Norma Ljubljana 0590 45 500 Norma Maribor 02 320 40 22 Norma Celje 03 620 22 18 Norma Krško 07 492 51 51
Preko 3000 izdelkov v BIO kakovosti
 
Jamčimo najvišjo kakovost BIO izdelkov
V košarici
Vaša košarica je prazna
V košarici
Vaša košarica je prazna.

Superhrana

20.6.2011
Natisni

 

SUPERHRANA

 

 ACAI

 

 

 

Acai drevo sodi v družino palm in raste izključno v deževnem gozdu. Hranljiv sadež je podoben grozdju, vendar manj sočen, saj seme zaobsega 80% sadeža, sočno meso pa samo 20%. Prvina, na podlagi katere acai sadežu pravimo tudi super-hrana, je zagotovo dejstvo, da je acai močan antioksidant, ki zavira staranje in še pomembneje - nastajanje rakavih celic.

Acai se v sodobnem svetu uživa predvsem kot prehrambeni dodatek, čeprav so ga ljudstva, ki so v preteklosti nabirala na področju Amazonije, uporabljala kot del redne prehrane.

 

Pomemben učinek, ki ga uživanje acai sadeža danes prinaša je uravnavanje metabolizma, saj metabolne bolezni, po statistikah sodeč, prizadenejo kar 80% starejših v Zahodni Evropi, nastajajajo pa po večini zaradi neuravnotežene in nezdrave prehrane. Hkrati z uravnavanjem metabolizma pa acai čisti in varuje telo pred paraziti in toksini.

 

Uživanje sadeža se priporoča tudi za lajšanje bolečin osteoartritisa, saj je acai bogat vir glukozamina.

Ne glede na vse zgoraj omenjene vsestranske koristi acai sadeža pa se trenutno najbolj popularizira njegova najbrž najbolj prepoznavna učinkovitost – t.j. pomoč pri zgubljanju in reguliranju telesne teže na naraven način.

Še ena omembe vredna prehranska korist, ki jo nudi acai sadež je zagotovo visoka stopnja proteinov. Prehransko ozaveščeni sicer vedo, da hrana z visoko stopnjo proteinov vsebuje nezdrav holesterol, vendar za acai to ne velja,  saj ta sadež – ravno obratno – znižuje nivo holesterola.

 

 GUARANA

 

 

Tako kot acai, tudi guarana sodi med rastline, ki uspevajo v deževnem gozdu Južne Amerike. Prepoznavnost si je ta rastlina prislužila predvsem kot izvor kofeina, ki se nahaja tako v samem sadežu temno rdeče barve in ima velikost kavinega zrna, kot tudi v semenu. Guarana je v Evropo prišla s kolonizatorji, njena raba pa se je komercializirala šele v drugi polovici 20. stoletja. Guarano pri nas največkrat srečamo v obliki energijskih napitkov in dietičnih proizvodov. Med dietične proizvode se je guarana umestila ravno zaradi visoke vsebnosti naravnega kofeina, ki v telesu stimulira živčni sistem in tako vzpodbudi metabolizem in zavira apetit.

Poleg kofeina je guarana poznana tudi po guaraninu, kemični substanci, ki ima podobne učinke kot kofein, kar pomeni da :

  • pospešuje zaznavnost
  • preganja zaspanost
  • preganja glavobol
  • znižuje apetit
  • pospešuje prebavo
  • zvišuje krvi pritisk in srčni utrip

 

 

CHIA

 

 

Chia rastlina ima tako kot guarana in acai zelo koristna semena, katerih učinkovitost se dandanes spet na novo odkriva, čeprav so že tisočletja pred našim štetjem chia semena naši predniki uporabljali v redni dnevni prehrani kot žitarice ali so jih – pomešane z vodo – uporabljali kot pijačo, semena mleli v moko ali iz njih stiskali olje.

Danes chii preprosto rečemo super-hrana (superfood), saj ima eno izmed najvišjih vsebnosti omega 3 maščobnih kislin na svetu. Poleg tega pa se lahko pohvali še z vsebnostjo proteinov, mineralov, vitaminov in antioksidantov. Ti proteini so popolni proteini z 8 esencialnimi aminokislinami, ki so recimo redek vir proteinov za vegetarijance.

 

Chio si lahko dnevno postrežemo h kosmičem (jogurt, sveže sadje, kosmiči, chia, med ipd.) ali recimo žličko chie vmešamo v maso za palačinke. Možnosti za uporabo teh semen je veliko.

Čudovite učinkovine teh naravnih semen narave lahko strnemo:

 

.            pomaga pri zgubljanju teže, saj znižuje apetit in blokira absorpcijo kalorij

        -      daje občutek sitosti, saj se – pomešana recimo z vodo – napihnejo in povečajo do 10x

-         znižuje krvni pritisk

-         regulira krvni sladkor

-         lahko prebavljiva

 

 

 

MARELIČNA JEDRCA

 

 

 

Marelična jedrca so – tako kot večina oreščkov in semen - zelo hranljiva. Najbolj poznana so po vsebnosti amigdalina, bolj poznanega kot vitamin B17, ki je sovražnik rakastih celic.

Grenka jedrca sicer vsebujejo nizko stopnjo cianida, ki je lahko zdravju škodljiv, predvsem dojenčkom in majhnim otrokom, zato nekateri preventivno jedrca popražijo, saj le-to nevtralizira cianid.

Ekstrakt mareličnih jedrc pa se v svetovni kulinariki predstavlja v zelo slavnih italijanskih keksih - amaretto in  mareličnem likerju.

 

 

 

MUMYO

 

Mumyo je sediment temno rjave ali črne smole, ki se nahaja v skalah visokogorja srednje Azije. Vsebuje  več kot 70 različnih vitaminov, mineralov, aminokislin in cel niz mikro in makro elementov v obliki, ki je lahko dostopna telesnim celicam.

 

Mumyo je odličen stimulator imunskega sistema, pospešuje regeneracijo in celjenje tkiv. Pomaga pri poškodbah živčnih celic in oslabelosti srčne mišice, kot močen antioksidant pa preprečuje nastajanje škodljivih prostih radikalov in s tem dolgoročno ščiti organizem pred oksidacijskimi poškodbami celic.

Vzpodbuja pozitivne procese v krvi in pomaga jetrom pri odstranjevanju toksinov iz telesa. Pozitivno deluje na hormonski sistem in deluje protivnetno še posebej pri težavah s sklepi, prav tako pa ne gre pozabiti, da odvrača depresijo in prinaša dobro razpoloženje.

 

Zaradi anabolnega delovanja je popularen med športniki, ki so izpostavljeni večjim fizičnim in psihičnim naporom ter je obenem učinkovit naraven stimulator proizvodnje testosterona.

 

 

Natisni
Da bi vam olajšali uporabo našega spletnega mesta, uporabljamo piškotke. Z uporabo strani soglašate z uporabo piškotkov. Podrobnosti o piškotkih.
Strinjam se
Zapri
S kljukico soglašate, da podjetje Verasio d.o.o. uporabi vaše podatke za namen pošiljanja informacij preko e-pošte. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Želim prejemati le e-novice, ki so zame relevantne. S kljukico soglašate, da bomo vaše podatke profilirali in boste prejemali le e-novice, ki temeljijo na vaših osebnih interesih. Primer: vabila na naša predavanja in delavnice v vam najbližji Normi. Vse o varovanju osebnih podatkov.
Napaka: vpišite svoje podatke