Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Zakaj bi vsi morali vedeti, kaj dobrega nas uči Hipokrat

30.11.2015
Natisni

Ivan Soče, publicist, urednik in predavatelj je za tiste, ki so pripravljeni resnici pogledati v oči ter se resnično spremeniti sebi in drugim v prid, izdal novo knjigo z naslovom Hipokrat je bil kuhar. Z naslovom knjige je Ivan Soče povzel vso vsebino knjige. Ko očeta sodobne medicine poimenuje kuhar, s tem pove, kakšen velik razkorak je farmacevtska medicina, kot jo imenuje sam, naredila od nekdaj do danes. Avtorja omenjne knjige bomo gostili v Normi v Mariboru in v Ljubljani na predstavitvi knjige in diskusiji o njeni vsebini. Več o predstavitvi knjige si lahko preberete na koncu tega članka, mi pa sedaj poglejmo, kaj je srž knjige.

 

 

Hipokrat je bil kuhar

 

Malo nenavaden, provokativen naslov želi opozoriti na dejstvo, da je sodobna farmacevtska medicina svetlobna leta vstran od svojega “očeta”, kot Hipokrata pogosto imenujejo in mu prisegajo.


V svoji knjigi Ivan Soče pravi, da je največja Hipokratova zasluga, njegov zgodovinski prispevek prav v vzpostavitvi medicine, ki ni temeljila na religiji, misticizmu, magiji ali zatekanju k vračem. Pred Hipokratom so verjeli, da bolezni povzročajo zli duhovi, ki so jih odganjali vrači. Sedanja medicina se nekako vrača v predhipokratovsko obdobje, vendar s sodobnim farmacevtskim misticizmom, medicinsko religijo in vrači v belem, ki jih tako ponižno in prestrašeno imenujemo “bogovi v belem”.

Hipokratova medicina je utemeljena na skrbi za človeka – bolnika in ne temelji na zdravljenju posameznih prizadetih organov. Bolj kot diagnoza ga je zanimala prognoza bolezni.

Pri Hipokratu ni bilo posploševanja, ni bilo enakih zdravil za enake bolezni. Vsako zdravilo je bilo prilagojeno konkretnemu bolniku glede na njegovo konstitucijo, temperament, stanje celotnega organizma.

 

Bolezen (z izjemo poškodb) je razumel kot naravni odziv organizma na različna neravnovesja, zato je z naravnimi sredstvi pomagal vzpostaviti zdravo ravnovesje, ko se lahko človek sam pozdravi. Hipokrat je bil zdravnik z izjemno visokimi etičnimi normami. Njegovo osnovno vodilo so bile koristi in dobrobiti bolnika. Njegovo vrhunsko načelo pri zdravljenju je bilo: predvsem ne škoditi (primum non nocere). Ne narediti nič je bilo po Hipokratovem prepričanju tudi zdravilo. Sodobni zdravniki o dietetiki ne vedo veliko, kaj šele, da bi jo uporabljali v prid bolnikov, katerih tudi ne odvračajo od vsega, “kar bi jim utegnilo biti škodljivo in nevarno”. O omadeževanosti in nepoštenosti številnih farmacevtskih zdravnikov je napisanih veliko knjig, spisanih veliko sodnih spisov in tej temi je posvečen dobršen del knjige.

 

Hipokrat je razumel, da je večina bolezni posledica načina življenja, predvsem prehrane. Kdor ne razume hrane, ta ne razume bolezni, je trdil. Njegov nasvet: hrana naj bo vaše zdravilo in vaše zdravilo naj bo hrana je menda ena največkrat citiranih izjav s figo v žepu. Zdravila, ki jih uporabljajo sodobni zdravniki, prihajajo s tekočih trakov v dobiček zagledane farmacevtske industrije, ki ji niso tuje najpodlejše metode zavajanja zdravnikov, bolnikov in državnih regulatorjev. Toda omenjeni nasvet o hrani kot zdravilu je še kako uporaben za nas v vsakdanjem življenju.

 

Soče trdi, da bi se sodobni zdravniki morali odpovedati Hipokratu (on se jim ne more) in kot svojega “očeta” slaviti nekega drugega Grka, ki je živel približno 700 let kasneje. Za razliko od Hipokrata, ki je zagovarjal individualno obravnavo vsakega posameznega bolnika, je bil ta gospod prepričan, da je treba pripraviti zdravilo v natančnih odmerkih, ki bi vedno enako delovalo pri različnih bolnikih. Pripravljal je zapleteno sestavljena zdravila, pripravljena po natančnih recepturah po načelu, da zdravilo deluje proti bolezni. Postavil je temelje sodobne alopatske medicine. Njegovo zdravilo teriak je sestavljalo 70 različnih substanc in se je uporabljalo celo do 18. stoletja. Temu gospodu je bilo ime Galen in v njegovo čast se farmacevtski obrati po vsem svetu, v katerih proizvajajo zdravila v manjših serijah, imenujejo – galenski laboratoriji. Prav iz galenskih laboratorijev so zrasle velike farmacevtske multinacionalke.

 

Dosledno zgodovinskemu izročilu bi bilo, da bi današnji zdravniki za svojega “očeta” vzeli Galena, medtem ko bi Hipokrata prevzeli zdravojedski kuharji, ki bi prisegali, da bodo dietična načela po svoji vesti in vednosti uporabljali v prid ljudi ter odvračali od njih vse, kar bi jim utegnilo biti škodljivo in nevarno, kar pomeni, da ne bi pripravljali hrane, ki bi utegnila biti škodljiva in nevarna.

 

Knjiga Hipokrat je bil kuhar

 

Vabljeni na predstavitev knjige

 

Če berete ta nasvet, pomeni, da vas zdravje zanima in interes je pomemben prvi korak k spremembam.  Na predstavitvi knjige boste spoznali usodno razliko med zdravjem in zdravljenjem, med skrbjo za zdravje in skrbjo za bolezen, med tistim, kar zdravstveni sistem za vas lahko stori, in tistim, kar lahko naredite sami.

 

Vabljeni na predstavitev knjige z avtorjem Ivanom Sočetom, ki bo:

 

  • V Normi v Mariboru (Žolgarjeva ulica 18), v sredo, 9.12.2015 ob 19.00.

Obvezna predhodna prijava za Maribor na norma@norma.si ali 02/320 40 22.

 

  • V Normi v Ljubljani (Gosposvetska cesta 6), v četrtek, 10.12.2015 ob 18.30.

Obvezna predhodna prijava za Ljubljano na norma-lj@norma.si ali 0590/ 45 500.

 

Še nekaj o vsebini knjige in temah našega pogovora:

  • Kaj so resnični vzroki bolezni, kako bolezni lahko sami preprečimo, ustavimo napredovanje in celo pozdravimo.
  • Osupljivi dokazi o neučinkovitosti sodobne in alternativne medicine.
  • Strašljivi dokazi o farmacevtskih, medicinskih in prehranskih lažeh in prevarah.
  • Zakaj zdravje in srečo zaupamo tistim, ki skrbijo za svoje dobičke.
  • Katere so večne resnice za doseganje odličnega telesnega in duševnega zdravja.

 

Vljudno vabljeni na predstavitev knjige, ki vam bo odprla oči.

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke