovesje in maši energijske poti. Uživanje škodljive hrane znižuje telesno odpornost, saj slabi odžas (imunost in vitalnost) in izzove dovzetnost za bolezni.

 

Vemo, da vse vpliva na ravnovesje doš, žal pa vplivov ne moremo meriti v okviru absolutnih vrednosti, saj so odvisni od naše telesne zgradbe, starosti, kraja, letnega časa in prehrane. V ajurvedi je karkoli lahko zdravilo ali strup, pač glede na okoliščine. Nekaj kozarcev mrzle vode, skok v bazen in nekaj primernih sadežev lahko ozdravi oslabljeno pito, ki pa z neustrezno prehrano lahko oslabi in poraja različna obolenja. Primerna prehrana lahko odžene stotine zdravstvenih težav, neprimerna pa nas lahko pahne v bolezen.

 

Pridružite se nam na velikem ajurvedskem predavanju, kjer boste podrobneje spoznali temelje enega najstarejših znanj o zdravju ter izvedeli, katera hrana za vas kot posameznika pomeni strup in katera nektar. To je znanje, ki ga boste zlahka uvedli v svoje življenje, saj je zelo preprosto, le spoznati ga morate.

 

Predavanje bo v Mariboru potekalo v ponedeljek, 24.11.2014, od 17. ure do približno 19. ure v Dijaškem domu na Gosposvetski cesti 89 v Mariboru (nasproti Lidla pri Fontani). V Ljubljani bo predavanje v torek, 25.11.2014, od 17. ure do približno 19. ure v prostorih Norme na Gosposvetski cesti 6 (blizu hotela Lev). 

 

Predavanje bo potekalo v angleškem jeziku, vendar bo sočasno prevedeno v slovenski jezik. 

 

V Dijaškem domu so nam prijazno brezplačno odstopili prostor, zato je cena vstopnice nižja. Cena predavanja znaša v predprodaji do 20.11.2014 samo 10,00 €. Vstopnico za predavanje lahko kupite v Normi v Mariboru in v Ljubljani. Po tem terminu bo karta znašala 12,00 €. Karte so na voljo do odprodaje kart oziroma do predavanja na kraju dogodka.

 

Karte lahko kupite tudi v naši spletni trgovini TUKAJ. 

 

Več informacij na telefonski številki 02/320 40 22 ali elektronskem naslovu norma@norma.si.

 

Vljudno vabljeni!

 

Vir: Vinod Verma, Ajurveda za notranjo ubranost (hrana, spolna energija, zdravljenje). Brežice: Primus, 2014.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke