Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Zakaj RES NE piti gaziranih pijač

1.8.2012
Natisni

V vročih poletnih dneh se v našem hladilniku znajde tudi kakšna gazirana pijača, ki postrežena z ledom obljublja pravo osvežitev in odžejanje. Ker mi je mar za vaše zdravje, v nadaljevanju predstavljam 10 razlogov zakaj bi se morali odreči takšni osvežitvi in si namesto tega privoščili kar kozarec dobre stare vode :-)

 

 

 

 

 

1.  Gazirane pijače iz telesa kradejo vodo. Delujejo zelo podobno kot diuretik, ki telesu odvzame več vode kot mu je zagotavlja. Telo porabi zelo velike količine vode samo za to, da predela visoko stopnjo sladkorja v gaziranih pijačah. Da bi lahko nadomestili vodo, ki jo izgubite z gaziranimi pijačami, bi morali spiti 8-12 kozarcev vode za vsak kozarec popite gazirane pijače!

 

2.  Gazirane pijače nikoli ne odžejajo in zagotovo ne zadovoljijo potreb vašega telesa po vodi. Pitje gaziranih pijač lahko povzroči kronično celično dehidracijo, ki vaše telo slabi na celičnem nivoju. To pa lahko vodi v oslabljen imunski sistem in številne druge bolezni.

 

3.  Visoka stopnja fosfatov v gaziranih pijačah je kriva za izgubo pomembnih mineralov iz telesa. Gazirane pijače so narejene iz prečiščene vode, ki črpa pomembne minerale iz telesa. Hudo pomanjkanje mineralov lahko povzroči srčne bolezni (zaradi pomanjkanja magnezija), osteoporozo (zaradi pomanjkanja kalcija) in mnoge druge bolezni. Večina vitaminov ne more opravljati svoje funkcije v telesu brez prisotnosti mineralov.

 

Povečana poraba gaziranih pijač pomembno prispeva k osteoporozi. Že dolgo obstaja sum, da gazirane pijače povzročajo nižjo raven kalcija in višjo raven fosfatov v krvi. Kadar je v krvi raven fosforja veliko večja od ravni kalcija, začne telo kalcij črpati iz kosti. V gaziranih pijačah kot so Coca-Cola in Pepsi je vsebnost fosfatov zelo visoka, vsebujejo pa skoraj nič kalcija.

 

Takšna situacija v končni fazi pripelje do slabe mineralizacije kosti, kar pojasnjuje večje tveganje za zlome kosti pri otrocih, ki uživajo veliko gaziranih pijač.

 

4.  Gazirane pijače lahko odstranijo rjo iz avtomobilskega odbijača ali drugih kovinskih površin. Predstavljajte si, kaj počne v vašem prebavnem traktu ali drugje v telesu.

 

5.  Visoke količine sladkorja v gaziranih pijačah trebušno slinavko silijo v proizvodnjo velikih količin inzulina, kar vodi do »sesutja sladkorja«. Kronično poviševanje in padanje sladkorja in inzulina lahko privede do sladkorne in drugih bolezni. To je še posebej nevarno pri rastočih otrocih, saj lahko privede do vseživljenjskih zdravstvenih težav.

 

6.  Gazirane pijače hudo motijo prebavo. Kofein in visoke količine sladkorja ustavijo prebavni proces. To pomeni, da vaše telo iz zaužite hrane ne bo moglo pridobiti hranilnih snovi, tudi če ste jedli pred nekaj urami. Če gazirane pijače zaužijete s pomfrijem, lahko traja nekaj TEDNOV, da ga prebavite, zato verjetno ne obstaja nič slabšega kar bi človek lahko dal v svoje telo.

 

7.  Gazirane pijače vsebujejo aspartam, ki je povezan z depresijo, nespečnostjo, nevrološkimi boleznimi in celo vrsto drugih bolezni. Aspartam je vsebovan v mnogih dietnih gaziranih pijačah in uživanje v velikih količinah lahko prispeva k razvoju možganskih tumorjev. Aspartam vsebuje metil ali lesni alkohol, ki lahko vpliva na razvoj možganov zarodka.

 

V letu 2006 objavljena norveška raziskava je razkrila, da imajo ljudje, ki na dan spijejo vsaj dve gazirani pijači ali več, 90 % večjo možnost za nastanek raka na trebušni slinavki v primerjavi s tistimi, ki jih nikoli niso pili.

 

8.  Gazirane pijače so zelo kisle: tako zelo, da lahko razžrejo aluminijasto pločevinko, kar povzroči, da se aluminij začne sproščati v pijačo. Obdukcija bolnikov z Alzheimerjevo boleznijo je pokazala, da imajo vsi v možganih visoko raven aluminija. Težke kovine v telesu lahko pivedejo do mnogih nevroloških in drugih bolezni.

 

 

Gazirane pijače lahko ražrejo pločevinko in

povzročijo sproščanje aluminija v pijačo

 

 

9.  Gazirane pijače so res zelo kisle: naravno pH stanje našega organizma je okoli 7,0. Gazirane pijače pa imajo pH okrog 2,5, kar pomeni, da v svoje telo vnašate nekaj bistveno bolj kislega kot je vaše telo samo. Vse bolezni uspevajo v kislem okolju. Gazirane pijače in druga hrana z nizkim pH-jem deponirajo kisle odpadke v telesu, ki se v daljšem obdobju nabirajo v sklepih in okoli organov. Tako je na primer pH bolnika z rakom ali artritisom vedno nizek. Bolj kot je oseba bolna, nižji je pH telesa.

 

10.  Gazirane pijače so ena najslabših stvari, ki jih lahko daste v svoje telo. Sploh ne pomišljajte na požirek gazirane pijače, kadar imate prehlad, gripo ali kaj hujšega, saj boste s tem telesu dodatno otežili zdravljenje. Ženske, ki na dan spijejo samo kozarec gazirane pijače s kofeinom, so bolj nagnjene k PMS-u in večja kot je količina kofeina, hujši so simptomi PMS-a.

 

Pijte čisto, neoporečno vodo ali jo pomešajte z naravnimi sokovi. V tem letnem času lahko zares veliko sadja posočite in vaše telo vam bo to 1000 krat povrnilo, v dobrem! Na zdravje :-)  

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke