Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Po zajtrku se dan pozna

21.3.2011
Natisni

 

Kako vi pričnete dan, da je vaše počutje in razpoloženje dobro, da sta storilnost in posledično zadovoljstvo na višku?

 

Ali vaš jutranji ''scenarij'' izgleda nekako tako: budilka zazvoni, odhitite v kopalnico, se uredite in že hitite skozi vrata, saj so na cestah zastoji, vi pa že tako lovite zadnje minute, da bi pravočasno prispeli na delo. Mogoče vam spotoma uspe popiti kakšno kavo s sladkorjem ter  na hitro prigrizniti po možnosti kruh ali pecivo iz bele moke?! To je pa tudi vse. Takšen začetek dneva seveda ne bo v redu. Poglejmo zakaj.

 

Od treh tradicionalnih obrokov dneva je zajtrk še vedno najpomembnejši, mora pa biti tudi kakovosten. 

 

 

Ko se zbudimo so energetske rezerve zelo nizke. Naše telo in možgani potrebujejo sveže gorivo. Kar pojeste za zajtrk, vpliva na razpoloženje, psihične in fizične zmogljivosti, težo in na splošno na dolgoročno zdravje. Predvsem ženske, zmotno misleče, da bodo shujšale, ne zajtrkujejo. Dejstvo je, da redno zajtrkovanje spodbuja metabolizem, saj dobi telo signal, da lahko porabi gorivo. Če zajtrk preskočite, telo preklopi na varčevalni način in to pomeni, da porablja manj kalorij. Študije dokazujejo, da so bolj nagnjene k debelosti in imajo večji indeks telesne mase tiste osebe, ki nimajo zajtrka.

 

V skladu z zdravim načinom prehranjevanja potrebujemo dnevno določeno količino sadja zelenjave, žitaric, mlečnih izdelkov in mesnih ali alternativnih proizvodov. Če preskočite zajtrk, boste vse težko nadomestili z drugima dvema obrokoma. Reden zajtrk vas oskrbi s pomembnimi hranili za preostanek dneva. Ker je hrana glavni vir energije za človeka, boste čez dan živahnejši, če boste organizem že zjutraj pravilno oskrbeli. Tudi um bo bolje deloval. Ljudje, ki zajtrkujejo, se na testih bolje odrežejo od tistih, ki ne.

 

Še posebej je zajtrk pomemben za otroke. Otroci, ki zjutraj ne jedo, so v šoli brez volje, koncentracije in se težje spopadajo z nalogami. Bodimo zgled otrokom in zajtrkujmo skupaj. Zdrave prehranjevalne navade se razvijejo v otroštvu in njihovo vzpostavljanje je ključnega pomena. Zajtrk je ena takšnih navad. Vendar ni pomembno zgolj nekaj jesti, pomembno je, kaj pojemo. Sladkana hrana vsebuje le prazne kalorije in ni primerna. Vaše telo ne bo s takšnim obrokom prejelo nič hranljivih snovi, le zredili se boste. Prav tako se izogibajte belemu kruhu, praženi slanini, čokoladi in toplim sendvičem. Tudi pretiravanje s kavo ni dobro za prazen želodec.

 

Pa si poglejmo kakšen je zdrav zajtrk:

 

 

Zjutraj vstanite 15 minut prej kot običajno. V svojo najljubšo skodelico vmešajte naslednje sestavine:

 

- ovsene kosmiče, kuhane na polnomastnem nehomogeniziranem mleku, dodajte eno žlico lanenega semena, oreščkov ter kos sezonskega sadja. Mleko lahko zamenjate s sojinim, kamutovim ali  riževim napitkom, s probiotičnim jogurtom ali kefirjem, najbolje navadnim. Če želite sadni jogurt dodajte žličko domače marmelade. Zraven spijte sveže stisnjen sok iz ekoloških pomaranč.

 

 

 

- če niste ljubitelj mleka in kosmičev, si na 2 koščka pirinega kruha namažite poljubni zelenjavni namaz ter zraven pojejte še eno svežo papriko ali paradižnik. Ob obroku spijte limonado z vlakninami ali pa sveže iztisnjen sadno zelenjavni sok, kot je na primer sok iz korenčka in jabolk.

 

 

 

- za beljakovinski zajtrk si lahko pripravite jajčno-zelenjavno omleto. Pečeno namažete s skuto in drobnjakom, zraven spijete še 2 dcl kefirja ali zeliščnega čaja z medom.

 

- za hiter zajtrk pa si pripravite riževe vaflje ali krekerje s sirnim namazom in svežo zelenjavo.

 

 

- ljubitelji sadja si lahko pripravite sadni smoothie iz poljubnega sadja. Potresite s cimetom.

 

Vsakdo se lahko prehranjuje zdravo in pravilno. Tudi vi. Navada, da zajtrkujemo, je dobra naložba vase in še kako dobrodošla zapuščina svojim otrokom. Zagotovo se ljudje, ki se zdravo prehranjujejo, sčasoma spremenijo. Svež, zdrav videz, nasmeh na obrazu in zadovoljstvo v sebi. Kaj več bi si lahko še želeli?

 

Vstopite v novi dan s pravilno izbranim zajtrkom, ki ga v miru in počasi zaužijete. Nato pa se  odpravite novim obveznostim in izzivom naproti. In imeli boste lep dan.

 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke