Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Slovenska vina iz ekološko pridelanega grozdja

20.12.2010
Natisni

 

Slovenska vina iz ekološke pridelave

 Poglej ponudbo bio vin

 

 

Integrirano, biološko in biodinamično vinogradništvo

 

Zaradi vse večje skrbi za okolje, prehajajo v ospredje nove oblike gojenja vinske trte kot so integrirano, ekološko in biodinamično vinogradništvo. Za doseganje primernih pridelkov grozdja se uporabljajo dovoljena sredstva za varstvo in pripravki za prehrano rastlin. V ekološkem vinogradništvu omejujemo vrsto, količino in čas uporabe pripravkov in različnih agrotehničnih ukrepov.

 

Ekološka pridelava grozdja temelji na ravnotežju v sistemu kroženja hranilnih snovi in delovanje različnih naravnih procesov v vinski trti. Nadgradnja ekološkega je biodinamično vinogradništvo, kjer dodatno upoštevamo nekatere naravne procese, ki vplivajo na rast vinske trte in vino. V Sloveniji je registriranih ekoloških vinogradniških površin približno 2 %, (cca. 120ha).

 

Ponudba bio vin v Normi

 

Negativne strani te pridelave so precej višji stroški, nižji pridelki in še vedno manjša zainteresiranost pridelovalcev. Prav zaradi teh razlogov je popularnost te pridelave še vedno zelo nizka. Oznaka ekološko vino v EU ni dovoljena. Uporablja se lahko samo oznako vino iz ekološko pridelanega grozdja.

 

Za pridelavo zdravega grozdja je potrebna zdrava in odporna trta; kar pa preobremenjena in iztrošena to vsekakor ni. Naslednje faza je zaščita rastlin, za katero se uporabljajo sredstva, ki ne delujejo kvarno na naravno okolje, ampak le na njeno krepitev, ali pa si pridelovalci pomagajo s procesi v naravi sami.

Kaj to pomeni?

 

Naj navedem samo nekaj primerov, ki jih uporabljajo:

Proti škodljivcem vinske trte se pridelovalci borijo z njihovimi naravnimi sovražniki na takšen način, da jim omogočjoo zdravo življenjsko okolje. V naših vinogradih na primer z ustreznimi valilnicami omogočijo naselitev določenih vrst ptic, ki se hranijo s specifično  ciljno skupino trti škodljivih žuželk.

Bolj nevidne našim očem pa so razmere in ravnovesja med škodljivimi  žuželkami samimi; saj za vsako nam škodljivo žuželko tudi obstaja njej škodljiva živalska vrsta, ki je pa prav tako občutljiva na strupe s katerimi bi lahko zatrli trti škodljivo žuželko. Zavedamo se je treba, da samo tako nudimo zdravo in prvinsko zavetje vsem živalim.

 

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke