Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Waldorfska pedagogika

3.9.2012
Natisni

Vrata šol in vrtcev se po letnem predahu spet na široko odpirajo in sprejemajo vse stare in nove obiskovalce. Mnogo Norminih obiskovalcev živi ali vsaj pozna načela waldorfske pedagogike po Rudolfu Steinerju. Ta je v svetu dobro znana in stara že skoraj sto let. Vsa ta leta neprekinjeno osvaja države po svetu in je danes aktualna bolj kot kdajkoli doslej.

Ime samo izhaja iz imena nekdanje tobačne tovarne Waldorf Astoria v Stutgarttu, kjer je Rudolf Steiner leta 1919 na pobudo direktorja tovarne Emila Molta ustanovil prvo waldorfsko šolo. Direktor je otrokom svojih delavcev želel omogočiti izobraževanje, ki bi jim zagotovilo neodvisno razmišljanje, ustvarjalnost in odgovornost do družbe.

 

 

Waldorfska pedagogika izhaja iz antropozofije, duhovne znanosti, in človeka (otroka) pojmuje kot fizično, duševno in duhovno bitje – ga obravnava celostno. Osnovni principi waldorfske pedagogike so med drugim:

 

  • Podpora in skrb za zdrav in skladen razvoj volje, čutenja in mišljenja.
  • Ozaveščanje pomena zdravega življenjskega sloga in spoštljivega odnosa do narave.
  • Igra, ki v zgodnjem otroštvu spodbuja domišljijo.
  • Fenomenološki pristop k razumevanju sveta in znanosti.
  • Ritem in kontinuiteta v učnem procesu.

 

Waldorfski vrtec

 

Otrok do svojega 7. leta starosti živi v posebnem stanju zavesti: je popolnoma odprt do sveta, ki ga sprejema preko svojih čutil. Ne čuti se ločenega od tega, kar zaznava. Vse, kar vidi, sliši in občuti se neposredno prelije vanj in učinkuje vse do fizičnih organov. V tej starosti še nima sposobnosti distancirati se od okolja. Zato je vse, kar se v njegovi okolici nahaja in dogaja, pomembno za njegov razvoj. V središču waldorfske pedagogike je zato spoštovanje otrokove individualnosti in dostojanstva.

 

Zato vrtec v prvi vrsti ustvarja vzdušje doma in domačnosti. Urejen je preprosto, kjer je večina opreme iz lesa in naravnih materialov. Igrače so oblikovane umetniško, vendar preprosto in niso oblikovane do podrobnosti, tako da spodbujajo otroško domišljijo.

 

 

Glavni načeli waldorfskega vrtca sta vzor in posnemanje ter ritem in ponavljanje. Otrok se skozi posnemanje uči vsega, kar se v njegovem okolju dogaja, vsaka odrasla oseba je otroku vzor. Zato tudi vzgojiteljice v vrtcu vedno opravljajo neka smiselna dela kot so gospodinjska in ročna dela. Ritem in ponavljanje se nanašata na to, da življenje človeka, narave in kozmosa poteka v ritmu. Pri človeku zaznamo ritem že v dihanju in bitju srca. Zato je dnevni ritem oblikovan po načelu vdiha in izdiha, kar otroku daje občutek varnosti.

 

Ena izmed posebnosti, ki je za večino današnjih staršev nesprejemljiva je ta, da waldorfski vrtec otroka ščiti pred pretirano intelektualizacijo. Kar v grobem pomeni le to, da se otroku omogoča doživljanje sveta. Razlaganje, opisovanje, zavestno oblikovanje pojmov, razsojanje namreč spada v kasnejši, šolski čas. Iz tega izhajajo neutemeljeni klišejski argumenti, da so otroci v waldorfskih vrtcih in šolah »oviti v vato«.

 

 

Waldorfska šola

 

Tako kot v vrtcu tudi v šoli celoten učno-vzgojni proces izhaja iz poznavanja in upoštevanja otrokovega duhovnega, duševnega in fizičnega razvoja ter njegovega povezovanja s svetom odraslih in okolja, v katerem biva. In temu primerno so izbrani načini in vsebina poučevanja.

Posebnost waldorfske šole je razredni učitelj. Ta učenca spremlja od prvega do devetega razreda, kar mu daje možnost dobro spoznati vsakega učenca posebej in ga vzpodbujati pri njegovem individualnem razvoju. Prav tako se med njimi zgradi pristen odnos in medsebojno zaupanje. Razredni učitelj poučuje tudi večino predmetov.

 

Naslednja posebnost waldorfske šole je pouk po epohah. To pomeni, da se predmet pri tako imenovani glavni uri ponavlja v tri do štiritedenskem obdobju, kar otroku daje možnost resnične povezave s snovjo. Glavna ura traja dve uri in je na urniku vedno zjutraj, ko je otrok najbolj dojemljiv za sprejemanje in miselne predelave. V kasnejših urah so na vrsti predmeti, ki zahtevajo predvsem vajo (glasba, tuji jeziki, slikarstvo, ročna dela…).

 

 

V waldorfski šoli pedagogi dajejo poudarek umetniškemu načinu poučevanja vseh predmetov, saj je tudi matematika umetnost. Prav tako je v učnem procesu pomembno, da je otroku dovoljeno pozabljati. Otrok ima možnost pridobljeno snov sam urediti in jo prespati. Ker se pri pouku dnevno sprašujejo, kaj so delali včeraj, se s tem krepijo sile pomnjenja in pozabljanja. Nebistveno se tako pozabi, bistveno pa se prikliče nazaj v spomin.

 

Od prvega razreda dalje se poučujeta dva tuja jezika (angleščina in nemščina) in umetniški predmeti (razen oblikovanja z glino in rezbarjenja). Prav tako vsi učenci od prvega razreda dalje igrajo pentatonično flavto, v četrtem razredu pa začnejo s poučevanjem diatonične flavte ter violine. Vsi otroci so vključeni v razredni pevski zbor. Posebnost je tudi učenje ročnih del, ki predvsem krepijo razvijanje ročnih spretnosti, koordinacijo med roko in vidom, zmožnost koncentracije, občutek za lepo ter krepijo otrokovo samozavest.

 

Waldorfska pedagogika je pedagogika za glavo, roke in srce! Rudolf Steiner je kot duhovni vodja in velik človekoljub utrl njeno pot ter poskrbel, da se je utrdila na vseh celinah sveta. Ker je na življenje gledal kot celoto, je vse svoje življenje posvečal področjem, ki tudi sestavljajo življenje. Udejstvoval se je na področjih tehnike in filozofije, umetnosti in medicine, vzgoje in izobraževanja, religije, arhitekture in kmetijstva.

 

 

Prehrana v Waldorfskih vrtcih in šolah temelji na ekološko pridelani hrani in kolikor se le da na hrani iz biodinamičnega kmetovanja (demeter kakovost), saj je prav Rudolf Steiner ustanovitelj tovrstnega kmetovanja. Več o biodinamiki si lahko prebereš tukaj. Norma nudi velik izbor prehrambenih izdelkov v demeter kakvosti.

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke