Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Aronija - bogastvo v malem

28.2.2011
Natisni

Aronija kot grm

Aronija je grm, ki zraste do 2 metra visoko. Plodovi imajo intenzivno rdečo ali temno vijolično barvo imajo sladko-kislo aromo, po zunanjosti pa spominjajo na borovnice.

V naravi raste aronija največkrat v vlažnih gozdovih in močvirjih. Zaradi visoke odpornosti na mraz, saj prenese zimsko temperaturo celo do -47°C, aronijo mnogi imenujejo tudi »Sibirska borovnica« zato so jo zasadili v Rusiji, na Finskem in na Švedskem. Prav tako je rastlina odporna na sušo, škodljivce, onesnaženje in bolezni.

 

 

 

Bogastvo v malem

Aronija je pravo bogastvo vitaminov in mineralov. Izpostaviti je treba predvsem vitamin P, ki spodbuja pravilno delovanje in absorpcijo vitamina C, ohranja vezivno tkivo, skrbi za dobro prepustnost kapilar in krepi kapilarne stene. Zanemariti ne smemo niti zadostne vsebnosti vitaminov A, B, C in E. V malih jagodah najdemo tudi veliko kalcija, kalija, mangana, joda, fosforja in železa.

Poleg tega vsebuje veliko antioksidantov, ki ščitijo pred rakom in drugimi poškodbami tkiva zaradi prostih radikalov. Predvsem zaradi slednjega narašča tudi povpraševanje po aroniji. Klinične študije so namreč pokazale, da varuje pred rakovo razrastjo tkiva, kakor tudi zaustavlja razvoj rakavih celic. Zavirajo tudi procese staranja in izboljšujejo dolgoročni spomin.

V plodovih aronije najdemo vitamina A in C, vitamine skupine B in vitamin E, najbolj v oči pa bode po izjemni vsebnosti vitamina P oz. flavonoidih. Glavna odlika flavonoidov je, da varujejo vitamin C pred razpadom in krepijo njegovo učinkovanje.

 

Aronija zdravi

Aronija pomaga pri:

 • otroških boleznih,
 • boleznih jeter in žolča,
 • želodčnih težavah,
 • alergijah,
 • kožnih boleznih
 • reguliranju krvnega pritiska
 • slabokrvnosti,
 • prebavnih težavah,
 • migrenah,
 • povišanem sladkorju,
 • zaradi vsebnosti antioksidantov je sadež primeren tudi za blažitev stresa in kronične utrujenosti.

Zanimiv je podatek, da so aronijo uporabljali za blaženje zdravstvenih težav, ki jih je povzročila radioaktivnost po jedrski katastrofi leta 1986 v Černobilu.

 

Sadeži aronije so zaradi prijetnega okusa primerni tudi za marmelade in džeme, posušene aronije pa so zdrav prigrizek za malico ali kot dodatek k pecivom, pitam, mafinom.

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke