Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Kozmetika in zdravje

26.4.2011
Natisni

 

Vedno bolj se zavedamo prednosti zdrave prehrane in kdor zdravo jé, ve, da tudi kozmetiko »pojémo«. Sestavine iz krem, šamponov in olj prodirajo tudi skozi našo kožo v naše telo.  Zato nekatere naravne kozmetične znamke v svojih oglasih poudarjajo, naj ničesar ne damo na kožo, česar ne bi dali tudi v usta. 

 

Nekaj minut po nanosu kateregakoli izdelka, koža vase vsrka precejšen delež  sestavin. Nekatere sestavine so celo strupene, kot na primer aluminijev klorhidrat, ki ga najdete v večini deodorantov in anti – prespirantov in ta sestavina lahko povzroča raka dojke. Podobnih sestavin je še veliko, najnevarnejše bomo še izpostavili.

  

 

Konvencionalna kozmetika vsebuje velik delež umetnih sestavin in je potrebno izvesti tudi toliko več poskusov, ki se pa žal največkrat izvajajo prav na živalih.  In ravno to počno zveneče kozmetične hiše kot so: Maybelline, Garnier, Max Factor, Lancome, L'Oreal, Nivea in še bi se našle podobne znamke.

 

Zavedati se moramo, da naravna kozmetika spodbuja naravni proces čiščenja in obnavljanja kože, medtem ko umetne sestavine nudijo samo začasno rešitev. 

 

 

Tudi Sanja Lončar opozarja, da približno polovica strupov ne pride skozi usta, temveč skozi kožo. Razni pesticidi, fungicidi ali insekticidi, ki se jim v solati skušamo izogniti, se namreč skrivajo v kozmetičnih izdelkih in čistilih, ki jih običajno uporabljamo.

 

Sestavine v konvencionalni kozmetiki

 

Sestavine na deklaracijah so napisane v strokovnih izrazih, ki jih povprečni potrošnik ne razume  najbolje. Kadar se seznam začne s parafinum liquidum, vazelinum ali petroleum, je osnova izdelka nafta oziroma naftni derivat. Proti koncu seznama so pogosto omenjeni konzervansi parabeni, ki kremam dajejo obstojnost, vse več nevladnih organizacij in neodvisnih raziskovalcev pa svari, da pri človeku lahko povzročajo hormonske motnje. Oznaka PEG pomeni, da izdelek vsebuje snovi, ki močno pospešujejo vpijanje v kožo in naše telo pripravijo do tega, da lahko še nekaj časa po uporabi skozi kožo spusti tudi razne patogene snovi.

Ženska med 20. in  30. letom v povprečju letno porabi od štiri do šest kilogramov kozmetike. Od tega je 60 odstotkov konča tudi v krvi, jetrih, ledvicah in drugih organih. Zelo zaskrbljujoče je torej, če se prav vsak dan natiramo z dišečimi kremicami, mazili, laki, spreji, parfumi, depilacijskimi kremami…  ki nam obljubljajo čudeže.

 

 

Kako torej deluje konvencionalna kozmetika?

 

Naši koži dodaja sestavine, ki so zanjo pomembne. Tako namesto da bi naša koža sama tvorila denimo kolagen, tega pridobi s kremami. Posledica takšnega pristopa je, da preneha proizvajati lastne sestavine in uravnavati svoje procese. Zato se pogosto zgodi, da koža, potem ko kremo prenehamo uporabljati, hitro izgublja napetost, je zategnjena in preobčutljiva. Iz dneva v dan potrebujemo več zunanjih učinkovin, da dosežemo enak rezultat. Zato so kreme vse močnejše, kajti tisto, kar je bilo uporabno še pred nekaj leti, na našo kožo več ne učinkuje.

 

In kako deluje naravna kozmetika?

 

Naravna kozmetika za razliko od konvencionalne deluje tako, da kožo hrani in jo spodbuja, da sama proizvede svoje učinkovine. Kreme ne delajo namesto kože, temveč v sodelovanju z njo.  Koža mora biti aktivna, naravna kozmetika pa jo pri tem le podpira z naravnimi učinkovinami, ki jih vsebuje. S premišljeno uporabo naravnih zdravilnih moči rastlin, z upoštevanjem naravnih ritmov in  holističnih funkcij v koži vnovič prebudi naravne samoozdravitvene in samouravnalne procese. Tako se koži postopoma vrača zdravje in to brez navideznih učinkov in odvisnosti od preparatov. 

 

Najnevarnejše in najpogostejše sintetične sestavine so: 

 

1. METHYL, PROPYL, BUTYL in ETHYL PARABEN
Uporabljajo se kot zaviralci rasti mikroorganizmov in za podaljšanje roka trajanja izdelkov. Povzročili so že mnogo alergičnih reakcij in izpuščajev ali lišajev na koži. Raziskave so potrdile, da so šibko estrogenski in se absorbirajo v telo skozi kožo. Vendar je njihova uporaba še naprej zelo široka, čeprav je znano, da so toksični.

 

2. DIETHANOLAMINE (DEA), TRIETHANOLAMINE (TEA)
Pogosto se uporabljata v kozmetiki kot emulgatorja ali za pospeševanje penjenja. Lahko povzročita alergične reakcije, draženje oči ter suhost kože in las. Sta toksična, če se absorbirata skozi kožo dalj časa.

 

3. DIAZOLIDINYL UREA, IMIAZOLIDINYL UREA
To so konzervansi, ki se zelo široko uporabljajo. Ameriška Akademija za dermatologijo je odkrila, da so glavni vzrok za vnetje kože. Dve tovarniški imeni za te sestavine sta tudi Germall II in Germall 115. Nobeden od njiju ne vsebuje dobrega agensa proti glivicam in se morata kombinirati še z drugimi konzervansi. Obe kemikaliji v telo sproščata formaldehid, ki je toksičen.

 

4. SODIUM LAURYL/LAUTERH SULFATE
Poceni, groba detergenta, ki se uporabljata v šamponih zaradi svojih čistilnih sposobnosti in povzročanja penjenja. Običajno jih izdelajo kot derivate surove nafte, pogosto so prikriti pod izrazom ‘prihaja iz kokosa’. Povzročajo draženje oči, luščenje lasišča podobno prhljaju, lišaje na koži in druge alergične reakcije.

 

5. PETROLATUM
Znan tudi kot ‘petroleum jelly’ – naftni žele. Je derivat mineralnih olj in se uporablja kot mehčalo v kozmetiki. Nima nobene hranilne vrednosti za kožo in lahko negativno vpliva na lastni naravni vlažilni mehanizem našega telesa, kar pripelje do suhosti in razpokanja kože. Pogosto povzroči prav tak učinek, kot naj bi ga preprečeval. Izdelovalci kozmetike ga uporabljajo, ker je neverjetno poceni.

 

6. PROPYLENE GLYCOL
Idealno je to rastlinski glicerin, zmešan z alkoholom iz zrnja, ki sta oba naravna. Žal pa je običajno sintetična zmes kemikalij, predelana iz surove nafte, ki se uporablja kot vlažilec. Znano je, da povzroča alergijske reakcije, koprivnico in ekceme. Kadar med sestavinami opazite PEG (polyethilen glycol) ali PPG (polypropylene glycol), pazite, saj gre za sorodni kemikaliji.

 

7. PVP/VA COPOLYMER
Kemikalija, derivat surove nafte, ki se uporablja v lakih za lase, pripomočkih za oblikovanje pričeske in drugih kozmetičnih sredstvih. Lahko je toksičen, saj delci, ki jih vdahnemo, lahko poškodujejo pljuča občutljivih oseb.

 

8. STEARALKONIUM CHLORIDE
Štirikratna amonijeva sestavina, ki se uporablja v balzamih za lase in kremah. Razvili so jo v tekstilni industriji kot mehčalec za perilo in je precej cenejša in lažja za uporabo v kozmetičnih izdelkih za lase kakor proteini ali zelišča, ki dejansko koristijo lasem. Povzroča alergijske reakcije in je toksična.

 

9. COLOR
Sintetične barve. Uporabljajo se, da bi kozmetični izdelki imeli lep videz. Sintetičnim barvilom in sintetičnim barvam za lase se izogibajte, če je le mogoče. Označene so lahko kot FD&C ali D&C, čemur sledi barva in številka (na primer FD&C red no. 6). Mnogo sintetičnih barvil je lahko kancerogenih. Če jih vaš kozmetični izdelek vsebuje, ga ne uporabljajte.

 

10. FRAGRANCE

Dišave v kozmetičnih izdelkih. Dišave so lahko sestavljene iz do 200 različnih sestavin. Nikakor ne morete vedeti katere to so, saj na etiketi izdelkov preprosto piše ‘fragrance’. Nekatere težave, povezane z uporabo teh kemikalij so glavoboli, vrtoglavica, izpuščaji, hiperpigmentacija kože, dražeč kašelj, bruhanje, draženje kože – seznam pa je žal še daljši.

 

 

Izberite naravno kozmetike zase in svoje najdražje

 

Naravna kozmetika ima veliko prednosti pred konvencionalno kozmetiko. Zase in za svoje najdražje skrbno izberite šampone, olja, mila in kreme priznanih proizvajalcev naravne kozmetike. Vaša koža in vaši organi vam bodo za to hvaležni. In cena? Posamezna podjetja iz industrije naravne kozmetike in tudi trgovine z naravno hrano in kozmetiko se trudimo proizvajati oziroma prodajati cenovno dostopno naravno kozmetiko. Če še niste poskusili, se oglasite v Normi in radi vam bomo svetovali. 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke