Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Z zdravimi prijemi nad kandido

3.6.2013
Natisni

Kandida je gliva kvasovka, ki v zelo majhnih količinah živi v naših ustih in v črevesju. Njena naloga je pomoč pri prebavi in absorbciji hranil, če pa se v naših telesih prekomerno razraste, preko sten črevesja prodre v krvni obtok in tam sprošča strupene stranske produkte in povzroča prepustno črevesje.

 

 

Zakaj pride do razraščanja kandide?

Zdrave bakterije v črevesju imajo v normalnem stanju raven kandide pod kontrolo. Ker pa sami vplivamo na raven zdravih in slabih bakterij v našem črevesju si z zakisanjem telesa povzročimo razrast kandide. Razrast kandide lahko povzroči več dejavnikov:

 

 1. prehrana bogata z rafiniranimi ogljikovimi hidrati in sladkorjem (ki prehranjujejo kvasovke)
 2. uživanje večjih količin alkohola
 3. jemanje kontracepcijskih tabletk
 4. stres
 5. antibiotiki, ki so uničili dobre bakterije

 

10 najbolj znanih simptomov kandide:

 • glivične okužbe kože in nohtov
 • občutek utrujenosti in izčrpanosti ali kronična utrujenost
 • prebavne težave kot so napenjanje, zaprtje ali driska
 • avtoimunske bolezni kot so Hashimotov tiroiditis, revmatoidni artritis, ulcerozni kolitis, lupus, psoriaza, sklerodermija ali multipla skleroza
 • težave s koncentracijo, slab spomin, pomanjkanje osredotočenosti, primanjkljaj pozornosti in motnja hiperaktivnosti pri otrocih ter možganska megla
 • težave s kožo, kot so ekcemi, luskavica, koprivnica in izpuščaji
 • razdražljivost, nihanje razpoloženja, anksioznost in depresija
 • vaginalne okužbe, okužbe sečil, rektalna in vaginalna srbečica
 • hude sezonske alergije in srbeča ušesa
 • močna hrepenenja po sladkorjih in rafiniranih ogljikovih hidratih

 

Kako ugotovimo, če je naša kandida ušla izpod nadzora?

Prisotnost prekomerno razraščene kandide lahko ugotovite pri svojem zdravniku ali na bioresonanci. Najlažje pa boste to izvedeli, če boste zjutraj preprosto pljunili v kozarec polne vode.

 

Zjutraj na tešče, še preden si umijete zobe, v prosojen kozarec nalijte vodo in vanj pljunite. Po 15 minutah preverite stanje v kozarcu. Če opazite, da se s površja proti dnu kozarca spuščajo bele nitke ali strune (strings), je to znak, da v vaši slini prevladuje kandida. Morda boste videli tudi »oblačno« slino (cloudy saliva), ki bo potonila na dno ali pa oblačne pike (suspended cloudy specks), ki bodo zgledale kot da visijo v vodi. Tudi to so znaki povečane kadide v telesu.

 

 

 

 

Rezultat bo v vsakem primeru dober. Če v kozarcu niste opazili ničesar, potem imate svojo kandido pod kontrolo. Če pa ste v kozarcu zasledili kaj od napisanega pa ste odkrili vir svojega slabega počutja. To pomeni, da niste senilni, da niste naveličani svojega partnerja, niste leni in niste v klimakteriju, le kandida vam nagaja.

 

Kako se je lotimo?

Učinkovito zdravljenje kandide vključuje ustavljanje kvasnega razraščanja, obnavljanje prijaznih bakterij, ki kvasovke držijo pod kontrolo in zdravljenje črevesja, da kandida ne bo več mogla vstopit v krvni obtok.

 

Preprečevanje razraščanja kandide zahteva predvsem spremembe v prehrani. Iz prehrane je potrebno izločiti ogljikove hidrate, sladkorje, sladkarije, sladice, alkohol in moke. Potrebno je zmanjšati tudi vnos kompleksnih ogljikovih hidratov, kot so žita, fižol, sadje, kruh, testenine in krompir (priporoča se le ena skodelica na dan). Priporočam tudi odstranitev vseh fermentiranih živil. Dieta traja od 3 do 6 mesecev. Ob tem vam svetujem tudi uporabo kapsul Kolorex, ki vsebujejo izvleček rastline horopito, janež in vitamin C. Uživanje kapsul pomaga povečati naravno odpornost, predvsem po terapiji z antibiotiki. Kapsule prav tako pomagajo zmanjšati željo po sladkorju.

 

 

Kapsule Kolorex

 

Zasledili boste mogoče tudi, da nekateri ljudje priporočajo uporabo zelišč, kot je olje origana. Olje origana je lahko zelo učinkovito pri uničevanju kandide, vendar lahko ubije tudi dobre bakterije, zato ga za v tem primeru ne priporočamo.

 

V veliko pomoč v borbi proti kandidi so tudi probiotiki. Vse od 25 pa do 100 milijard enot probiotikov na dan bo pripomoglo k zmanjšanju kadide in vzpostavljanju zdrave črevesne flore.

 

Zdrava črevesna flora je osnova zdravega telesa. Žal pa je tudi zelo občutljiva. Izogibajte se prečičenim sladkorjem in ogljikovim hidratom. Uživajte čim več svežega sadja in zelenjave, pri ogljikovih hidratih posegajte po kompleksnih ogljikovih hidratih, kot so fižol, čičerika, leča in grah. Pri testeninah izbirajte tiste, ki so narejeni iz polnozrnate moke, pri sladicah pa tiste, ki ne vsebujejo sladkorja, ampak so sladkane z agavinim nektarjem. Vse za zdrav način življenja najdete v Normi, predvsem pa še veliko več uporabnih nasvetov in receptov kako si pripraviti zdrave obroke. Vabljeni!

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke