Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Eko poroka leta

3.5.2011
Natisni

Poročna slovesnost, veselje, rajanje, ljubezen, ... in okolje?

 

Pa bomo še mi kaj povedali o poroki leta, vendar iz malo drugačnega zornega kota: usodni da sta si prejšnji teden dahnila princ William in Kate Middleton. Angleška kraljeva družina slovi po svojem življenjskem slogu, predanem zgodovini in tradiciji, a ko gre za eko način življenja, popolnoma sledi sodobnim trendom. 

 

In tako je celotna poročna slovesnost potekala s pridihom zelenega in okolju prijaznega. Ves na poroki porabljen papir je bil recikliran in tudi vsi odri ter šotori so bili izdelani iz okolju prijaznih materialov. Postrežena je bila lokalna in na ekološki način pridelana hrana in takšna je bila tudi poročna torta. Vso cvetje je bilo sezonsko in Kate je nosila poročno obleko iz  ekoloških materialov, mladi par pa je izrazil tudi željo, da gostje darujejo v dobrodelne namene namesto v nakup poročnih daril. Zelo si želim, da bodo okolju prijazne odločitve Williama in Kate navdihnile tudi druge.

 

 

Si tudi vi zase ali za svoje otroke želite takšno malo drugačno poroko, ki bo okolju prijazna? Potem preberite nekaj preprostih nasvetov, kako temu edinstvenemu dogodku dodati pridih zelenega.

 

Izbira krajevnih prodajalcev je odličen način za ohranjanje nizkih emisij prevoza. Namesto, da se povabljeni gostje pripeljejo na poroko vsak v svojem jeklenem konjičku, lahko organizirate skupen prevoz vseh gostov do kraja poroke in nazaj. Na tak način lahko vsi prihranijo veliko goriva, zraven tega pa poskrbite še za varnost vseh tistih, ki na ta veseli dogodek pogledajo malo globje v kozarec. 

 

 

Tudi pri izbiri prstanov lahko poskrbite, da bodo le-ti izbrani okolju kar najbolj prijazno in seveda vam drago. Draguljarji vedno pogosteje uporabljajo reciklirano zlato in drage kamne iz pravičnega trgovanja. Povprašajte svojega draguljarja o poreklu kamna. Vprašljivi diamanti so povezani s spletkami nezakonite trgovine, kršenjem človekovih pravic in prezirom do okolja. 

 

Namesto poštnega pošiljanja ustvarite spletno stran ali blog. Slednje vam lahko tudi precej zmanjša stroške, saj vam na primer Blogger.com zagotovi brezplačno objavo blogov.

 

Tudi pri izbiri poročne obleke obstaja veliko okolju prijaznih različic, kot je na primer lepa stara tradicija nošenja obleke svoje matere ali babice. Obleko si lahko tudi izposodite ali pa kupite takšno, ki je narejena iz okolju prijaznih materialov. 

 

 

Za poroko uporabite cvetje iz naših krajev, saj je eksotično cvetje še posebej drago in ekološko potratno. Prav tako namesto papirnih konfetov, riža ali semen, raje uporabite cvetne liste, ki so lepa in lahko razgradljiva izbira.

 

 

Pri izbiri gostinske storitve najemite bio gostinsko podjetje. Zmanjšajte količino mesa na jedilniku in kolikor se da povečajte uporabo sezonskega sadja in zelenjave. Ob takšni odločitvi se bodo tudi vaši želodčki bolje počutili. Tudi poročna torta naj vsebuje le organske sestavine.

 

 

Za obeleženje veselega dogodka koristite izključno digitalno fotografijo, kar je nujno pravilo za zeleno poroko. Za te fotografije ne bodo uporabljene ostre kemikalije, ne bo odpadnega papirja in zvitkov filma. Nadaljnja dobra lastnost digitalnih fotografij je, da lahko natančno in izključno izberete tiste, ki jih resnično želite natisniti.

 

Uporabite okolju prijazne sojine sveče. 

 

 

Izberite okolju prijazna darila in preden se odločite za nakup, razmislite kaj novoporočenca zares potrebujeta in kaj si želita. Preverite nalepke in seznam sestavin, da se prepričate o kakovosti uporabljenih materialov v darilu.

 

Tudi po končani svatbi poskrbite, da pri pospravljanju ločite materiale za reciklažo od tistih, ki ne bodo reciklirani in tako zmanjšajte količino odpadkov, ki konča na odlagališčih.

 

Pridih zelenega na poročni slovesnosti in sprejemu bo zagotovo tema pogovora med gosti in to priložnost lahko dobro izkoristite, da svojo družino in prijatelje poučite o okolju prijaznejšem življenju.  

 

 

Poroka, ljubezen, slavje, kompromisi …  Imejte se radi in ljubite tudi naš majhen modri in prečudoviti planet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke