Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Zdravilne buče in semena

4.11.2010
Natisni

 

  

 

 

Koristnost buč

Jesen je čas za pobiranje buč in pripravljanje slastnih obrokov, vse od kosil do sladic. Buče pa lahko ob pravilnem skladiščenju v kleti zdržijo tudi vse tja do pomladi, zato so dobrodošle na naših jedilnikih čez vso zimo.

Bučno meso je izjemno bogato z vodo in vlakninami ter pospešuje prebavo. Pri tem pa veže in izloča strupene snovi in maščobe iz telesa. Na ta način buča izpira telo, uravnava količino vode v tkivih in pomaga pri hujšanju.

 

Načinov, kako pripraviti buče je prav toliko, kot je dežel, v katerih rastejo. Konec koncev označuje ime buče celotno družino rastlin – od ogromnih buč do najmanjših bučk. Najpomembnejša razlika med njimi je v debelini kože oziroma lupine. Poletne buče imajo tanjšo kožico, ki jo običajno tudi pojemo. So tudi prej skuhane kot zimske buče, katerih debelo lupino in trda semena pred kuhanjem odstranimo. Peške lahko tudi sami popražimo ali posušimo, saj je vsaka zase namreč majhen biološki zaklad.

 

Bučna semena

Kdor želi ostati čil, vitek in mlad, naj poskusi z bučnimi semeni, saj ploščata majhna semena vsebujejo skoraj vse mikroelemente in vitamine. Prgišče semen v avtu, za pisalno mizo ali popoldne pred televizorjem je priporočljivo še iz enega razloga: ta majhna semena so nabita z beljakovinami, visokovrednimi maščobnimi kislinami ter pomlajevalnimi nukleinskimi kislinami. Bučne peške nas nasitijo prav toliko kot rebrce čokolade, vendar so – tako je izračunal nek biokemik – natančno 14.470-krat bolj zdrave.

 

Priprava buč

Iz mesa buč lahko skuhamo kremne juhe, napolnimo raviole, pripravimo indijske karije ali enolončnice, na mehiški način skuhamo s čilijem, bučo v obliki pireja začinimo s česnom ali ingverjem, kot narastek s kokosovo moko ali v pečici gratinirane s čebulo.

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke