Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kokosova maščoba

13.12.2010
Natisni

 

 

Učinkovanje in uporaba kokosove maščobe

 

Pod trdo rjavo lupino kokosa je debel, okusen sloj mesa bele barve, ki vsebuje nekaj proteinov, železa in maščob. Iz njega pridobivajo kokosovo moko, olje in mast, ki jo uporabljajo za izdelovanje margarine, mila in pridobivanje maščobnih kislin, iz katerih izdelujejo sveče. Kokosovo olje iztiskajo iz sadeža kokosove palme. Dve tretjini suhe snovi predstavlja maščoba. Iz mokre kopre iztisnejo male količine specialnega, organsko pridobljenega olja. Olje je zelo stabilno in dolgo ne postane žarko, čeprav ga ne hranimo v hladilniku. Kokosova maščoba postane tekoča pri 24°C in takrat govorimo o olju. Pod 22° C pa je snežno bele barve in je v trdem stanju in govorimo o masti oziroma maslu. Kokosovo olje je hitreje in lažje prebavljivo kot ostale maščobe z dolgo verigo molekul. Njegova prebava se začne že v ustih. Kokosovo olje daje približno 2,5% manj kalorij kot druge nasičene maščobe

 

Uporaba:

- Lahko ga uporabljate kot namaz, zaradi stabilnosti pri visoki temperaturi je primerno za praženje in cvrtje jedi. Hrana pripravljena na kokosu ima odličen okus in posebno barvo. Uporabimo jo lahko tudi ob koncu kuhanja testenin, da se ne sprimejo, pri pripravi peciva pod pogojem, da so temperature pri peki do 170 stopinjah Celzija.
Za cvrtje in peko na višjih temperaturah je bolje uporabiti očiščeno kokosovo maščobo, ki se zažge šele pri veliko višji temperaturi. Očiščeno tudi uporabljamo, če nam značilna aroma kokosa v jedeh ne ustreza.

 

- Za nego kože in las ter odpravljanje težav z glivicami, herpesom, luskavico in podobnim je uporabna le hladno stisnjena in neočiščena maščoba.

 

- Kokosovo olje pa je zdravo za jetra, učinkuje na znižanje holesterola, izboljša presnovo maščob in pomaga pri izgubi odvečne teže.

 

Naturopati jo navajajo kot prednostno maščobo, ki pomaga pri diabetesu. Pomaga uravnavati sladkor ter zmanjšuje sekundarne posledice bolezni. Kokosova maščoba za svojo prebavo potrebuje manj encimov in zato ne obremenjuje trebušne slinavke.

Dokazano je, da kljub velikemu številu kalorij, ki jih sama vsebuje, v telesu pospešuje presnovo in tako pri njenem uživanju zgori več kalorij, kot jih sama prinese. 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke