Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Čas za trobentice...in alergije!

29.4.2013
Natisni

Pomlad je že krepko prebujena. Vse pogostejši in toplejši sončni žarki nas navdajajo s pozitivno energijo, optimizmom in vlivajo novih moči za vsakodnevne izzive, preizkušnje, ki nam jih narekujejo sedanji tempo in stil življenja. Postajamo bolj veseli, razigrani, in mogoče celo zaljubljeni. Vendar je to tudi čas, ki marsikomu povzroča različne nevšečnosti. Govora je seveda o alergijah, katere prizadenejo vedno večje število ljudi. Da bi le-te čimbolj omilili, če ne celo odpravili, si poglejmo nekaj dejstev in nasvetov povezanih z njimi.

 

 

Seneni nahod, sezonski alergijski nahod ali alergijski rinitis. To so tri imena za najpogostejšo bolezen sodobnega sveta. Za njo oboleva že vsak 5 prebivalec razvitih držav. Vsako leto ob istem času, večinoma spomladi in v poletnih mesecih, se pojavijo naslednji simptomi:

 

·        srbeč in zamašen nos,

·        obilen voden izcedek,

·        kihanje,

·        srbeče in solzne oči,

·        težave pri dihanju,

·        vnetje očesnih veznic.

 

Seneni nahod povzročajo poleg travnega prahu še prah dreves, grmov in zelišč.

 

Uradna medicina se pri zdravljenju alergij zanaša na uporaba antihistaminikov. Čeprav so zdravila ponavadi učinkovita, imajo tudi veliko nezaželenih stranskih učinkov kot so; zaspanost, slabost in oslabljen imunski sistem. Ob daljši uporabi, pa lahko postanejo neučinkovita.

 

 

Kako nam lahko pomaga narava?

 

 

Poiščimo alergene

 

Pri navadnih alergijah ni nujno, da nam napravijo v zdravniški ordinaciji drag test alergij. Vzemimo zanesljiv koledar o pojavljanju cvetnega prahu in opazujmo svoje simptome. Če smo ugotovili, kateri cvetni prah je kriv za naše težave, bomo naslednje leto lahko pravočasno ukrepali. Najbolje je, da vodimo natančen dnevnik alergij.

 

 

Spirajmo nos s hladno vodo

 

Spiranje lajša draženje nosne sluznice, odplakne pa tudi precej cvetnega prahu.

 

 

Spirajmo nos s soljo

 

To naravno tehniko so poznali in s pridom uporabljali že v antiki. Dnevno je namreč vsak od nas izpostavljen raznim alergenom  (hišni prah, cvetni prah, dlake živali, pršice ipd.), umazaniji in drobnim delcem v zraku, mikrobom, smogu, ki izsušujejo nosno sluznico in povzročajo, da se umazanija v nosu sprijema in otežuje dihanje. Nabiranje tovrstnega »odpada« v nosu zmanjšuje nosne funkcije, povečuje možnosti za infekcije in velikokrat povzroči tudi akutna sinusna obolenja.

Izpiranje nosu s solno raztopino pa deluje preventivno: sproti čisti nosno sluznico in jo varuje pred izsušitvijo, odstranjuje »odpad« iz nosu, odpira sinuse.

Na ta način izpiranje s soljo učinkovito pomaga tudi pri alergijah, prehladih in kar je najpomembneje – je naravno zdravilo, brez kemikalij, ki ga lahko venomer koristimo.Aloe vera

 

Gel aloe vere ali ohlajene vrečke kamiličnega čaja položite na oči. To bo omililo srbeče in razdražene oči.

 

 

Primerna prehrana

 

Veliko simptomov senenega nahoda olajša pravilna prehrana. V jedilnik vključite naslednja živila:

 

·        Česen  pomaga zmanjšati izločanje nosne sluznice. Pojejte en strok na dan. Lahko ga nasekljate in vmešate v že pripravljeno hrano.

 

·        Živila bogata z beta karotenom, kot so rdeče in oranžno sadje ter zelenjava.

 

·        Temno zelena živila so koristna, saj pomagajo izločati toksine iz telesa. Morske alge so še posebej koristne zaradi njihove visoke vsebnosti mineralov.

 

 

Aromaterapija

 

Preizkusite tradicionalna eterična olja, kot sta kamilica in sivka.

 

 

Ajurveda

 

Ajurveda nam ponuja veliko načinov za izboljšanje  počutje vseh tistih, ki trpijo za senenim nahodom:

 

·        Uživanje kuhane in lahko prebavljive hrane, pitje mleka le v manjših količinah,  izogibanje pšeničnim jedem.

 

·        Uživanje ekološko pridelanega sadja in zelenjave.  Predvsem;  pomaranč, redkve, paprike in česna.

 

·        Pitje zeliščnih čajev, ki vsebujejo ingver, kumino in cimet;  5-6 skodelic na dan.

 

·        Uporaba mandljevega, kokosovega ali sezamovega olja, ki se v tanki plasti nanese okrog nosu in nežno vtre v kožo.

 

·        Izogibanje zamrznjeni hrani in ledeno hladnim pijačam; vključno z alkoholom.

 

 

S kolostrumom nad spomladanske alergije

 

Kolostrum pomaga krepiti imunski sistem in ga po drugi strani umirja, kar je dobrodošlo pri alergijah in avtoimunih boleznih. Po besedah doktorja veterinarske medicine in doktorja medicinskih znanosti s področja imunologije  Tadeja Malovrha: '' V času spomladanskih alergij prehranska dopolnila na osnovi kolostruma, ki vsebujejo tudi takšne elemente, ki vplivajo na naš imunski sistem, igrajo pomembno vlogo pri problemih senenega nahoda in podobnih nevšečnostih.'' 

 

 

Kaj razumemo pod pojmom kolostrum in čemu je tako koristen za naše telo?

 

Pri alergijah je udeležen imunski sistem. Reakcija imunskega sistema na nekaj, kar povzroča alergijo (alergen), je običajna reakcija imunskega sistema, samo da se pojavi na nepravem mestu, ob nepravem času in s preveliko intenzivnostjo. Kolostrum vsebuje biološko aktivne faktorje, med katerimi nekateri tudi umirjajo preveč aktiven obrambni sistem. Takšen vpliv na imunski sistem lahko izkoristimo pri alergijskih reakcijah. Lahko ga uživamo vsi, tako odrasli kot tudi otroci.

 

 

Že drži, da alergije povzročajo precejšnje nevšečnosti, vendar kljub temu ne dopustite, da omajajo vašo kakovost življenja. S premišljenim načinom zdravljenja in izogibanjem alergenom boste naredili veliko. Hkrati pazite na zdravo prehrano, uživajte dovolj tekočine, ne pozabite na športne aktivnosti in pa seveda na spanec. Pomlad naj mineva v znamenju smeha, sreče, lahkotnosti in zadovoljstva.

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke