Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Zakaj jesti z rokami?

27.8.2012
Natisni

Indijci hrano jedo z rokami, pravzaprav z desno roko, saj se leva roka šteje za nečisto, ker jo uporabljamo kadar gremo na stranišče. Zanimivo je tudi, da vsi otroci jedo z rokami. Si predstavljate kako smešno se jim mora zdeti, ko jim v roke damo vilice in nož?

 

 

 

 

 

V Indiji ljudje obravnavajo hrano enako kot boga, saj nam daje življenje. Molijo pred jedjo, hrane se dotikajo z rokami (da nanjo prenesejo toploto svojega telesa) in pri tem občutijo teksturo in temperaturo hrane - vse to ustvarja bližino in vez s hrano. To spoštovanje in bližina s hrano pomagata pri boljši prebavi, hkrati pa ob tem začutimo tudi večje duševno zadovoljstvo.  Ob koncu obroka se Indijci zahvalijo kuharju, ki je postregel hrano in bogu, ki jim je dal čutila, da v hrani uživajo.

  

Prehranjevanje z rokami se zahodnjakom morda zdi barbarsko in necivilizirano, ko pa se znebimo vseh predsodkov in pristranosti, lahko ugotovimo, da prehranjevanje z rokami dejansko prinaša pomembne koristi in da ne gre le za kulturno navado.

 

Najpogosteje slišana korist je, da z rokami preverimo temperaturo hrane preden jo damo v usta in s tem preprečimo opekline zaradi prevroče hrane, obstaja pa še nekaj zanimivih razlogov zakaj jesti z rokami…

 

Ko z rokami občutimo svojo hrano, občutek pošlje sporočilo želodcu, da prihaja hrana. Roke postanejo podaljšek prebavnega sistema. Milijoni živčnih končičev v prstih prenašajo sporočila o tem kaj boste pojedli, vključno s temperaturo hrane, stopnjo začinjenosti in tako dalje in to pripravi vaš želodec na prebavo. Prijemanje hrane sprošča prebavne sokove in encime.

 

 

 

 

 

Številni strokovnjaki so že opozorili na pomen sproščenosti in »prisotnosti« pri obrokih. Mirno stanje zavedanja omogoča optimalno prebavo in pomaga, da se ne prenajedamo. Prehranjevanje z vilicami in nožem lahko postane mehanično, sploh, če jeste pred televizorjem. Zagotovo se boste s hrano počutili bolj povezani, če boste jedli z rokami.

 

Prehranjevanje z rokami vključuje vse čute. Vonj pripravljene hrane napolni vaš dom. Hrana izgleda odlično. Ko ugriznete v hrano zaslišite kako hrustljava je. In seveda, hrana je zelo okusna. Kar se tiče občutka pa ste omejeni le na teksturo, ki jo doživite v ustih. Pa ste res? Prehranjevanje z rokami dodaja otipljivo dimenzijo obroku in tako vključuje vse čute. Vsak prst s katerim se dotaknete hrane je pomemben. En prst poveča metabolizem, drugi izboljša okus, tretji je zadolžen za boljšo prebavo, četrti pomaga, da ne dobimo razjed in tako dalje.

 

Obstaja pa še ena korist: ENERGIJSKA

 

Ko hrana potuje preko naših rok je deležna energijskega čiščenja, podobnega tistemu, ko ljudje polagajo dlani nad hrano.

 

Energijsko čiščenje hrane je zelo pomembno. Kot vsi drugi materiali, tudi hrana vsrka energijo ljudi preko katerih se je prenesla: proizvajalca, prodajalca na trgu, kuharja in natakarja. Seveda, vsi ti ljudje nosijo svoj nakopičen duševni naboj (negativni in pozitivni), energijsko izražen v bolečini, jezi, občutkih, čustvih, mislih, vtisih, vzorcih obnašanja in navadah. Energijsko čiščenje živil zagotavlja, da večina teh virov energije ne bo prodrla v vaše telo in s tem vplivala na vaše notranje stanje.

 

Poskusite jesti z rokami in mi sporočite kako ste se ob tem počutili. Morda že veste, da je jabolko veliko bolj okusno če vanj neposredno ugriznete, kot pa če ga režete z nožem. V domačem okolju poskušam čim več obrokov pojesti samo z rokami – in povem vam, hrana je bolj slastna! :-)

 

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke