Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Naravni afrodizijak in vir dobre volje

7.3.2011
Natisni

 

 

Odkritje rdeče pese

Peso so začeli kultivirati že Rimljani, kar je razvidno iz zgodnjih rimljanskih receptov, v katerih se je priprava pese povezovala predvsem z vinom in medom.

Stoletja nazaj je bila namreč rdeča pesa bolj cenjena kot zdravilo, kot pa kulinarično poslastico, saj so jo s pridom uporabljali za zdravljenje vročine, ran in različnih kožnih obolenj.

Rimljani so meddrugim še verjeli, da ima pesa značilnosti in moč afrodizijaka. Morda prav zaradi tega še danes radi rečemo, da pesa prinese utrujenim moč, plahim pa pogum.

 

V tistem času seveda za take trditve in vraže še ni bilo medicinskih dokazov, danes pa lahko nevrobiologi potrdijo, da velika količina folne kisline iz rdeče pese pospešuje meddrugim nastajanje hormonov, ki skrbijo za naše mentalno zadovoljstvo.

 

Tudi sama oblika pese se je skozi stoletja spreminjala. Okroglo obliko – tako kot jo poznamo danes – je s kultivacijo pridobila šele v 16. stoletju; poprej je bil namreč pesin gomolj bolj podolgovat, podoben korenčku.

 

V Viktorijanskih časih  je pesa – zaradi svoje čudovite barve – pridobila sloves prehrambenega barvila, saj so jo jedem dodajali zaradi barvne popestritve: recimo k solatam in juham. Velikokrat pa se je znašla tudi kot sestavina pudingov in drugih sladic.

Kot rastlina je rdeča pesa krepka in odporna in raje uspela v mrzlejših vremenskih razmerah. Morda jo prav zato tudi največkrat najdemo na Slovanskih in Nordijskih jedilnikih.

 

 

Pesa zdravi

Kot smo že omenili, rdeča pesa vsebuje veliko folne kisline, ki v telesu poskrbi za dobro razpoloženje ter kalija – minerala, ki odvaja vodo iz telesa, razstruplja telo in nase veže maščobe.

Silicij, ki ga prav tako najdemo v pesi, pa krepi vezivna tkiva in kožo, krepi kosti in iz možganov odstranjuje kovinske strupe (na primer aluminij).

 

 

Kako jo pripravimo?

Tako kot velika večina ostale zelenjave, se tudi za peso priporoča uživanje sveže – recimo v solati – ali le za kratek čas soparjene.

Če pa bi raje poskusili kakšen nevsakdanji recept z rdečo peso, pa izberite med tema dvema predlaganima:

 

 

Pesa s prekajenim lososom

 

Sestavine:

  • 1x250g vakuumsko pakirane rdeče pese
  • sesekljan drobnjak
  • 8-12 orehov
  • 1 žlička orehovega olja
  • 1 žlička kisa
  • himalajska sol, poper
  • 120g prekajenega lososa
  • 2 žlici kisle smetane
  • 2 žlički kopra

 

 

 

Čokoladna torta s peso

 

Sestavine: 

 

  • 250g kuhane ali vakuumsko pakirane rdeče pese 
  • 200g kvalitetne temne čokolade (min. 70% kakava)
  • 200g polnovredne moke
  • 200g nesoljenega masla
  • 200g temnega sladkorja
  • 3 jajca
  • 2 žlički kakava v prahu
  • 2 žlički pecilnega praška ali nadomestka
  • 1 žlička prave vanilije v prahu
  • kisla smetana

Priprava:

 

  1. Segrej pečico na 180°C in v pripravljen pečak položi peki papir.
  2. Čokolado sesekljaj na drobne rezine ali koščke.
  3. V globoki posodi zmešaj vse sestavine in testo položi na peki papir v pekaču.
  4. Torto peci 40-50 minut. Z lesenim zobotrebcem preveri, če je torta pečena - če testo ne ostaja na zobotrebcu, potem to pomeni, da je gotova. Morebiti bo skorja torte malce razpokana, vendar to te naj ne skrbi.
  5. Torta naj se nekaj časa ohlaja. Preden jo ponudiš, na krožnik k torti priloži še žličko kisle smetane.

Postrezi z ljubeznijo!

 

Natisni




Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri