Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Bio pralni oreščki uspešno nadomeščajo detergente

26.10.2010
Natisni

 

 

 

     

 

 

 Pralni oreščki uspešno nadomeščajo detergente

 

Drevo pralnega oreščka raste v predelih severne Indije in Nepala, kjer ljudje oreščke že stoletja uporabljajo kot sredstvo za pranje perila ali kot samostojno čistilo.

Oreščki so primerni za uporabo šele po 10-ih letih rasti, saj se pod  lupinico v tem času ustvari do 15% saponina.

Saponin rastline proizvajajo kot zaščito pred napadi škodljivcev, za človeka pa saponin pomeni učinkovito sredstvo z visoko sposobnostjo čiščenja, ki je hkrati tudi hipoalergeno in biorazgradljivo.

Pralni oreščki so idealni za pranje perila v pralnem stroju. Ko pridejo v kontakt z vodo, ustvarijo milnico, ki pa se le rahlo peni. Ta naravna milnica pa se lahko uporablja tudi kot univerzalno čistilo v gospodinjstvu oziroma za umivanje las in telesa.

Za vsako strojno pranje potrebujetmo približno 4-5 pralnih oreščkov, ki se zavežejo v bombažno ali laneno vrečko ter položijo v boben k perilu. Pralne oreške je mogoče uporabiti približno 5 do 6-krat. Po uporabi jih lahko odložimo tudi na domač kompost, saj so, kot že rečeno, 100% biorazgradljivi.

 

Milnica pralnih oreščkov je brez vonja, zato lahko po potrebi dodamo pred pranjem  tudi kapljico ali dve eteričnega olja, poljubnega vonja.

 

Pralne oreščke lahko uporabljamo pri vseh temperaturah in za vse vrste vlaken (tudi volno in svilo). Pralni oreščki še posebej dobro delujejo na barvno perilo, saj ohranjajo svežino barv. V primeru pranja belega perila pripročamo uporabo naravnega in za rastline nevtralnega sredstva za beljenje (soda), sicer se lahko perilo sčasoma obarva sivo. Uporaba mehčalca ni potrebna, saj pralni oreščki ohranjajo perilo mehko in prijetno na otip.

Kapljanje eteričnega olja na vrečko s pralnimi oreščki ni priporočljivo, saj bi voda tako odplaknila ves vonj.

 

Kako lahko spremenimo oreške v prah ali tekočo milnico?

 

PRAH

Oreščke lahko z mlinčkom (tudi kavnim, če drugega nimamo pri roki) zmeljemo v prah, ki ima enak učinek kot celi pralni oreščki. Prah shranimo v zračno nepropustni posodi na hladnejšem mestu.

 

TEKOČINA

12 – 15 oreščkov skuhamo v 6-ih lončkih vode. Voda z oreščki naj počasi vre približno eno uro. Ko bodo oreščki vidno obledeli ali posiveli pomeni, da je izločanje milnice končano. Tekočino ohladimo, nalijemo v zračno neprospustne steklenice ali posode  in shranimo v hladnejšem prostoru. Ker je tako pridobljena milnica naravna in brez konzervansov, jo je priporočljivo porabiti v 7-ih dneh.

 

 

Kako lahko pralne oreščke še uporabimo?

 

-          Univerzalno čiščenje – pralno tekočino lahko nalijemo v steklenico z razpršilom in jo koristimo pri univerzalnem čiščenju zunaj in znotraj hiše.

-          Čiščenje stekel – v steklenico z razpršilom nalijemo 250 ml vode, 3 žlice pralne tekočine in 3 žlice kisa.

-          Pomivalni stroj – v dozirnico nalijemo 3 žlice pralne tekočine in 3 žlice kisa za sijaj posode.

-          Čiščenje nakita – nakit položimo za nekaj časa v pralno tekočino ter ga z meho krpico podrgnemo, da odstranimo nečistoče.

-          Šampon za lase – pralno tekočino lahko uporabimo kot naravno nadomestilo za šampon.

-          Domače živali – pralna tekočina je prav tako primerna za šamponiranje domačih živali.

-          Repelent – žličko pralne tekočine podrgnemo med dlanmi ter si namažemo izpostavljene dele telesa. Pralni oreščki so naravna zaščita pred piki insektov. Zaščito lahko tudi dojenčke in majhne otroke.

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke