Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Zdravilna moč barv

2.4.2012
Natisni

Barve so že od nekdaj igrale pomembno vlogo pri vzpostavljanju posebnega razpoloženja ali stanja duha. Barve vplivajo na posameznikove občutke, razpoloženje, čustva in tudi na vaše zdravje.

 

 

Barve so določene valovne dolžine elektromagnetne energije, ki jih vidijo naše oči. Barva, ki jo vidimo, je del vidnega spektra, ki se odbija od posameznega predmeta.

 

Vemo, da ko se vse barve združijo, nastane bela svetloba. Zato delo z belo svetlobo prinaša popolnost, enost oziroma zvezo vseh dopolnilnih delov.

 

Barve vplivajo na nas na različne načine:

 • Barve so eden od jezikov duše (spomnimo se na občutke, ki jih doživljamo ob pogledu na čudovito sliko).
 • Barve vplivajo na naše razpoloženje in čustva.
 • Uporaba in izogibanje določenim barvam je način osebnega izražanja; z barvami osvetljujemo svojo osebnost.
 • Barve vplivajo na naš način dojemanja (barve lahko prostor vizualno povečajo ali pomanjšajo).
 • Barve imajo simbolni pomen, ki ga naša podzavest takoj prepozna. Res pa je, da ne pomenijo vse barve isto za vse ljudi in kulture.
 • Barve vplivajo na pretok in količino energije v našem telesu.
 • Barve sporočajo o biološki privlačnosti in spolni razpoložljivosti.

 

Preden se lotite preučevanja barv in njihovih zdravilnih posledic, morate najprej razumeti zelo pomemben koncept: vzrok in posledico. Resnično zdravljenje se prične, ko je vzrok stanja ali bolezni prepoznan in transformiran. Če zdravljenje ne preseže zgolj olajšanja ali zamaskiranja simptomov, se bo sčasoma tisto kar je prineslo potrebo po zdravljenju ponovno pojavilo in se manifestiralo v telesu v takšni ali drugačni obliki. Zdraviti moramo torej vzrok in ne njegovih posledic.

 

Telo je zunanji izraz tistega kar se odvija v mislih, duši (podzavesti), in duhu (superzavesti) posameznika. Tako vsaka tehnika zdravljenja, ki se ukvarja s fizičnim telesom in energijskim poljem posameznika, skuša doseči eno: telo ponovno oživeti z dodatnim dvigom energije. Ta dodaten dvig energije nato omogoča, da se poveča samozdravilna moč posameznika.

 

 

Ko imamo slednje v mislih, si lahko pogledamo kako lahko barve pomagajo ponovno oživeti utrujeno ali obolelo telo. Zdravljenje z barvami – kromoterapija – se lahko izvaja na več načinov. V stari davnini so gradili velike barvne dvorane, v katere so vstopali posamezniki in se nato kopali v luči, ki se je filtrirala preko različnih barvnih steklenih plošč ali oken.

 

Zdravljenje z barvami lahko poteka tako, da sedite pod svetilko, ki oddaja različne barve, lahko pa barvni žarek usmerite samo v del svojega telesa s pomočjo barvnih laserjev. Obstajajo svetilke, ki razsvetljijo celotno sobo ali pa samo del vašega telesa. Lahko uporabite terapije z barvnimi olji ali kopelmi, nosite določene barve oblačil ali pa z določeno barvo pobarvate stene v stanovanju. Najbolj priljubljen način barvne terapije je, da si nadenete očala z barvnimi lečami in tako svet gledate skozi rožnato, rumeno, vijolično zeleno ali skozi katerokoli drugo barvo.

 

 

Energijski (duhovni) zdravilci pogosto dopolnjujejo svoje terapije z zdravljenjem s pomočjo barv. Ko položijo svoje roke na pacienta, s pomočjo misli v njegovo auro in telo usmerjajo žarke posebnih barv. Pogosto se uporablja barva, ki se je razvila v superzavesti zdravilca.

 

Zdravljenje z barvami deluje na principu ravnovesja: dovajamo energijo, ki osebi primanjkuje ali uporabljamo barvo, ki je v nasprotju z barvo, ki je ima oseba preveč.

 

 

Knjige, ki jih svetujemo na to temo so:

 1. Vollmar, Klausbernd. 1997. Barve in njihova naravna zdravilna moč : kako zaznamo učinek barv na naše življenje, uporabimo njihovo moč ter spodbudimo življenjsko energijo. Ljubljana: Domus.
 2. Andrews, Ted. 2003. Kako zdravimo z barvami. Ljubljana: Ara.
 3. Graham, Helen. 1998. Zdravljenje z barvami. Ljubljana: Mladinska knjiga.
 4. Merivale, Philippa. 2007. Colour works = Zdravilna moč barv. Ljubljana: Star Elysium.
 5. Lilly, Simon in Lilly, Sue. 2004. The power of colour and colour healing : harness the transforming powers of light and colour for health and well-being. London: Southwater
 6. Ritberger, Carol. 2007. Kakšne barve je vaša osebnost? : rdeča, oranžna, rumena, zelena. Ljubljana: Karantanija.
Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke