Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Vitamin K2 in njegova vloga pri preprečevanju kalcinacije ter pri zdravih kosteh

4.10.2018
Natisni

Besedilo pripravila: Sintija Verglez, certificirana prehranska svetovalka

 

Dobro znano dejstvo je, da vitamin D pripomore k ohranitvi zdravih kosti in zob. Poleg tega ima pomembno funkcijo pri normalnem izkoristku kalcija in fosforja ter pripomore k normalnim ravnem kalcija v krvi.

 

Manj poznano pa je delovanje vitamina K, ki igra pomembno vlogo pri ohranjanju zdravih kosti in preprečevanju kalcinacije. Pod izrazom vitamin K razumemo celo vrsto spojin, ki jih vse lahko izpeljemo iz menadiona (vitamin K3), ki je sintetičnega izvora. Naravni obliki sta fitomenadion (K1) in menakinon (K2). Posebnost vitamina K je, da ga poleg vnosa s hrano dobimo tudi z bakterijsko sintezo v prebavnem traktu. Vitamin K1 ima pretežno vlogo pri strjevanju krvi, medtem ko je predvsem K2 pomemben pri tvorbi kostne mase in preprečevanju kalcinacije mehkih tkiv.

 

 

Študije dokazujejo pomembno vlogo vitamina K2. Ključen je predvsem pri izkoristku kalcija, ki ga potrebujemo za gradnjo kosti in zob, elementaren pa je tudi za delovanje srca in ožilja ter prenos živčnih impulzov.

 

Kalcij se s pomočjo tega vitamina v telesu veže samo tam, kjer je to za telo koristno, preprečuje pa njegovo nalaganje v ožilje, hrustanec in mehka tkiva. Zato je izkoristek kalcija v telesu veliko boljši.

 

Brez vitamina K2 se kalcij ne veže pravilno na kosti, nabira se na stenah krvnih žil in jih maši, kar vodi v aterosklerozo in slednja je glavni dejavnik tveganja za srčni infarkt.

 

K2 znižuje holesterol v krvi, kar prispeva k preprečevanju ateroskleroze in zmanjšuje tveganje za koronarno srčno bolezen (pri koronarni srčni bolezni je motena oskrba srčne mišice s krvjo).

 

Vitamin D in K delujeta v tandemu!

 

Vitamin D3 in K2 delujeta sinergično in zagotavljata, da je zaužiti kalcij usmerjen v kosti, kjer pomaga izboljšati kostno gostoto. Za pravilno nalaganje kalcija v tkiva in preprečevanje kalcinacije je torej kombinacija vitamina D3 in K2 ključnega pomena!

 

Vitamina K telo ne more samo sintetizirati, razen manjših količin v prebavilih. Zato ga moramo vnašati s hrano. Vitamin K1 je v zelenolistni zelenjavi, kot so brokoli, ohrovt in špinača. Vendar se iz hrane slabo absorbira – le približno 10%. Naravni vitamin K2 pa se proizvaja med fermentacijo bakterij v živilih, kot je sir. Ta živila vsebujejo relativno majhne količine vitamina K2, kar pomeni, da bi morali zaužiti zelo veliko teh živil. Japonci dobijo veliko K2 z uživanjem tradicionalne jedi natto (na pari obdelana in fermentirana sojina zrna). Prehrana v Evropi pa je precej revnejša s tem vitaminom. Več kot 80% vitamina K v zahodni prehrani predstavlja K1, ne K2. Posledično je pomanjkanje pri Evropejcih zelo pogosto, sploh pri otrocih, ki ne marajo zelenoliste zelenjave in zelenjave nasploh. Recept za zelenjavni sok z veliko vsebnostjo vitamina K najdete tukaj

 

 

Najboljši način za ohranjanje zdravih kosti je uživanje zdrave prehrane, s poudarkom na sveži zelenjavi in polnovrednih živilih. Zelo veliko ga najdemo v temnolistni zelenjavi, na primer v brokoliju in v kodrolistnatem ohrovtu. Novost v Normi so hrustljavi prigrizki Vita Snack. Gre za prave male hranilne "bombice". Za 24g prigrizka z brokolijem se porabi 329 g svežega brokolija. En paketek tako vsebuje 390µg vitamina K!​ 

 

Ena največjih težav, vsaj v našem geografskem pasu, pa je zagotovo tudi pomanjkanje vitamina D. Strokovnjaki ocenjujejo, da gre celo za pandemijo pomanjkanja vitamina D. Zato je priporočljivo, da ob uravnoteženi zdravi prehrani oboje nadomeščamo s prehranskimi dopolnili.

 

V Normi lahko kupite K2+D3 v obliki liposomov, ki bodo prenesli vitamina K2 in D3 naravnost v krvni obtok in v celice. Ali v obliki spreja K2+D3, ki zagotavlja hitro in odlično absorpcijo že skozi sluznico v ustih. 

 

 

Za koga je kombinacija K2+D3 primerna?

 

Za vse, ki želite, da se kalcij nalaga samo tam kjer se mora – v kosteh. Zaradi pogostosti pomanjkanja vitamina D - od jeseni dalje - je praktično primeren za vsakogar. Kombinacija je zaželena za vse, ki želite poskrbeti za zdrave kosti. Pri večini ljudi se nekje po 30. letu starosti prične kostna masa postopoma zmanjševati. Sploh pri ženskah v prvih 10. letih po menopavzi kostna masa upada bistveno hitreje in posledično se pogosto razvije osteoporoza.

 

Dobra novica je, da je K2+D3 Ekolife Natura trenutno v akciji in prav tako druga liposomska prehranska dopolnila Ekolife Natura.

 

Izkoristite akcijo in naredite nekaj za svoje zdravje!

 

Pri dodajanju vitamina K morajo biti pozorni posamezniki, ki jemljejo zdravila prosti strjevanju krvi, saj vpliva na njihovo učinkovitost.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke