Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kaj so naravni nadomestki za sladkor?

24.1.2011
Natisni

 

 

  

Sladkorni nadomestki so snovi, ki se uporabljajo za sladkanje hrane in pijače namesto saharoze (sladkorja). Obstajajo različne vrste nadomestkov sladkorja; nekateri so naravno pridobljeni, spet drugi umetni.

Pozitivne učinkovine naravnih sladil so:


- imajo zelo malo ali nič kalorij
- ne povzročajo nevarnega povišanja sladkorja v krvi

- ne povzročajo zobno gnilobe

 

Naj naštejem nekaj naravnih sladil s podrobnejšim opisom.

 

 

Javorjev sirup

So pridobivali že Severnoameriški Indijanci, ki so ga uporabljali kot zdravilo in kot hrano. V drevesno skorjo so zvrtali luknjice ali široke zareze in luknjo podložili z vedrom, v katerega se je stekal sirup izpod drevesne skorje.

 

 

 

Pridobivanje sirupa v Kanadi in Severni Ameriki še danes poteka na ta način. Naravno pridobljeni sirup je sprva brez vonja in okusa, skozi vretje in evaporacijo vode pa pridobi svoj značilen sladkast okus.

Ne samo, da velja za zelo učinkovito sladilo, vsebuje tudi veliko magnezija in cinka, ki igrata pomembno vlogo pri obrambnem mehanizmu v našem telesu. Predvsem je ta podatek pomemben za moške, saj pomanjkanje cinka lahko pripomore k raznim obolenjem in raku na prostati.

 

V Kanadi, ki je največja proizvajalka javorjevega sirupa, glede na barvo in okus ločujejo 4 stopnje sirupa:

 

 

AA – zelo svetel

A – svetel

B – medium

C – oranžna

D – temen

 

Temnejše sirupe, ki imajo močnejši okus,  navadno uporabljamo za kuhanje in pečenje, svetlejše pa za vsakodnevno slajenje in uživanje.

 

 

 

 

 

Agavin sirup 

 Agave je bolj poznana kot rastlina, iz katere v Južni mehiki proizvajajo žgano pijačo – tekilo.

 

 

Sladko tekočino, ki so jo že Azteki znali pridobivati davno nazaj, Mehičani imenujejo »medena voda«, saj ima visoko vsebnost ogljikovih hidratov in posledično tudi fruktoze.

Okus agavinega sirupa močno spominja na med, obstaja pa načeloma v dveh različicah – svetlejši in temnejši. Tako kot javorjev sirup, se tudi temnejši agavin uporablja predvsem za kuho, saj je bolj koncentriran in izrazitejšega okusa.

Agavin sirup, ki ga je mogoče dobiti v prosti prodaji, je načeloma 3x slajši od kristalnega sladkorja, zato ga uporabljamo v manjših količinah.

 

 

Rižev sirup                 

Riževi sirupi so naravno proizvedena organski sladila, izdelana brez dodatkov sladkornega trsa ali sladkorne pese. So pridobljena iz riževih zrn po encimskem proces in so hipoalergeni in brez glutena. Sirupi iz riža so ponavadi  rahlo sladekega okusa in se redno uporabljajo kot ekološki nadomestki za dodani sladkor v sladkarijah in sladicah. Ker se skoraj nikoli ne kristalizirajo, jih dodajamo tudi k  solatni prelivom in omakam, h kandiranemu sadju in marmeladam in toplim napitkom. Vendar pa je najbolj neverjetno dejstva o ekološkem riževem sirupu prav to, da kljub sladkobi ne ustvarja kritično povišanega  sladkorja v krvi. To je zaradi sestave riža, saj sestoji iz nekaj ogljikovih hidratov, ki ostanejo shranjeni v naših mišicah še dolgo po porabi. Na splošno imajo riževi sirupi ima blag sladek okus, približno dve tretjini slajši kot beli sladkor, pol slajši od javorjevega sirupa in eno tretjino slajši  kot med. 

 


 

 

 

Ječmenov slad

 

Sirup iz ječmenovega slada je sladilo, proizvedeno iz ječmenovih kalečih semen, ki vsebujejo približno 65% maltoze, 30% ogljikovih hidratov in 3% beljakovin.

Maltoza nastaja iz škroba in je zelo pomemben in lahko prebavljiv dietni proizvod.

Bistvo proizvodnje slada je modifikacija škroba, ki se nahaja v žitnih zrnih s pomočjo encimov, ki jih proizvaja kalček ob kalitvi. Pri tem procesu se škrob spreminja v enostavnejše sladkorje, ki jih nato s pomočjo fermentacije spremenijo v alkohol.

Slad se uporablja za varjenje piva in destilacijo viskija.

Ječmenov slad je temno rjava, gosta in lepljiva snov z močnim okusom ter je približno polovico slajši kot beli kristalni sladkor. Priporočljivo ga je uporabljati v kombinaciji z drugimi naravnimi sladili.

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke